Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, "263 kanser ilacının 1 Temmuz'dan itibaren eczanelerden çıkarak hastane raflarına gideceğini ve konuyu en kısa zamanda yargıya taşıyacaklarını söyledi.
Saydan, 14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, her yıl yenileri eklenen sorunlar nedeniyle 14 Mayıs'ı kutlayamadıklarını belirtti.
Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile kanser ilaçlarının 1 Temmuz'dan itibaren hastanelerden satılacağının duyurulduğunu anımsatan Saydan, "Bu durum tedavilerin aksamasına, yolsuzluğun artmasına ve eczane ekonomilerinin daha da dibe batmasına neden olacaktır" diye konuştu.
Uygulama gerçekleşirse hastaların tedavi süreçlerinin hastanelerin satın alma bölümlerinin insafına bırakılacağını savunan Saydan, "Elde mevcut olmayan, biten ürünler için açılacak ihale şartnameleri ve uzun ihale süreçleri tedavilerde aksama ve gecikmelere neden olacak. Hastane stoğunda bulunmayan, azalan ya da stok fazlası alınan ürünler sebebiyle doktorun tercihi değil, hastanenin elinde bulunan ilaçlara göre tedavi başlayacak" ifadesini kullandı.
Saydan, kullandığı ilaçları bulamayan hastaların, bu ilaçları ücretli olarak eczanelerden alacağına işaret ederek, şunları söyledi:
"Bu da hastaların ekstra bir yükün altına girmelerine, evlerini barklarını satmalarına ve tedaviye ulaşamayarak sağlıklarını tamamen kaybetmelerine neden olacak. Ayrıca hastaneler bu ilaçlara sahip olamayacak, kötü niyetli kişiler bu ilaçları ele geçirerek merdiven altından ihtiyaç sahiplerine yüksek fiyattan satacak yahut yurtdışında müşteri bulacaklar."
- "263 kanser ilacı hastane raflarına gidecek"
Onkoloji ilaçlarının pazar payının 5 yılda yüzde 2,8 artarak en üst sıraya çıktığını belirten Saydan, "Toplam ilaç pazarı 14,6 milyar lira, onkolojik ilaçlar ise 1,9 milyar liraya ulaştı. Bu durumda eczanelerimizden yaklaşık iki milyar liralık pay çıkarılarak, özel hastaneler başta olmak üzere özel şirketlerin insafına terk edilmiş olacak" dedi.
Hastanelerde satılacak kanser ilaçlarının listesinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlandığını vurgulayan Saydan, "263 kanser ilacı 1 Temmuz'dan itibaren eczanelerimizden çıkarak, hastane raflarına gidecek. Hastaların sağlığına ve ülke ekonomisine zarar vereceğini düşündüğümüz bu konuyu en kısa zamanda yargıya taşıyacağız" diye konuştu.
Saydan, hastanelerde yeterli eczacı istihdamının bulunmaması ve İlaç Takip Sistemi olmadığı için de sıkıntılar yaşanacağını savunarak, şunları kaydetti:
"Bunun üç ayağı var. Bir, hastaneler mağdur olacaklar, ilaç temin edemeyecekler, çünkü bunlar maliyeti yüksek ilaçlar. İkincisi vatandaş mağdur olacak. Doktorun yazdığı tedaviyi değil hastane eczanesinde ne bulunuyorsa onu kullanacak. Üçüncüsü de bundan eczane ekonomilerimiz de etkilenecek. İnşallah vazgeçerler diyorum. Hani eskiye dönüş olmayacaktı, bütün vatandaşlara açıktı eczanelerimiz, ne değişti de tekrar geri dönülüyor. Bunun cevabını bekliyoruz."