• BIST 9920.61
  • Altın 2662.189
  • Dolar 33.5294
  • Euro 36.8193
  • Ankara 29 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Bursa 30 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 32 °C

15 Yıl Sonra Dünyası Aydınlandı: "Karanlık Dünyada Yaşıyormuşum"

15 Yıl Sonra Dünyası Aydınlandı: "Karanlık Dünyada Yaşıyormuşum"
İzmir'de, her iki gözüne de doğuştan katarakt teşhisi konulan ve henüz daha 2 aylıkken ameliyat edilen Alanur Algül, aradan geçen 15 yıl içinde sürekli...

İzmir'de, her iki gözüne de doğuştan katarakt teşhisi konulan ve henüz daha 2 aylıkken ameliyat edilen Alanur Algül, aradan geçen 15 yıl içinde sürekli takip edildi, 12 numara gözlüklere mercek takılarak artık veda etti. Alanur'un küçük kardeşi Ecrin'e de aynı şekilde katarakt teşhisi konulurken, 15 yaşındaki Alanur, "Dünyam yeniden aydınlandı, karanlık dünyada yaşıyormuşum" dedi. 15 yıl boyunca iki kardeşin tedavisiyle ilgilenen Op. Dr. Mucize Yararcan Eranıl, "Bebeklerde katarakt 10 binde 3 olarak görülüyor. Erken teşhis çok önemli. Tedavi olmazsa göz tembelleşir ve ömür boyu tembel kalır" diye konuştu.

İzmir'de yaşayan Neriman ve Zülfü Algün çiftinin, 15 yıl önce Alanur adında bir bebekleri dünyaya geldi. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mucize Yararcan Eranıl, Alanur bebeğin ilk göz muayenesinde katarakt olduğunu tespit etti. Dr. Yararcan, aileye durumu bildirdi ve minik Alanur bebek 15 yıl önce; yani 2009 yılında henüz daha 2 aylıkken ameliyata alındı. Op. Dr. Mucize Yararcan Eranıl, Alanur'un durumunu takip etti, sürekli gözlük numaraları değişti.

Bu arada Neriman ve Zülfü Algün çiftinin, 2014 yılında Ecrin adında bir çocukları daha dünyaya geldi ve Ecrin'e de katarakt teşhisi konuldu. Şu an 10 yaşında olan Ecrin'de, tıpkı ablası Alanur gibi 2 aylıkken ameliyat edildi ve gözlük kullanmaya başladı.

Alanur 12 numara gözlüklerden kurtuldu

2 aylıkken ameliyat edilen Alanur Algül, 15 yaşında yeniden ameliyat masasına yattı. 15 yıl boyunca iki kardeşin durumunu takip eden Op. Dr. Mucize Yararcan Eranıl, Alanur'un her iki gözüne de mercek yerleştirdi. Bu operasyonla Alanur, 12 numara gözlüklere veda ederek, gözlüksüz ilk hayatına "merhaba" dedi.

"Dünyam aydınlandı"

"Benim gerçekten dünyam aydınlandı. Merceklerden önce; yani gözlüğüm varken sanki karanlık bir dünyada yaşıyormuşum" diyen Alanur Alcan (15), "Böyle her şey negatifti sanki. Negatif enerjiler yağıyordu; ama merceği koyduktan sonra dünyam birden değişti. Ameliyattan sonra o bandajı çıkarır çıkarmaz yeniden doğdum" diye konuştu.

10 binde 3 civarında görülüyor: Erken teşhis vurgusu

Her iki kardeşin doktoru İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mucize Yararcan Eranıl, kataraktın yüzde 90 erişkin hastalığı olduğunu söyledi.

Bebeklerde kataraktın 10 binde 3 civarında görüldüğünü anlatan Yararcan, erken teşhis vurgusu yaparak, "Alanur ve Ecrin, doğuştan katarakta sahipti, ikisinin de her iki gözünde de katarakt vardı. 10 binde 3 civarında görüyoruz kataraktı bebeklerde. Genelde yüzde 90 erişkin hastalığıdır katarakt. Göz merceğinin bulanıklaşmasıyla giden ve görmeyi bozan bir rahatsızlıktır. Bebeklerdeki önemi, erken cerrahi, erken tedavi gerektirmesi; çünkü o göz merceğindeki bulanıklığı almadığımız takdirde, göz tembelleşir ve ömür boyu tembel kalır. Daha sonrasında yapılan tedavilerin yararı olmaz. Ecrin ile Alanur'u iki aylıkken ameliyat etmiştim bundan 15 yıl önce, bebektiler. Doğuştan katarakt ameliyatları, biraz daha erişkin katarakt ameliyatlarına göre özellik ister; yani daha teknik olarak farklıdır ve komplikasyonları daha fazladır. Biz Alanur'da da Ecrin'de de ikinci bir müdahaleyi gerektirecek hiçbir problem yaşamadık. Erişkinlerdeki gibi hemen mercek yerleştiremedik; çünkü gözün gelişimini tamamlaması gerekiyordu. Gayet basit bir ameliyatla, 10-15 dakika süren bir işlemle her iki gözünün içerisine mercek yerleştirdik. Kızımız o kalın gözlüklerden kurtuldu" dedi.

"Doğuştan kataraktlarının yarısında sebebi bulabiliyoruz"

Yararcan, her iki kardeşte bebeklikten katarakt görülmesine ilişkin ise şu ifadelere yer verdi:

"Doğuştan olan kataraktlarda; annenin karnındayken bebeğin geçirdiği enfeksiyonlar, annenin aldığı ve bazı bebeğe zarar verebilecek ilaçlar, bebeğin doğuştan gelen sistemik ve metabolik bozuklukları rol oynayabilir. Doğuştan kataraktlarının yarısında sebebi bulabiliyoruz. Diğer yarısında; kalıtsal bir takım faktörler, kromozomlar, genler rol oynayabiliyor."

Alanur ve Ecrin'in annesi Neriman Algül de, Alanur'un gözlüklerden kurtulduğu için mutlu olduklarını ve sürecin kendileri açısından zahmetli olduğunu söyledi. Neriman Algül, şuan 10 yaşında olan Ecrin'in de 15 yaşında mercek ameliyatı olacağını ve onunda ablası gibi gözlüklerden kurtulacağını belirtti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 136 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim