• BIST 10110.18
  • Altın 2723.271
  • Dolar 33.8757
  • Euro 37.5497
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 25 °C

“3 Yaş Altı Çocuklarda Akut Gastroenterit En Sık Hastaneye Yatış Nedeni”

“3 Yaş Altı Çocuklarda Akut Gastroenterit En Sık Hastaneye Yatış Nedeni”
Liv Hospital Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Galip Erdem; virüs, bakteri ve benzer mikroorganizmaların akut gastroenterite neden...

Liv Hospital Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Galip Erdem; virüs, bakteri ve benzer mikroorganizmaların akut gastroenterite neden olabileceğini dile getirerek, "Özellikle hijyen şartlarının kötü olduğu ortamlarda daha sık görülür. En sık karşılaşılan etkeni rota virüsüdür. 3 yaş altı çocuklarda en sık hastaneye yatış nedenidir" dedi.

Liv Hospital Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Galip Erdem, Akut Gastroenterit (AGE) hakkında açıklamalarda bulundu. Akut ishalin çoğunlukla 0-5 yaş grubundaki çocuklarda rastlanan ve en sık ilk 2 yaş içerisinde çocuk sağlığını etkileyen bir hastalık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Erdem, "Dışkı kıvamının yumuşaması veya sıklığının artması (günde 3-4 defa ya da daha fazla) olarak tanımlanır. Yazın artan sıcaklık bazı mikroorganizmaların üremesine uygun ortam hazırlayıp, buna bağlı gelişen enfeksiyonları artırabilir. Hastalığa ateş, kusma ya da karın ağrısı eşlik edebilir ve ishal genel olarak 7 ila 14 günü aşmayabilir" diye konuştu.

"Rota virüsü neden olabilir"

Akut gastroenterite, virüs bakteri ve benzer mikroorganizmaların neden olabileceğini dile getiren Uzm. Dr. Erdem, "Özellikle hijyen şartlarının kötü olduğu ortamlarda daha sık görülür. En sık karşılaşılan etkeni rota virüsüdür. 3 yaş altı çocuklarda en sık hastaneye yatış nedenidir. Rota virüs aşıları korumada oldukça etkilidir ve akut gastroenteritte en önemli klinik bulgu dehidratasyonun ortaya çıkması ve elektrolit dengesizliğidir" açıklamasında bulundu.

"Bulantı ve kusma görülebilir"

Hastalığın bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi belirtilerle de seyrettiğini dile getiren Uzm. Dr. Erdem, "Gastroenterit ve besin zehirlenmesinin tedavisinde vücudun kaybettiği su ve tuzun yerine konulması amaçlanmaktadır. Tedavide hastalara, sıvı elektrolit dengesinin değişimi sağlama, beslenme (sık ve az) bunun yanında medikal tedavi ile küçük çocuklarda anne sütü ve mamaya devam etmek tercih edilebilir. Büyük çocuklarda ise yoğurt, ayran, haşlanmış patates, et ve pirinçli yiyecekler, bol su tüketimini önermekteyiz. Havuç ve muz gibi besinlerde tüketilmelidir. İştah azalsa bile beslenme kesilmemelidir. Küçük çocuklarda aşırı kusma ve şiddetli ishal bazen hayati tehlikeye yol açabilir. Ciddi vakalarda mutlaka doktora başvurulması gerekir" dedi.

"Hijyene dikkat edilmeli"

Hijyene çok dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Uzm. Dr. Erdem, "Oral dehidratasyon sıvıları ve probiyotik kullanılmalıdır. İshal düzelene kadar az yağlı ve düşük posalı gıdalar alınmalı, bağırsakların daha fazla çalışmasına sebep olan yağ ve lif açısından zengin gıdalardan uzak durulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 145 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim