2014 yılında yapılan lisans, lise ve önlisans KPSSpuanlarıyla ilk tercih 17-26 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Sınava yaklaşık 4 milyon aday girdi. Ancak her zaman olduğu gibi bu adayların da en fazla %5'i atanabilecek.
Niye böyle oldu?
2014 yılı için bütçe kanunu ile çok düşük kadro verildi. Ayrıca önceki sene kamudan ayrılanların yerine de alım yapılamadı. Sınavsız (istisnai) alımlar ise istisna olmaktan çok "kural alım" haline geldi. Öyle ki adaylar artık "KPSS ile yerleşmek istisnai bir durum oldu" algısını benimsemeye başladılar. Hatta geçen hafta sadece yüksek puan esasına göre mülakat yapmadan personel alan İnönü Üniversitesi bizi çok duygulandırmış ve kendisine övgü dolu bir haber bile hazırlamıştık.
En düşük kadro yine lise mezunlarına
ÖSYM resmi verilerine göre 2014 KPSS'ye lise düzeyinden giren aday sayısı 2 milyon civarında. Ancak önümüzdeki yerleştirme için lise düzeyinde verilen kadro sayısı sadece 530 adet. Bunların çoğu yine sağlık ve teknik bölümlere ayrılmış durumda. Yani adayların % 99,75'i boşta kalacak.
Önlisans kadroları bin bile olamadı
2014 yılında KPSS'ye 2 yıllık öğrenim düzeyinde yaklaşık 1 milyon kişi başvurdu. 2014/2 alımlarında bunlara ayrılan kadro bin bile değil. Sadece 775 adet önlisans mezunu işe girebilecek. Yani adayların %99'u boşta kalacak. Bunların da önemli bir bölümü sağlık ve teknik kadrolardan oluşuyor.
Bu kadar üniversiteye bu kadro çok az
Lisans KPSS'ye başvuran aday sayısı 1 milyon 200 bin civarında. Her yere üniversite açıldı. (bunun da tek kazananı yörenin esnafı ve emlak sahipleri oldu) Herkes üniversiteli. Ama ne icat ne buluş ne de fikir var. Beyin göçü ise had safhada. Hepsi umutsuz ve psikolojisi bozuk. Tek çare kamuya girmek. Kamunun bu alımlardan lisans için sunduğu kadro sayısı sadece 3.700 adet. Yani tercih yapacak olanların %97'si boşta kalacak.