• BIST 9389.62
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

30 gramlık kalp pili 2 grama indi

30 gramlık kalp pili 2 grama indi
Sadece iki gram ağırlığındaki pillerin devrim niteliğinde bir gelişme olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Duhan Fatih Bayrak, “Bu piller kalbin karıncığından uyarı ihtiyacı olan hastalara öneriliyor” dedi.

Teknolojideki baş döndürücü gelişme, kalp hastalıklarının tedavisinde yeni bir uygulamayı hayata soktu. İnsan sağlığı için teknolojinin her geçen gün daha çok kullanılmasıyla, kalp pillerinin boyutları da oldukça küçüldü. Eskiden 30 grama kadar çıkabilean kalp pilleri günümüzde 2 gram ağırlığa kadar düştü. Yeni kablosuz minyatür piller, eski sistemlerden farklı olarak kasıktan yerleştirilirken, küçük batarya doğrudan kalbin sağ karıncığının uç bölgesine yerleştirilerek sabitleniyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Duhan Fatih Bayrak, bu minik pillerin farklı takılma tekniği ve kablosuz olması nedeniyle girişim komplikasyonlarında önemli ölçüde azalma sağladığını belirtti.

‘Pil taşıdığını unutacak’

Doç. Dr. Duhan Fatih Bayrak, “Kasıktan girilerek yapıldığından, eski teknikte ortaya çıkan göğüsteki yara izi olmamakta ve eski sistemlerde cilt altına yerleştirilen batarya da olmadığından hasta bir süre sonra pil taşıdığını neredeyse unutabilmekte ve kişiler hastalık psikolojisinden uzaklaşabilmektedir” dedi. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) onayladığı bu yeni sistem henüz tüm hasta gruplarında rutin olarak uygulanmıyor. Özellikle 70 yaşın üzerinde, kalbinde ciddi yavaşlama olup sadece kalbin karıncığından uyarı ihtiyacı olan hastalara öneriliyor. Teknik olarak her yaş grubuna uygulanabilir özelliğe sahip bu cihazın ileride tüm kalp pili hastalarında rutin olarak uygulanacağının tahmin edildiğini belirten Bayrak, “İşlem sadece bu konuda özel eğitim görmüş sertifikalı kardiyologlar ve girişimsel kardiyak elektrofizyoloji uzmanları tarafından uygulanabilmektedir” diye konuştu.

45 dakikada takılıyor

Doç. Dr. Bayrak minik pilin dünyada bugüne dek binin üzerindeki hastada uygulandığını belirtirken, 2 gram ağırlığındaki pilin hastaya takılmasının yaklaşık 45 dakika sürdüğünü ekledi. Hastanın 24 saat içerinde normal yaşantısına döndüğünü vurgulayan Doç. Dr. Duhan Fatih Bayrak, “Küçük boyutlu olmaları ve hastaların normal kalp pili hastalarına yasak olan MR gibi işlemlere girebilmelerini sağlamalarından dolayı kardiyolojide devrim olarak görülmekte” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7135 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim