• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 10 °C

21 yaşında bu test yaptırılmalı

21 yaşında bu test yaptırılmalı
Bayanların korkulu rüyası rahim ağzı kanseri 'pap smear' testi ile henüz hücre değişimlerinin olduğu süreçte yakalanıyor. Böylece tedavi olanağı doğuyor.

Dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kadın Human Pappiloma Virüsü'nun sorumlu tutulduğu rahim ağzı kanserine yakalanıyor ve bu kadınların yarısı hayatını kaybediyor. Oysa yılda bir kez yaptırılması önerilen pap smear testi ile rahim ağzı kanserlerinin yüzde 90'ı erken dönemlerinde, hatta henüz hücre değişimlerinin olduğu süreçte yakalanabiliyor, bu sayede de tedavi olanağı doğuyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Görgen,  'Rahim ağzı kanserinden korunmak için  servikal smear testine cinsel ilişkiye başladıktan 3 yıl sonra veya 21 yaşında başlanması ve testin yılda bir kez yapılması gerekiyor' diyor.

BELİRTİ VERMEYEBİLİYOR!
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Görgen, rahim ağzı kanserinin erken dönemlerinde pek fazla şikayet oluşturmadığını belirterek, 'Bu nedenle çoğu kadın hastalık iyice ilerleyip başka organların çalışmasını engellemeye başlayıncaya kadar hastalığından habersiz oluyor' uyarısında bulunuyor.  Genellikle ilk şikayetler ilişki sonrasında oluşan lekelenme tarzındaki kanamalar oluyor. Hastalık ilerledikçe en sık görülen yakınmanın ise düzensiz, aralıklı olarak devam eden vajinal kanama olduğunu belirten Doç. Dr. Hüsnü Görgen, 'Kanama zaman zaman aşırı olsa da genellikle az miktarda lekelenme şeklinde ortaya çıkıyor. Cinsel birleşme sonrasında daha bariz hale gelebiliyor' diyor. Hastalık ilerlediğinde ise bacakta ağrı ve şişme,  idrarda kan görülmesi, pis kokulu sürekli bir vajinal akıntı gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini söyleyen Doç. Dr. Hüsnü Görgen, bu şikayetlerin genellikle kanser hücrelerinin geniş bir alana yayılmış olduğuna işaret ettiğini vurguluyor.

BİRKAÇ DAKİKALIK İŞLEM
Genital bölgeyi tutan 40 kadar Human Paplilloma Virüsü kansere yol açmadaki rollerine göre yüksek risk ve düşük riskli olarak adlandırılıyor.  Tip 16 ve 18 en sık saptanan yüksek riskli HPV'leri oluşturuyor. Yüksek riskli HPV ile oluşan hücresel değişiklikler 8-10 yıl içerisinde kansere dönüşebiliyor. Bu nedenle yılda bir kez yapılan pap smear testi ile hücresel değişimler kansere dönüşmeden önce tespit ediliyor. Böylece hastalığın hastaya herhangi bir zarar vermeden küçük müdahaleler ile tedavi edilebildiğine dikkat çeken Görgen, 'Bu test ile henüz başlangıç aşamasındaki kanser tanınıyor ve başarıyla tedavi ediliyor. Hasta 30 yaş ve üzerindeyse servikal smear ile birlikte HPV-DNA testi yaptırılması tavsiye ediliyor. Çünkü HPV DNA testi ile rahim ağzından alınan örnekte yüksek riskli HPV olup olmadığı saptanarak hastanın takip ve tedavisi buna göre düzenleniyor' diyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4155 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim