Prof. Dr. Selim Badur, 2010 gribine karşı geliştirilen bu aşıların iğnesinin klasik aşılara göre tam 10 kat küçük olduğunu söylüyor.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur, grip aşısı ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
Ne zaman grip aşısı olunmalı?
Grip aşısı, ülkemizde Eylül ayından başlayarak uygulanabilir. Ancak eski yıllarda kabul edilenin aksine, aşılamanın Aralık ayında sonlandırılması söz konusu değildir. Ülkemizde gerçekleştirilen araştırmalara göre; grip aşısını her yıl Eylül ayından Nisan ayına kadar uygulatmak doğru ve akılcı bir yaklaşımdır.
Aşı nasıl seçilmeli?
Aşıların içeriği Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) önerileri doğrultusunda belirleniyor ve üretici firmalar, benzer içerikte aşılar üretiyor. Bu nedenle gündemdeki aşıların birbirlerinden farklı olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmaz. Ancak çok yakın gelecekte yeni aşılar gündeme gelecek. Örneğin deri içine uygulama gibi farklı yöntemler devreye girecek ve bu tip farklılıklar, bazı üstünlükleri de beraberinde getirecek.
AŞI ÜCRETSİZ OLMAYACAK
Sağlık Bakanlığı ücretsiz aşıyı uygulayacak mı?
Geçen seneki H1N1 aşılarında olduğu gibi ücretsiz aşı uygulaması olmayacak. Geçen yıl Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü ve çeşitli uzmanlık derneklerinin önerileri doğrultusunda, risk grubu olarak tanımlanan yaşlı veya kronik hastalığı olanlar mevsimsel grip aşısını reçete ettirdiklerinde eczanelerden ücretsiz temin edebilmişlerdi. Buna göre; 2004 yılından bu yana 65 yaş üstündekiler, astım, diyabet, kronik kalp, akciğer ve böbrek hastalığı olanların grip aşıları geri ödeme kapsamındadır.
Aşılarda yenilik var mı?
Kullanımdaki aşıların sağlıklı bireylerde yüzde 80 civarında etkili olduğu gösterildi. Bu oranı artırmak ve aşıya yanıtı güçlendirmek için yeni aşı çalışmaları yoğunlaştırıldı. Üçlü aşı yerine dörtlü aşılar gündemde. Ancak yeni aşı arayışları konusunda en somut adım, deri içi aşılama (ID) konusunda atıldı. Deri içinde bağışıklık sistemi hücrelerinin bol miktarda bulunması nedeniyle daha güçlü aşı etkisi gösterecek olan ID grip aşısı, ülkemizde de kullanıma girdi. Bu aşılar mikro-enjeksiyon sisteminden faydalanıyor ve iğneleri klasik aşılara göre 10 kat daha küçük. Yani bu aşıların iğnesinin uzunluğu 1.5 mm.
KULLANIMI ÇOK KOLAY
Neden grip aşısını deri içine uygulayan bir sistem geliştirildi?
Vücudun iç ve dış çevresi arasındaki kesişme noktasında bulunan deri, bağışıklıkta önemli bir rol oynamak için ideal bir konumdadır. Yani deri, aşıları uygulamak için hedeflenmesi gereken en doğru yer şeklinde tanımlanmaktır. Derinin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, daha güçlü ve kolay bağışıklık sağlamak için gribe karşı deri içi aşı geliştirilmesi düşünülmüştür. Mevsimsel grip aşısı uygulama oranları, bazı yaş gruplarında hâlâ beklenenden düşük düzeydedir. Yeni, kullanımı kolay ve iğnesi yok denecek kadar küçük bir grip aşısının kullanımıyla, daha yüksek sayıda bir aşılanma oranı beklenmektedir. Bu açıdan da yeni deri içi grip aşısı geliştirilmiştir.
ANCAK 48 SAAT İÇİNDE KULLANILAN İLAÇ YARARLI
Bu yılki aşılar geçen yılki aşılardan farklı mı?
Bu yıl mevsimsel grip aşısının içinde her zaman olduğu gibi iki adet Influenza A virüsü (H1N1 ve H3N2) ve bir adet Influenza B virüsü bulunuyor. Geçtiğimiz yıl pandemi etkeni olarak kabul edilen 2009 Influenza A (H1N1), bu yıl kullanılan mevsimsel grip aşılarının içinde yer alıyor. 2009 pandemisinde dolaşımdaki tek etken olan Influenza A (H1N1), geçmişteki pandemilerde de görüldüğü gibi bir süre sonra pandemik özelliğini yitirmiş ve mevsimsel grip etkeni olarak varlığını sürdürmeye başlamış.
ÜLKEMİZDE DE VAR
Gribe karşı anında etkili olan bir tedavi yöntemi var mı?
Hastalığın ilk 48 saatinde kullanıldığında etkili olan iki adet anti-viral, ülkemizde de tedavi için kullanılıyor. Ancak bu ilaçlar, ilk 48 saatte kullanılmadıklarında bilinen etkileri çok azalmaktadır.
AŞI 10 GÜN İÇİNDE KORUMAYA BAŞLIYOR
Aşı olduğu halde grip geçirenler olabilir mi?
Grip aşısı ölü bir aşıdır. Hastalık yapıcı bir mikrop içermez ancak aşının yüzde 90 civarında koruyuculuğu bulunmaktadır. Ancak aşıların etkisi 10 gün içinde ortaya çıkar. Eğer aşılanan birey, henüz aşının koruyacağı sürece girmediyse, yani aşılandıktan 2-5 gün sonra etken ile temas ettiyse, henüz aşı etki gösteremeyeceğinden kişilerin hastalanması mümkündür. Ayrıca grip aşısı, grip etkeni olan Influenza virüslerine karşı bizleri korumaktadır. Ama soğuk algınlığı gibi solunum yolları etkenlerine karşı etkisizdir ve grip aşısı yaptırmamıza rağmen bu tip daha hafif tablolara neden olan diğer solunum yolu mikroplarına karşı duyarlığımız devam etmektedir.
AŞILANMAK İÇİN HAFTA SONU TATİLİNİ BEKLEMEYİN
Grip başlangıcında vitamin ve serum uygulamasına başlanabiliyor. Bu tedavi yöntemi yararlı mı?
Vücudumuz için gerekli miktarda vitamin, sağlıklı biçimde beslenen, normal düzeyde sebze ve meyve tüketen bireylerde zaten alınıyor. Bu nedenle gripten korunmak için abartılı biçimde vitamin kullanmanın ya da özel diyetler uygulamanın herhangi bir yararı yok. Sağlıklı beslenmek, kötü alışkanlıklardan uzak durmak, savunma sistemimiz olan bağışıklıkn sistemimiz için de gerekli bir yaklaşımdır.
HALSİZLİK OLABİLİR
Grip aşısı olduktan sonra halsizlik olur mu? Grip aşısını hafta sonu mu yaptırmak gerekir?
Grip aşısı; hafif ateş, halsizlik ve enjeksiyon yerinde ağrı yapabilir. Ancak yakınmalar özel bir önlem almayı gerektirecek boyutta olmaz ve kendiliğinden iyileşir. Grip aşısını haftanın herhangi bir günü yaptırabiliriz.
60 YILDIR TARTIŞILDI AMA YAN ETKİSİ OLMADI
Aşıların bilmediğimiz yan etkisi var mı?
Grip aşıları 60 yılı aşkın süredir, milyarlarca bireye güvenle uygulanmış ve şimdiye dek ciddi bir yan etki oluşturmamış aşılardır. Aşının lokal bazı şikayetler dışında herhangi bir soruna yol açtığı şimdiye dek saptanmamış. Geçtiğimiz yılki aşılar için ileri sürülen, "İçindeki cıvanın zararlıydı" iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.
ANNEDEKİ ALERJİ ÇOCUĞA GEÇMEZ
Hamileler aşı olabilir mi? Olabilirlerse hangi aydan sonra aşı olmalıarı gerekir?
Hamileler, grip aşısı olabilirler. Hatta ABD'de özellikle aşı olması gereken grup içinde sayılmaktadır. Hamilelere aşı özellikle üçüncü aydan sonra önerilmektedir.
Hamileyken aşı olunduğunda bebeğin girpi aşısı içinde bulunan yumurtaya alerjisi olup olmadığı nasıl anlaşılıyor?
Önemli olan hamilenin yumurtaya alerjisinin olmamasıdır. Burada bahsedilen yumurta alerjisi olan kişi, içeriğinde yumurta olan herhangi bir şey yediğinde bile şoka giren kişidir. Bu durum, son derece ender görülür ve zaten alerjisi olduğu bilinir. Yapılan aşının bebekle ilgisi yoktur.
Bebekler kaç aylıkken aşı olmalı? Yumurta alerjisine karşı test mi yapılmalı?
Bebekler altı aydan sonra grip aşısı olabilirler. Yumurta alerjisine karşı test yapmak gereksizdir.
DÜNYADA ÖLÜMÜ 10 KAT AZALTTI!
Mevsimsel grip aşısı kampanyası kısa süre önce başladı ve riskli kişilere aşı uygulanmasıyla ilgili öneriler bu yıl da değişmedi. Ulusal Demografi Çalışmaları Enstitüsü'nün (Institut National d'études Démographiques: INED) yayımladığı son raporda, gelişmiş ülkelerde 30 yıl içinde gribe bağlı olarak kaydedilen ölüm oranlarındaki değişiklik dikkat çekti. Fransa'da 1970'li yıllara kadar, bir grip salgını sırasında 20 bin kişi, grip nedeniyle hayatını kaybediyordu; üstelik bu sayı, hastalığın komplikasyonlarına bağlı ölümlerle daha da yükseliyordu. Etkili bir aşı kullanımıyla gribe bağlı ölümlerin sayısı 10 kat azaldı.
2010 gribine karşı mikro grip aşıları
İğne korkusu bulunan ancak yine de aşı olarak bu yıl gripten korunmak isteyenler için yeni bir gelişme var.
Kaynak:
Bu haber toplam 3976 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Adalet Bakanı Tunç, TİHEK'in "Gazze Soykırımı Raporu"nun tanıtımında konuştu:"(Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesi) Birleşmiş Milletler insan hakları mekanizmaları tarafından kurulan Filistin Soruşturma Komisyonu bu hafta ülkemize geldi.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele GünüKırklareli'nde HAK-İŞ Sendikası üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine tepki gösterdi.
Kayseri'de kar nedeniyle yolda mahsur kalan kadın, jandarma aracında doğum yaptıKayseri'nin Bünyan ilçesinde, doğum için hastaneye giderken kar ve tipi nedeniyle yolda mahsur kalan kadın, yardıma gelen jandarma aracında doğum yaptı.
Sivas'ta karla mücadele ekipleri köyde rahatsızlanan çocuk için seferber olduSivas'ın Altınyayla ilçesinde epilepsi hastası 6 yaşındaki çocuk, karla mücadele ekiplerinin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı.
- 15:38 - Nijerya'da sıtma salgınının ekonomiye zararı her yıl 1 milyar dolar
- 15:08 - "Ön Yargıları Dönüştürüyoruz, Geleceğe Umutla Bakıyoruz" projesinin tanıtımı gerçekleşti
- 14:58 - Adalet Bakanı Tunç, TİHEK'in "Gazze Soykırımı Raporu"nun tanıtımında konuştu:
- 14:38 - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde kamuda çalışan doktorların 2 günlük grevi başladı
- 14:08 - İzmir Şehir Hastanesi 2024'te 147 donörden kök hücre bağışı topladı
- 13:43 - İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
- 10:18 - Kırklareli Sağlık Müdürü Cerit, yeni aile hekimliği yönetmeliğini tanıttı
- 13:58 - 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
- 13:58 - Karatay'da yeni Aile Sağlık Binası açıldı
- 13:58 - Aşırı tuz tüketimi böbrek ve kalp hastalıkları riskini artırıyor
- 12:58 - Bazal metabolizma hızı kilo alıp vermede rol oynuyor
- 12:28 - Kalp ritim bozukluğu ablasyon yöntemiyle tedavi ediliyor
- 10:23 - Kayseri'de kar nedeniyle yolda mahsur kalan kadın, jandarma aracında doğum yaptı
- 00:58 - Sivas'ta karla mücadele ekipleri köyde rahatsızlanan çocuk için seferber oldu
- 12:43 - Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildi
- 11:53 - ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısı
- 11:38 - AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret etti
- 11:23 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor
- 11:23 - DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısı
- 11:23 - Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısı
- 11:03 - Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldı
- 00:03 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:
- 23:33 - İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandı
- 22:48 - New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştı
- 22:43 - Samsun'da usta öğreticiler ile öğrencilere ağız ve diş sağlığı semineri verildi
- 22:43 - Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 645 kişinin öldüğünü açıkladı
- 21:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması yarına ertelendi
- 21:28 - DSÖ: M çiçeği virüsü uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu oluşturmaya devam ediyor
- 20:18 - Kosova'nın tek Türk Belediyesi Mamuşa'da Genel Aile Sağlık Merkezi açıldı
- 18:28 - Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı
- 18:18 - Erzurum'da 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü kutlandı
- 17:43 - Yağlıdere'de akılcı ilaç kullanımı konusunda vatandaşlar bilgilendirildi
- 17:13 - Kızıltepe Devlet Hastanesinde Anjiyo Ünitesi hizmete girdi
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Kırklareli Sağlık Müdürü Cerit, yeni aile hekimliği yönetmeliğini tanıttı
- Nijerya'da sıtma salgınının ekonomiye zararı her yıl 1 milyar dolar
- "Ön Yargıları Dönüştürüyoruz, Geleceğe Umutla Bakıyoruz" projesinin tanıtımı gerçekleşti
- Adalet Bakanı Tunç, TİHEK'in "Gazze Soykırımı Raporu"nun tanıtımında konuştu:
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim