Yaz geliyor ve kilo fazlası olanlar hızla diyete girişiyor. Zayıflamak için kilolarla savaşa girenler en hızlı biçimde sonuca ulaşmak istiyor. Artık herkesin bildiği bir gerçeği hatırlatmakta fayda var. Hızla verilen kilolar bir yanılsamadan ibarettir ve hızla geri alınacaktır. Beraberinde gelecek sağlık sorunları da cabası.
Bu nedenle bir zayıflama programı sağlıklı beslenmeyi hedeflemelidir. Bu yazı dizimizde size bir yandan sağlıklı beslenmeyi örnekleyen reçeteler sunarken bir yandan diyetinizi kolaylaştıracak yağlarla vedalaşmanızı hızlandıracak küçük ama çok önemli ipuçları vereceğiz. Tok kalarak kalori yakmanın keyfini yaşayacaksınız. Şimdi sık yapılan birkaç hatayla başlayalım.
SEBZE DİYETİ: Hayvansal gıdaları yasaklayan tek tip beslenme rejimidir. B12 Amino asit kalsiyum yetersizliğine neden olur. Yorgunluk, tansiyon düşmesi, bayılma, sindirim sistemi sorunları ortaya çıkar.
YÜKSEK PROTEİN REJİMİ: Toz şeklinde içeceklerle oluşturulan içeceklerle tüketildiği gibi gün boyu sadece protein alımına dayanan yahut öğünlerde protein oranı yüksek olan rejimlerdir. Kilo verdirir gibi görünse de burada yağ değil su kaybedilmektedir. Uyku düzensizliği, ruhsal bozukluklar. Kandaki kolesterol oranında artış, Kas gücünde zayıflama, damar sertliği ve kalp hastalıkları
BESLENMEYİ AYIRAN DİYETLER: Besinler ikiye ayrılır. Yeşil sebze ve türevleri ve tahıllar. Hayvansal gıdaları yasaklar. Kalsiyum, A vitamini ve C vitamini eksikliği, depresyon, halsizlik, saç dökülmesi, tırnak kırılması görülür. Bu ve benzeri bu tip diyetler katı ve zorlayıcıdır. Sağlığı tehlikeye atar ve geri dönüşü zor bir yola sokar. Bu diyetlerin zararının yanı sıra verildiği sanılan kilolar hızlıca geri alınır.
1.ADIM: DİKKAT EDİN!
Çabuk yemek: Sindirim ağızda başlar. İyi çiğnenmeyen besin sindirim organlarında ekşir. Çok çiğneyin.
Çok yemek: Tam olarak doymadan kalkın. Sofrada az çeşit bulundurun
Birbirine yakın öğünler: Mide ve bağırsak görevini yerine getirmek için zamana ihtiyaç duyar. Normal bir sindirim için 4-5 saat gereklidir.
Gece yemeleri: Uyku sindirimi geciktirir.Beden ertesi güne yorgun başlar.
Sinirliyken yemeyin: Sinir sindirime yardımcı olmaz.
Bol acılı baharatlı yemekler: Sindirim öz suyunu tahriş ederek midenin kimyasal bileşimini bozar.
Aşırı şeker: Sindirimle ilgili tüm organları olumsuz etkiler.
Çay-Kahve: Sinir sistemine etki eder ve sindirim üzerinde olumsuz etki yaratır.
Çiklet: Midedeki asiti çoğaltır.
2.ADIM: HANGİ BESİN İNCELTİYOR!
Bol miktarda lif ve posa bulunan gıdalar sizi inceltir.Bu maddeler mideyi doldurduğu gibi az miktarda tüketilmesi halinde bile tokluk hissi yaratır.Bu lifler enerjinin bedene yayılmasına da yardım eder.Bilindiği gibi rafine edilmiş karbonhidratlı besinlerden uzak durmak gerekiyor.
Vücuda alınan karbonhidratlarında proteinlerinde fazlası yağ olarak depo edilir.
Kilo vermek alınan ve yakılan kalorilerin dengelenmesi ile ilgilidir. Yediğiniz her yiyecekte belli miktarda kalori vardır.
l gr.yağ =9kg kalori
l gr karbonhidrat =4kg kalori
l gr. protein =4 kg kalori
Kalori hesabı zayıfalamanın şartıdır. Aldığımız kalorinin %12-15`i protein, %25-30`u yağ ve %50-60`ı karbonhidratlardan olmalıdır.
3.ADIM: KENDİ LİSTENİZİ OLUŞTURUN!
Gün içindeki hareketliliğinizi ,yaktığınız kaloriyi göz önüne alarak.Sağlıklı beslenme menüsü oluşturmanız mümkündür.
YÜKSEK KALORİLİ BESİNLER(ŞİŞMANLATICI) 100gr.
Kuru badem- 620
Bezelye- 330
Ceviz 620
Beyaz ekmek-250
Kuru fasülye-330
Hurma-300
Kızartmalar-400
Kek-300-550
Kuzu eti-600-700
Margarin-750
Sosis- 560
Şeker-380
Ton balığı-225
Yumurta sarısı-370
ORTA KALORİLİ(YAVAŞ ZAYIFLATICI)100 GR.
Beyaz peynir-190
Dana eti-170
Muz-90
Patates fırın- 100
Patates haşlanmış-80
Süt-70
Zeytin-120
DÜŞÜK KALAORİLİ(ZAYIFLATICI) 100 GR.
Domates-25
Enginar-60
Havuç-45
Pırasa 40
Salata-25
Patlıcan-30
Salatalık 15
Mantar- 20
Sebze çorbası-50
Soğan 45
Süt yağsız –35
Şeftali-50
Yeşil fasülye-30
Yoğurt-45
Elma-50
Ispanak-20