Bakanlığımızca karekodsuz ürünlerin karekodlanması hakkında bir Genelge yayımlanmıştır.
Genelgede belirtilen şekilde karekod etiketleri üretilerek karekodsuz ürünlere uygulanacaktır. Ancak Genelgede;
1. Ecza depoları ve eczane stoklarında bulunan karekodsuz ürünlerin sistemde kullanılabilir hale gelmesi için bu ürünler Geçici bir 2D karekod şekli (G2D) uygulanacaktır.
2. Uygulama güçlüğü ve GMP koşullarının bozulmaması gerektiğinden G2D karekod son kullanma tarihi ile üretim seri no’larını içermeyecektir. G2D halen uygulanmakta olan EAN barkod (13 haneli) ve firma tarafından üretilecek benzersiz seri numarasını içerecektir.
şeklinde tarif edilen karekod etiketleri üretimi, Barkod Uygulama Kılavuzu'nda belirtilen standartlar dışında olmayacak, mutlaka 4 alan kılavuzda belirtilen sıra ile bulunacaktır. Genelgede 'bulunmayacaktır' şeklindeki ifadenin 'ilacın üzerindeki son kullanma tarihi ve parti numarası ile aynı olmasına gerek yoktur' şeklinde anlaşılması ve bu alanlara sanal bir parti numarası üretilmesi ve son kullanma tarihi olarak '31.12.2010' tarihini ifade eden bir tarihin konularak uygulanması gerekmektedir. Yukarıda tarif edilen uygulamanın dışında bir uygulama asla yapılmayacaktır.
Bu şekilde üretilen karekodlar mutlaka İlaç Takip Sistemi'ne bildirilecektir.
Oluşturulacak geçici karekodlar aşağıdaki resimdeki gibi tasarlanacak ve tamamen aynı yöntem ve servislerle sisteme bildirilecektir.
Resimde görüldüğü gibi piyasada bulunan ürünlerin son kullanma tarihi ve parti numaraları bilinemeyeceği için etiketlenecek ürünlere tek bir parti imiş gibi etiket üretilecek, son kullanma tarihleri de en çok 31.12.2010 tarihi olacaktır. Son kullanma tarihi bu tarihten önce olan ürünlerin satışı için eczacılar geçici karekod etiketinde hangi tarih yazarsa yazsın gerçek son kullanma tarihine uygun satış yapmak üzere hassasiyet göstereceklerdir.
İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü