• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 12 °C

'16 saatte tümörü küçültüyor'

'16 saatte tümörü küçültüyor'
Modern tıp öncesi birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılan bitkilerin iyileştirici özelliği son araştırmalarla birer birer kanıtlanıyor.

Deniz RENKVEREN

Eski çağlarde farklı hastalıkların tedavisinde kullanılan birçok bitkinin modern tıbbın baş edemediği hastalıklara çare olduğu gün geçtikçe ortaya çıkıyor. Bu bitkilerden bir kısmı uyuşturucu amaçlı bireysel kullanımı nedeniyle bir dönem yasaklanırken şimdi kanser tedavisi için yapılan birçok bilimsel araştırmanın odak noktası haline geldi.

ANADOLU COĞRAFYASINDA BOLCA VAR

Anadolu'da uzun zamandır bilinen ve papatyagillerden olan pelin otu, yıllardan beri sinirlere iyi gelmediği düşünülerek doktorlar tarafından önerilmiyordu. Antik Çağ'da ilaç olarak kullanılmış olan pelin otu, absenta olarak da bilinen absent adlı alkol maddesi olarak kullanılmaya başlanmıştı. Pelin otunun alkolle birlikte damıtılması sonucu thujone adı verilen uyuşturucu bir madde elde ediliyordu. 19'uncu yüzyılda pelin otundan yapılan absent, ressam Van Gogh ve Fransız yazar Emile Zola'nın vazgeçilmesi olmuş ancak şöhretlerine zarar vermişti. Ancak absentin tıbbi yararları İsviçre'de yaşayan Fransız doktor Pierre Ordinaire tarafından keşfedildi. Bir söylentiye göre; Ordinaire'in reçetesini Couvet şehrinde yaşayan Henriod kızkardeşler üretip sağlığa yararlı bir karışım olarak satmaya başlamıştı. Major Dubied isimli bir girişimci, formülü 1797'de kız kardeşlerden satın aldı. Dubiet'nin Fransa'da "Maison Pernod Fils" isimiyle kurduğu damıtım evi ise absentin yasaklandığı 1914'e kadar en ünlü marka oldu. Washington Üniversitesi'nden Narendra P. Singh ve Henry C. Lai 2004'te yaptıkları bir araştırmada bu bitkinin kanser hücrelerini iyileştirici özelliği olduğunu kanıtlandı. Araştırmaya göre pelin otu özü tek başına kullanıldığında bile ilk 16 saatte kanser tümörünün yüzde 28 oranında küçülmesini sağlıyor. Fareler üzerinde yapılan testler pelin otunun demir takviyesiyle birlikte kullanıldığında ise akciğer kanseri, meme kanseri ve bazı cilt kanseri türlerinde yüzde 98 oranında tedavi edici özelliği bulunduğunu gösterdi. Bilim insanları pelin otuyla birlikte kullanılan demir bileşiklerinin kanserli hücrelerin bölünmesini ve dağılmasını sağladığını, demir ve pelin bileşimin kanserli hücreleri parçaladığını söylüyor.

NOBEL ÖDÜLÜNÜ GETİRDİ

Çin'de yapılan arkeolojik kazılarda bulunan antik dönem Çin tıbbına ilişkin el yazmalarından sıtma tedavisinde pelin otu uzü kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Çinli farmakolojist Youyou Tu. pelin tozu özütünün sıtma tedavisinde kullanılmasıyla ilgili çalışmasıyla 2015'te 'Psikoloji ve Tıp' kategorisinde Nobel ödülü kazandırmıştı. Yaklaşık yüz yıl önce pelin otu kullanımını yasaklayan İsviçre tıbbi yararları nedeniyle otun 1 Mart 2005'te yeniden damıtılmasına izin verdi..

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7419 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim