• BIST 10075.17
  • Altın 3016.913
  • Dolar 35.3654
  • Euro 36.3831
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü
Anadolu Sağlık Merkezinden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, Türkiye'de 2050 yılında 3 milyon Alzheimer'lı hasta olmasının beklendiğini bildirdi.

Anadolu Sağlık Merkezinden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, Türkiye'de 2050 yılında 3 milyon Alzheimer'lı hasta olmasının beklendiğini bildirdi.


Şahiner, yaptığı yazılı açıklamada, zaman zaman unutmalarla başlayan ve gittikçe daha ağır bir şekilde seyreden Alzheimer'in, yakın zamana kadar yaşlı hastalığı olarak kabul edilse de gençleri de etkileyebildiğinin bilindiğini kaydetti.

Alzheimer hastalığı 60'lı yaşlarda nüfusun yüzde 5'inde görülürken 80'li yaşlara gelindiğinde yüzde 50'lere ulaştığını ifade eden Şahiner, 80 yaşına ulaşan her 2 kişiden birinde hastalığın belirtilerinin görüleceğini dile getirdi.

Türkiye'de bugün için 500 bin civarında hasta olduğunu, bu hastalardan 100 bin kadarının ilaç tedavisi gördüğünü vurgulayan Şahiner, yaşlı nüfusun artmasıyla bu sayının 2050 yılında 3 milyon civarına ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Şahiner, ABD'de ise 2050 yılında 20 milyon Alzheimer hastası olacağının var sayıldığını ifade ederek, bugün için ABD'nin Alzheimer hastalarının bakım masrafları için 100 milyar dolar harcadığını aktardı.
Hastalığın önüne geçilemeyeceğini, ancak alınacak önlemler ve yaşam şeklinin değiştirilmesiyle başlama yaşının geciktirilebileceğini dile getiren Şahiner, şöyle devam etti:

''2001'de, beyinde birikerek Alzheimer'a neden olan proteinin yapılacak bir aşıyla ortadan kaldırılabileceği öngörülmüştü. İlk deneysel çalışmalar olumlu sonuç verince insan çalışmalarına başlandı. Ancak insan aşı çalışmalarında beyin iltihaplanması görülen bazı hastaların ölümü üzerine bu tedavi programı durduruldu. 2005'te çok daha büyük bir çalışma programı ile ABD'nin bu alanda çok yetkin araştırma grupları aşı programını tekrar başlattı. Bu grup aşıyı hedefe yönelmede çok daha etkin hale getirdi. 2008 Dünya Alzheimer Kongresinde aşının yan etki yapmadan beyinden hatalı proteini temizlediğine dair ilk sonuçları bilimsel dünyaya sunuldu. Ancak bu proteinin temizlenmesi ile hastalığın bulguları nasıl değişiyor konusu için bir süre daha beklemek gerekiyor ve yeni araştırmalara gereksinim var. Eğer her şey yolunda giderse 2015'ten önce Alzheimer tedavisinde çok önemli bir adım atılmış olacaktır.''

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4455 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim