Danıştay’da açılan davada Anayasa’nın 128. maddesine göre kamu hizmetinin kamu görevlileri eliyle yürütüleceğinin açık olduğu belirtildi. İnsan sağlığı ve yaşam hakkını doğrudan etkileyen bir hizmetin yürütülmesinin tamamen özel şirketlere devredilmesinin Anayasanın amir hükmüne aykırı olduğuna dikkat çekildi.
Dava dilekçesinde Bakanlığın taşeron ambulans şoförü istihdamına gerekçe olarak söz konusu yazısında ambulans kazalarını gösterdiği belirtilerek “Her ne kadar iptale konu Genel Yazıda şoför hizmet alımının yapılmasının gerekçesi olarak ambulans kazalarının önlenmesi gösterilmişse de bu husus mümkün değildir. Ambulans Sürücülük Hizmeti Alımı Teknik Şartnamesi’nin 4.12. maddesi ile yüklenicinin işe alacağı işçilerde aranan özellikler de belirtilmiştir. Buna göre işçinin (B) ve daha üst sınıf ehliyete 2 yıldır sahip olması yeterli görülmüştür. Öyle ki Ambulans Sürücülüğü eğitimi almamış olmaması (6 ay içerisinde tamamlayabilir) dahi öngörülmüştür. Şoför hizmet alımının amacının kazaları önlemek olmadığı, profesyonel şoför alımı yapılmayacağının belirtilmesinden de açıkça anlaşılmaktadır.' denildi.
Söz konusu düzenleme liyakat, sorumluluk, cezai yaptırımlar v.b birçok alanda açıkça hukuka aykırılıkların bulunduğuna dikkat çekilen dilekçede ilgili işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacağı belirtilerek düzenlemenin iptali istendi.
Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com