Altuğ, özellikle private equity (özel sermaye) fonlarının büyük ilgisi olduğunu kaydederken, 2010’da artan yatımların bu yıl hız kesmediğine dikkat çekti.
Türkiye’ye sermaye girişinin ve yatırımcı ilgisinin her yıl artarak devam edeceğini dile getiren Altuğ, Türkiye’yle ilgilenen fonların büyüklüğüne ilişkin yu bilgileri verdi;
“En düşüğü 50 milyon dolardır. Bu bir fonun yaşayabilmesi için minimum ölçektir. Ancak 500 milyonluğu da, 1 milyarlığı da, 10 milyar dolarlık olanı da var. Bunların hepsi az çok Türkiye’de mevcut. Ancak toplam yatırımı 25 milyon dolarla 200 milyon dolar arasında olan bölgedeki fonlarla daha çok işlem yapılıyor” yanıtını verdi. Türkiye’de 1 milyar dolarlık sermaye girişlerinden bir anda 20 milyar dolarlara çıkılan bir dönem olduğunu hatırlatan Altuğ, “O dönemden sonra Türkiye’ye istikrarlı bir şekilde sermaye akışı var. Finansal yatırım yapanlarda da, stratejik yatırım yapanlarda da ciddi eğilim var. Özellikle private equity (özel sermaye) fonlarının çok ilgisi var” dedi.
70 milyonu aşkın nüfusla Türkiye’de çok ciddi bir potansiyel olduğuna işaret eden Altuğ, yatırımı tercihlerine ilişkin şunları söyledi: “Stratejik olarak bazı yatırımcıların tecrübelerine istinaden yaptıkları yatırım vardır ama genelde yatırım hızlı büyüyecek sektörleri seçer. Bunlar da en çok son tüketiciye dokunan sektörlerdir. Türkiye’de enerjide, sağlıkta çok önemli kanunlar geçti. Kanunla düzenlenen bu sektörlerde, bazı zayıflıklarına rağmen, yatırımcı çok hızlı girmeye başladı. Son tüketiciye dokunan perakende, enerji, sağlık, hızlı tüketim maddeleri üretimi veya satışı, ticari gayrimenkulller gibi alanlara yatırım hızlı şekilde arttı.”
Yaptıkları işlerin yüzde 75’inin private equity kanalından geldiğini belirten, bunun içinde hedge fonları ve mezzanine fonlarının da yer aldığını vurgulayan Altuğ, “Fonların hepsi bir şekilde Türkiye’yi takip ediyorlar. Bizim işimizi yapmak için önemli olan doğru yapı, doğru yatırımcı, doğru müşteriyi bir araya getirebilmek” diye konuştu.
Medicana’nın azınlık hissesi satılacak
OKAN Altuğ, sağlık sektöründe aracılık ettikleri işlemleri sıralarken, sırada Medicana’nın olduğunu söyledi. Piyasada görüşmelerine başladıkları satış işlemini Pragma Danışmanlık ile ortak yapacaklarını anlatan Altuğ, “Muhtemelen azınlık hisse satılacak ve büyüme üzerine bir sermaye artışı finansmanı olacak” dedi. Daruma’nın aracılık ettiği bazı işlemler şöyle: “Memorial ile Qatar First Investment Bank-Argus Capital ortaklığı, Medical Park ile ve ABD ’li private equity Carlyle ortaklığı, ADM Capital, PGGM ve IFC’e Universal’in yüzde 26’sının satışı.”
Ekonomi ve istikrar iyi gittikçe yansıması oluyor
OKAN Altuğ, Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin fonların Türkiye’ye bakışını nasıl etkilediğine ilişkin sorumuza şu yanıtı verdi: “Ekonomi ve siyasi istikrar iyi gittiğimiz için bize olumlu yansıması oluyor. Bir fon, ‘Bölgede bir şey yapamıyoruz. Buraya daha fazla kaynak aktarmaya karar verdik’ dedi.”