AHMET KIVANÇ
Af düzenlemesinin, vergisini zamanında ödeyenlere haksızlık olduğu eleştirilerini dikkate alan Maliye Bakanlığı, vergi aslına bağlı olarak kesilen cezaların af kapsamının dışına çıkarılmasını kararlaştırdı. Yapılması planlanan değişiklikle şirketlerin 41 milyar liralık vergi cezası af kapsamı dışında kalacak
Maliye Bakanlığı, af düzenlemesinin, vergi borcunu ve cezasını zamanında ödeyenlere haksızlık olduğuna yönelik eleştiriler üzerine torba yasa tasarısında şirketlerin kesinleşen vergi cezalarının affından vazgeçme kararı aldı. Değişiklikle, şirketlerin 41 milyar lira tutarındaki vergi cezası af kapsamı dışına çıkarılacak. Şirketler, vergi aslı ile birlikte cezasını da ödeyecek. Maliye, vergi kaybına yol açanlara, kaçırılan verginin bir katı ile üç katı arasında vergi ziyaı cezası kesiyor. Örneğin, bir şirkette 1 milyon lira vergi kaçırıldığı tespit edilirse, hem 1 milyon lira vergi borcu çıkarılıyor, hem en az 1 milyon lira vergi ziyaı cezası veriliyor. Tasarıda, 30 Nisan 2014 itibarıyla ödenmemiş vergi borçlarının ödenmesi halinde, vergi aslına bağlı cezalar ile gecikme zamlarının silinmesi öngörülüyor.
CEZANIN TAMAMINI ÖDEYECEKLER
Yapılacak değişiklik ile vergi aslına bağlı olarak kesilen cezalar af kapsamının dışına çıkarılacak. Böylece, örnekteki şirket tasarının mevcut halinde sadece 1 milyon lira vergi aslını ödeyerek kurtulabilirken, yeni düzenlemeyle 1 milyon lira da vergi aslına bağlı cezayı ödemek zorunda olacak. Ayrıca enflasyon farkı ödenecek. Gecikme zam ve faizleri alınmayacak. Davası devam eden vergi cezaları ise af kapsamı dışında tutulacak. Vergi Denetim Kurulu 2012 yılında 8 milyar 750 milyon, 2013 yılında da 19 milyar 874 milyon lira olmak üzere iki yılda 28.6 milyar lira tutarında vergi cezası kesti. Bu cezalar, mahkemelere yapılan itirazların ardından kesinleşecek.
"CEZANIN GECİKME FAİZ VE ZAMMINI ALMAYACAĞIZ"
Maliye yetkilileri, 2011 yılında çıkarılan af yasasında vergi cezalarının büyük kısmının affedildiğinin anımsatılması üzerine, o tarihte vergi cezasındaki affı dengeleyen matrah artırımı gibi düzenlemeler bulunduğunu, bu tasarıda matrah artırımı olmadığını belirtti. Yetkililer, "Yapılacak düzenlemeyle cezanın aslını alacağız ama gecikme faiz ve zammını almayacağız" bilgisini verdi. 2011'deki af yasası sayesinde, o tarihe kadar başta Aydın Doğan Grubu ve Merkez Bankası personel vakfı olmak üzere bazı mükelleflere kesilen yüksek tutarlı vergi cezaları, yaklaşık dörtte biri ödenmek suretiyle kapatılmıştı.
Komisyonda Şimşek tartışması Plan Bütçe Komisyonu'nda önceki gün vergi konularındaki maddelerin görüşmeleri sırasında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in İstanbul'da olması tartışma yarattı.
AF TORBASINDA VERGIYLE ILGILI KESİNLEŞEN NELER VAR?
Vergi ve diğer alacakların enflasyon oranında artırılması suretiyle güncellenen anaparaları ödendiği takdirde, gecikme faiz ve cezaları silinecek. Bu kapsamdaki borçlar şöyle:
-2014 yılının birinci taksiti dahil motorlu taşıt vergileri,
-Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı,
-Belediyelere olan su borcu,
-120 liranın üzerindeki trafik cezaları, köprü ve otoyoldan kaçak geçiş, seçim, karayolu taşıma ve nüfus para cezaları,
-Askerlik kaçağı ve bakaya cezaları,
-30 Nisan 2014 tarihi itibarıyla ödenmemiş gelir, kurumlar, KDV, ÖTV, BSMV ve gelir stopajı vergileri,
-Çeşitli kanunlar uyarınca alınan yıllık harçlar.
-Birinci ve ikinci derece usulsüzlük cezaları ile özel usulsüzlük cezalarında anaparanın yarısı tümüyle silinecek.
-31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla şirketlerin ortaklarına verdikleri borcun yüzde 3'ü oranında vergi ödenmesi halinde şirkete olan borçlar silinecek.