Bilim dünyasının en prestijli dergilerinden Nature'da yayınlanan bir araştırmada; 1896'da Amerika'da doğan ve 100 yaşına ulaşan 78 kadın ile aynı yıl doğup 73 yaşında hayatını kaybeden 54 kadın kıyaslanmış... Bu kadınlardan, 100 yaşına ulaşanlarda; 40 yaşından sonra doğum yapanların sayısının, diğer gruptaki kadınlara nazaran dört kat daha fazla olduğu görülmüş. Peki, bu sonuçlar bize 40 yaş üzerinde doğal yoldan hamile kalmanın 100 yaş habercisi olduğunu mu müjdeliyor? Biz de bu soruyu Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı ve Perinotolog Doç. Dr. İbrahim Bildirici'ye sorduk...
"GENÇMİŞİM" DİYE SEVİNSİNLER
40 ve üzeri yaşlarda doğal yoldan hamile kalıp doğum yapanlar 100 yıl mı yaşıyor?
Çalışmalara göre; 40 yaş ve üzerinde, özellikle de 45 yaşından sonra doğal yoldan hamile kalabilmek ve doğum yapmak, 100 yaşın ön habercisi olarak görülüyor. Ancak yanlış anlaşılmasın, kadınlar geç yaşta doğum yaptıkları için uzun yaşamıyor; tam aksine geç yaşlandıkları için ileri yaşta anne olabiliyorlar. Dolayısıyla 40 yaş ve üzerinde hamile kalabilen kadınlar, "Çocuğumu nasıl büyüteceğim, ne kadar ömrüm kaldı ki?" kaygıları taşımak yerine, "Ben hâlâ gençmişim" diye sevinebilirler.
Bu tür endişelere gerek yok yani...
Eğer ileri yaşta yardımcı üreme tekniklerine ihtiyaç duymadan hamile kalabilmişlerse, muhtemelen uzun yıllar yaşayıp çocuklarını da kendileri büyütebileceklerdir.
BEBEKLERİ SAĞLIKLI DOĞUYOR
İlerli yaştaki kadınların sağlıklı bir bebek dünyaya getirme şansları yüksek mi?
Evet, oldukça yüksek. İleri anne yaşının, kromozomal bozukluklar hariç tutulduğunda; bebekte doğumsal anomali riskini artırmadığı saptanmış. Ancak 40-44 yaş grubundaki her üç kadından biri, ilk 12 haftada düşük riski altında! İyi haber ise bu riski atlatan, istenen genetik testleri yaptıran ve düzenli kontrollerini ihmal etmeyen kadınların yüzde 85-90'ı sağlıklı bir bebek dünyaya getirebiliyor.
SİGARA VE ALKOL YOK
40 yaş üzerinde doğum yapabilen kadınlarda; hatalı beslenme alışkanlıkları, sigara ve alkol tüketimi ile yoğun stres gibi risk faktörlerine, diğer hemcinslerine nazaran daha az rastlanmış.
YUMURTA REZERVİNİN DURUMU ÇOK ÖNEMLİ
Kız çocukları, yumurtalıklarında 1-2 milyon yumurta ile doğuyor ve buna 'yumurta rezervi' deniyor. Yumurtalar ilk âdete kadar azalarak 400 bin civarına düşüyor. Her âdet döneminde birkaç yumurta olgunlaşırken, bir kısmı da yok oluyor.
KALİTESİ BOZULUR
35 yaş üzerindeki kadınlar en çok, yumurtlama bozukluğu, yani her ay düzenli yumurtlama olmaması nedeniyle hamile kalmakta güçlük çekiyor.
Yumurtalık rezervi her kadında değişkenlik gösterse de, özellikle 35 yaşından sonra gittikçe azalır ve yumurtaların kalitesi bozulmaya başlar.
Anne olmayı ileri yaşa erteleyen kadınlar, hamilelik şanslarını yitirmemek için öncelikle yumurtalık rezervlerine baktırmayı ihmal etmemeli.
Ultrason değerlendirilmesi yapılarak, âdetin 3'üncü günü FSH (Folikül Stimüle Edici Hormon) ile Estradiol hormon düzeylerine bakılarak, yumurtalık rezervleri hakkında kolayca fikir ediniliyor.
55 YAŞINDA DA GEBE KALANLAR OLUYOR
Kadınlar kaç yaşına kadar doğurabilir?
Menopoza girme yaşı ülkemizde 48-50, Amerika'da da 52 olarak belirtiliyor. Ancak, 50-55 yaş arası hâlâ düzenli âdet gören ve korunmaya devam eden kadınlar var. Bu kadınlar, genetik özellikleri sayesinde 50'li yaşlarına kadar doğum yapabilme şansına sahip oluyorlar. Literatürde sayıları birkaç taneyi geçmeyen rapor edilmiş 55 yaş üzeri doğal hamilelik de var. Bunların çoğu, gençlik yıllarında da çok sayıda doğum yapmış kadınlar.
ŞANSI YİTİRMEMEK İÇİN EMBRİYO TRANSFERİ
Kadınlar anne olma şanslarını yitirmemek için ne önlemler alabilir?
Öncelikle üreme sağlığını olumsuz yönde etkileyen endometriozis, polikistik over sendromu, cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi sorunların erken dönemde teşhis ve tedavi edilebilmesi gerekir. Yılda bir veya altı ayda bir rutin muayenelerini yaptırmayı ihmal etmemeliler. Evliyseler 'embriyo dondurma', bekarsalar 'yumurta dondurma' yönteminden faydalanabilirler. Dondurulan yumurtalar istenilen süre boyunca saklanabiliyor. Dolayısıyla kadın kendini hazır hissettiğinde anne olma şansını yakalayabiliyor.
BEŞ YIL SAKLANIYOR
Yumurta dondurma ülkemizde yasal mı?
Ülkemizde kanser, kemoterapi gerekliliği gibi tıbbi bir zorunluluk raporlandırılmadıkça yumurta dondurma işlemi henüz yasal değil. Donmuş embriyolarda başarı daha yüksek olmakla birlikte, embriyo transferi başına yüzde 29 ile yüzde 4 arasında değişen geniş bir yelpazede canlı doğum oranları bildiriliyor. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı'nın yönetmeliği gereğince embriyolar beş yıla kadar saklanabiliyor.
GEÇ YAŞLARDA HAMİLELİĞİN SIRRI GENETİK FAKTÖRLERDE
Hangi genler uzun yaşamayı sağlıyor?
Geç yaşta hamile kalabilen kadınların 100 yaşına ulaşabilmelerinin nedeni; 'uzun yaşam varyantları'' olarak adlandırılan şanslı bir gen kombinasyonuyla doğmaları. Bu gen kombinasyonlarına sahip olan kadınların yumurtalıklarının yanı sıra kalp-dolaşım sistemi, bağışıklık sistemi ile beyinleri de daha geç yaşlanıyor. Tüm bunların sayesinde de uzun yıllar yaşayabilme şansını elde ediyorlar.
CİDDİ SAĞLIK SORUNLARI YOK
Yani sağlıklı bir ömür sürüyorlar...
Çeşitli ülkelerde yapılan araştırmalarda; bu kadınlarda diyabet, kanser, obezite ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına da daha az rastlanmış. Henüz netliğe kavuşmasa da, bunun nedeni uzun yaşam geninin, bu tür hastalıkların ortaya çıkmasını önlemesi veya çok ileri yaşlara ertelemesi olabilir. Tüm bunların sonucu olarak da kadın daha geç yaşlanıyor ve 40 yaş üzerinde doğal yoldan hamile kalıp doğum yapabiliyor.
40'ından sonra doğum
Araştırmalar, 40'ından sonra doğal yoldan hamile kalan ve doğum yapan kadınların 100 yıl yaşayabildiğini ortaya koydu. Doç. Dr. İbrahim Bildirici, "Kadınlar geç yaşta doğum yaptıkları için uzun yaşamıyor; tam aksine geç yaşlandıkları için ileri yaşta anne
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 37060 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladıDiyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde epidural doğum (prenses doğum) uygulaması başladı.
Karabük Üniversitesinde "Doğum Yönetiminde Sanal Gerçeklik Uygulamasının Geliştirilmesi" projesi geliştirildiKarabük Üniversitesinde (KBÜ) geliştirilen "Doğum Yönetiminde Sanal Gerçeklik Uygulamasının Geliştirilmesi" projesi, doğum süreçlerinde anne adaylarının ve sağlık çalışanlarının deneyimlerini iyileştirmeyi hedefliyor.
Terme'de Gebe Okulu, anne adaylarına destek sunuyorCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan "Normal Doğum Eylem Planı" kapsamında Terme Devlet Hastanesinde açılan Gebe Okulu eğitimlerine hız verildi.
Hastanelerde ve tıp merkezlerinde gebe okulu açılması zorunluluğu getirildiKadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı dalında faaliyet gösteren Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, üniversite hastaneleri ve özel hastaneler ile tıp merkezlerinde gebe okulu açılması zorunlu olacak.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim