• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 9 °C

40 yaşından önce gelen bel ağrısına dikkat edin!

40 yaşından önce gelen bel ağrısına dikkat edin!
Halk arasında “kamburluk hastalığı” olarak da bilinen ankilozan spondilitin ilk belirtisi inflamatuvar (iltihaplı) bel ağrısıdır.

Türk Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Ertenli, herhangi bir sebebe bağlı olmadan 40 yaşından önce ortaya çıkan ve 3 aydan uzun süren bel ağrısı konusunda uyarıda bulundu. Bu ağrının inflamatuvar (iltihaplı) bel ağrısı olabileceğini bildiren Prof. Dr. Ertenli, "İnflamatuvar bel ağrısı aralarında ankilozan spondilit'in (AS) de bulunduğu önemli romatizmal hastalıkların ilk belirtisi olabilir. Toplumun, Deprem Dede olarak bilinen Prof. Dr. Ahmet Işıkara ile tanıdığı AS, ülkemizde yaklaşık 200 bin kişiyi etkilemesine rağmen hastaların %40'ı hasta olduklarını ne yazık ki bilmiyor" dedi.

FITIKLA KARIŞTIRILIYOR

AS'nin en çok bel fıtığıyla karıştırıldığını söyleyen Prof. Dr. Ertenli, "Her 100 ankilozan spondilit hastasından 7'sinin öyküsünde bel fıtığı ameliyatına rastlanmaktadır. Ankilozan spondilit en çok bel fıtığıyla karıştırılıyor. Her 3 ankilozan spondilit hastasından birine başlangıçta bel fıtığı teşhisi konmaktadır" dedi. Fıtık ağrısı ile inflamatuvar bel ağrısının birbirinden farklı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ertenli, "AS'nin bel fıtığındaki ağrıdan en önemli farkı, ağrının istirahat halinde artması ve aktiviteyle azalmasıdır. Bu ağrı dinlenmekle geçmez. AS'de bel ağrısı dışında sırt, boyun ve kalçaların arka kısımlarında da ağrı hissedilebilir. Hastalığın son aşamasında bazı hastalarda toplum arasında 'kamburluk' olarak bilinen sırt ve boyun deformasyonu görülebilir" dedi. AS'nin erkekler arasında kadınlardan daha sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Ertenli, hastalığın genç yaşlarda ortaya çıktığını söyleyerek, "AS omurga, kuyruk sokumu kemiği ile leğen kemiğini birleştiren sakroiliyak eklemleri etkileyen bir romatizma hastalığıdır. En üretken çağda ortaya çıkan bu hastalık, sabahları yol açtığı tutukluk nedeniyle işe gitmeyi zorlaştırmakta, çalışma hayatına ara verilmesine dahi yol açabilmektedir. AS tedavisi için, çeşitli ilaçlar, egzersiz, fizik tedavi, doğru duruş alıştırmaları, ağrı kesici ve kas gevşetici amaçlı sıcak/soğuk uygulamaları ve şiddetli vakalarda cerrahi tedaviler uygulanmaktadır" dedi.

BU SORULARA CEVABINIZ "EVET"SE...

1. Bel ağrınız 40 yaşından önce mi başladı?

2. Ağrınız, 3 aydan uzun süredir mi devam ediyor?

3. Aniden değil, ağrılarınızyavaş yavaş mı başladı?

4. Bel ağrınızdan dolayı sabahları yataktan kalkmak zorlaşıyor mu?

5. Ağrınız, hareket ettiğinizde azalıyor mu? Bu sorulardan bazılarına cevabınız "evet"se aralarında inflamatuvar bel ağrısını yaşıyor olabilirsiniz.

Ziyneti Kocabıyık

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6051 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim