• BIST 9949.01
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 12 °C

30 bin eczacı Kolej Meydanı'nda

30 bin eczacı Kolej Meydanı'nda
Yaklaşık 30 bin eczacı Ankara Kolej Meydanı'ndan hükümete seslendi. Türk Eczacılar Birliği tarafından düzenlenen mitinge Türk Tabipleri Birliği, Dev Sağlık-İş Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ile Türk Diş hekimleri Birliği de destek

Yaklaşık 30 bin eczacı Ankara Kolej Meydanı'ndan hükümete seslendi. Türk Eczacılar Birliği tarafından düzenlenen mitinge Türk Tabipleri Birliği, Dev Sağlık-İş Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ile Türk Diş hekimleri Birliği de destek verdi.

Eczacılar muayene ücretlerinin kendileri üzerinden alınmasına, aksayan provizyon sistemine ve ilaçta reklama karşı çıkarak sorunlarının bir an önce çözümlenmesini istediklerini dile getirdiler.

Türk Eczacıları Birliği'nin "Artık yeter, eczaneler yangın yeri" sloganıyla Kolej Meydanı'nda düzenlediği mitinge yaklaşık 30 bin eczacı katıldı. Çeşitli meslek örgütlerinin yanı sıra eczacılara Meclis'ten de destek geldi. CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik ile DSP Milletvekili Tayfun İçli de eczacılara destek amacıyla mitinge katıldı.

-"ARTIK YETER ECZANELER YANGIN YERİ"

İstiklal marşı ve saygı duruşunun ardından başlayan mitingin açılış konuşmasını yapan Türk Eczacıları Birliği başkanı Erdoğan Çolak, 2004 yılından beri atılan adımların, "Sağlıkta Dönüşüm" uygulamasıyla bir ateş olup eczanelere sıçradığını savunarak, tüm sağlık sisteminin hasta hale getirildiğini söyledi. Çolak, krizin bedelini ödemeyeceklerini belirterek "Hastalarımıza da ödettirmenize izin vermeyeceğiz. Bize dört yıldır haksız yere bedel ödetiyorlar" dedi. Kamu kurum ıskontosu kamburunu üzerlerinden atmayıncaya kadar meydanlardan inmeyeceklerini ifade eden TEB Başkanı Çolak şunları söyledi:

"Sözler veriliyor, tutulmuyor, İmzalar atılıyor, gereği yerine getirilmiyor. Soruyorum: Biz bu ülkenin Bakanlarına da güvenemeyeceksek, kime güveneceğiz? Artık 'yapacağım' demelerine inanmıyoruz. Yapmadıkça da inanmayacağız. Sözün gerçek anlamda bittiği noktadayız. İcraat istiyoruz. Sağlık hizmeti ücretsiz oldu diyorlar, Sizlere soruyorum, Bu ülkede sağlık hizmeti ücretsiz mi? Sizden muayene ücreti almaya cesaretleri bile yok Sağlık hizmetinin ücretini eczacılara aldırıyorlar. Bizler her gün eczanede bu ücreti ödeyemeyen binlerce insanla karşı karşıya kalıyoruz. Sizinle bizi karşı karşıya getiriyorlar. Son dört yıldır Eczacıyı tahsildar yaptılar. Bizler tahsildarlık değil sağlık danışmanlığı yapmak için eğitim görüyoruz. Bizler 24 saat kesintisiz sağlık hizmeti veriyoruz. Ama Sosyal Güvenlik Kurumu'nun reçete onay sistemi ayda 10 gün çalışmıyor. Sonuç? Hastalarımız mağdur oluyor, bizi sorumlu tutuyor, dahası eczacı kaynaklı olmayan hataların bedelini yine eczacılar ödüyor. Yeter Artık! diyoruz. Teknolojik ilerleme, elektronik sağlık nutukları atanlar Önce sistemlerini 24 saat açık tutmayı başarsınlar Hastanın kaderini elektrik şebekesine bağlamasınlar Hastayı kablolara dolayıp öldürmesinler."

-"İLAÇTA REKLAM VE REKABET ÖLDÜRÜR"-


TEB Başkanı Çolak, sağlıkta dönüşümün yeni bir uygulamasının ise avans ödemesi olduğuna işaret ederek, "Avans demek, her iki eczaneden birinin kapanması demek. Bu da sağlık hizmetinin aksaması, hastanın ilaca ulaşamaması demek" diye konuştu. Yüzde 100 avans uygulamasının kendileri için bir ölüm-kalım meselesi olduğunu belirten Çolak, Biz avans değil, hakkımızı istiyoruz. Başka türlü bir uygulama kabul edilemez, kabul etmiyoruz" dedi. Çolak şöyle devam etti:

"Bizler sağlık danışmanıyız, ilaç uzmanıyız. Bilgisayar başında saatte bir değişen uygulamaları kontrol etmekten yorulduk. Bizler halk sağlığı için hizmet ediyoruz. Bırakın da işimizi yapalım. Uzmanı olduğumuz ilacı hastalarımıza anlatalım. Halkımızın kesintisiz sağlık nöbetçisi olarak çalışalım. Sağlıkta rekabet olmaz. Bu rezaleti durdurun! O Rekabet Kurulu ya da başka birisi ertesi gün televizyonlarda ilaç pazarlamaya girişirse, Dünyayı başınıza toplayacağız. İlaçta reklam ve rekabet öldürür! Bu kararı verenler, Haksız rekabet yapanlara, yolsuzluk yapanlara hizmet ediyorlar Halk sağlığına değil, Bütçeye değil. İzin vermeyeceğiz. Eczacıya hırsız muamelesi yapıyorlar. Eczane sıradan bir işletme değil Eczacı da tüccar değil. Yarın Mecliste sağlık bütçesi görüşülecek. Bu demek oluyor ki sağlık hakkımız biraz daha budanacak. Ama kimse sağlık bütçesini artırma peşinde değil, Onlar, Eczacılık yasasını değiştirip Alanı büyük sermayeye açma peşindeler. Büyük sermaye grupları bugün hastane satın alıyor Yarın eczane satın almaya başlayacak Eczacı-eczacı ortaklığı, eczanelerin şirketleşmesinin, tek elde toplanmasının ve el değiştirmesinin önünü açıyor; Korkumuz o ki, o eller eczacının elleri olmayacak! Türkiye'nin büyüyen ilaç pazarındaki payını artırmak isteyen çok uluslu şirketlerin elleri olacak. Biz eczaneyi ticarethaneye çevirmelerine izin vermeyeceğiz. Eczaneler sağlık merkezleridir, öyle de kalacaklar. Eczaneler yangın yeri olmuşsa, eğer eczaneler yanıyorsa, o yangın tüm sağlık sistemini yaralar! Sakatlar, hasta eder.

Bizler; Bu berbat dönüşümü durdurana kadar Durmayacağız, durduramayacaklar."

-"1 ŞUBATTAN İTİBAREN SGK'LILARA İLAÇ YOK"

Mitingde konuşan Ankara Eczacı Odası Başkanı Oğuz Ekincioğlu ise eczacılık mesleğinin sistemli olarak yok edilmeye çalışıldığını savunarak, "Bakın bu mesleğe neler yaptılar? Raflarımızdaki ilaçları bedava kamulaştırdılar" dedi.

Mitingin diğer konuşmacısı İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör de, sağlıkta dönüşümün yıkım sürecini derinleştirdiğini söyledi. 10 bine yakın eczacının iflasın eşiğinde olduğunu belirten Güngör, "Protokol görüşmelerinde SGK'nın antidemokratik uygulamalarını ve baskılarını sürekli üzerimizde hissettik. Sürekli aba altından sopa gösterdiler" dedi. Güngör, SGK ile sözleşme süresinin dolması nedeniyle 1 Şubat'tan itibaren SGK'lılara ilaç verilemeyeceğini de sözlerine ekledi. Güngör ayrıca, getirilmeye çalışılan eczacı- eczacı ortaklığı ile de eczanelerin şirketleştirilmek istendiğini savunarak "Şirketler eliyle hizmetin niteliği değişecek, eczaneler ticarethaneye dönüşecektir" diye konuştu.

-BEYAZ ÖNLÜKLÜLER BU KEZ SOKAKTAYDI-

Beyaz önlükleriyle miting alanını dolduran eczacılar hükümete olan tepkilerini taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla dile getirdiler. "SGK şaşırma sabrımızı taşırma", "Kömür bedava, sağlık parayla", "Eczacıya avans bunun sonu iflas", "Eczaneye ortak, eczacıya tuzak" şeklindeki sloganların atıldığı mitingde "eczacının sesi" yazılı balonlar dikkati çekti. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı miting alanındaki otel inşaatına da keskin nişancılar yerleştirildi.

Bu haber toplam 1626 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim