• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 18 °C

40 yaş üstü bayramda ne yiyecek?

40 yaş üstü bayramda ne yiyecek?
Şişman, kalp-damar, diyabet, hipertansiyon, mide ve benzeri kronik hastaların bayramda beslenmelerine daha da çok özen göstermeleri gerekiyor.

Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Aylin Tuhta, Kurban Bayramı'nda aşırı et tüketiminin 40 yaş üstü yetişkinler, yaşlılar ve kalp damar hastalığı olanlar için çok ciddi riskleri de beraberinde getirdiğini ifade ederek, "Diyabet, hipertansiyon, karaciğer, kalp hastalarının karaciğer, dalak, böbrek yemelerini önermiyoruz." dedi.

Bayramda et ve tatlı tüketimine ilişkin tavsiyelerde bulunan Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Aylin Tuhta, söz konusu gıdaların aşırı tüketen kronik hastalık sahibi vatandaşlarda önemli sağlık problemlerinin ortaya çıkabileceğini kaydetti.

Şişman, kalp-damar, diyabet, hipertansiyon, mide ve benzeri kronik hastaların bayramda beslenmelerine daha da çok özen göstermeleri gerektiğini söyleyen Uz. Dr. Tuhta, " Bu hastalar aşırı yağlı etler yerine az yağlı etleri tercih etmeli ve eti sebze yemeği olarak tüketmeye özen göstermeli, aşırı tatlı tüketiminden de kaçınmalı." şeklinde konuştu.

Normal zamanda kırmızı et haftada birkaç kez tüketilirken kurban bayramında her gün ve neredeyse günde 2-3 porsiyon tüketildiğini hatırlatan Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Aylin Tuhta, "Buna karşılık sebze ve meyve tüketimi ciddi oranda azalıyor.

Her gün yüksek miktarda kırmızı et tüketimi 40 yaş üstü yetişkinler, yaşlılar ve kalp damar hastalığı olanlar için çok ciddi riskleri de peşinden getirir. Damar tıkanıklığı, kanda trigliseritlerin artması ve kalp sağlığının tehlikeye girmesi an meselesidir. Kurban kesildikten sonra 5-6 saat güneş görmeyen yerde dinlendirildikten sonra buzdolabına konulmalıdır. Böylece etin sindirimi kolaylaşır ve tüketildiğinde rahatsızlık yapmaz. Kansızlığı olan hastalar için karaciğer, dalak, böbrek kısmının yenmesi demir vitamini açısından tavsiye edilir. Ancak diyabet, hipertansiyon, karaciğer, kalp hastaları için önerilmez. İşkembe kısmı ve hayvanın iç yağları da kullanılmamalıdır." diye konuştu.

Bayramlarda evlerden eksik olmayan tatlıların tüketilmesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Tuhta, "İkram amaçlı sunulan ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tüketmek ve porsiyon miktarlarını az tutmak sağlıklı bir seçim olacaktır. Şeker hastalarının tatlı yemeleri önerilmez ancak diyet bozulacaksa en azından bitter çikolata tercih etmeleri önerilebilir. Tatlı ikramlarının hepsine 'evet' dememeli ya da küçük porsiyonlar tüketilmelidir." bilgisini verdi.

Bayramda sebze ve meyve tüketimi ile spor yapmanın ihmal edilmemesine de değinen Uzm. Dr. Tuhta, "Ailece yenilen ya da davet yemekleri öğle saatlerine planlanmalı, akşam yemeklerinde de sebze, yoğurt ve tam tahıl ekmeğinden oluşan hafif bir öğün tüketilmelidir. Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktiviteler arttırılmalı, günlük en az 30 dakika tempolu yürüyüşlere devam edilmelidir. Metabolizmanın çalışması, sindirim ve emilimin gerçekleşmesi için yeterince su içilmelidir. Diyabet hastaları, kalp ve damar hastaları, mide rahatsızlığı olanlar, karaciğer hastaları, hipertansiyon hastaları gibi belli bir beslenme düzeni ile takip edilen kişiler, diyetlerini bozmamaları gerekmektedir." ifadelerini kullandı.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4685 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim