Gaziosmanpaşa Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Doç. Dr. Kaan Uzunca, romatoit artrit hastalığının kalıcı tedavisinin olmadığını, olguların çoğunda hastalığı ortadan kaldıran tedavi bulunmadığını, düzenli takip gerektiğini vurgulayarak, özellikle kadınları uyardı.
Uzunca; eklemlerinde ağrı, kızarıklık, şişlik bulunan, sabah kalktıklarında bir saati aşan eklem tutulmaları olan, halsizlik ve yorgunluktan şikâyet eden kişilerin romatoit artrit hastalığı riski taşıdığını belirtti.
Doç. Dr. Kaan Uzunca, son dönemde yaygın görülmeye başlanan romatoit artrit (İltihaplı Ekrem Romatizması) hastalığı hakkında bilgi verdi. Hastalığın teşhisinin zor olduğunu vurgulayan Uzunca, kalıcı tedavinin bulunmadığını ancak hastalığın bulaşıcı olmadığını söyledi.
Kadınlarda daha sık görülen hastalıkla ilgili olarak Doç.Dr. Uzunca şu bilgileri verdi; “Türkiye’de nüfusun yüzde 2-3’ünü etkisi altına alan bu hastalık, genellikle küçük eklemlerde el, ayak, dirsek, omuz, kalça gibi kemiklerde görülüyor. Hastalığın özelliği ise simetrik olarak seyretmesi… Sağ kolda görüldüğünde, solda da aynı şikâyetler yaşanıyor.”
Romatoid artritin nedeni?
Romatoit artrit hastalığının nedeninin, vücudun kendi savunma sistemini devreye sokarken, eklem zarına zarar vermesi olduğunu belirten Uzunca, şunları söyledi; “Hastalık böylece kendini göstermeye başlıyor ve ilerleyen evrelerde fonksiyon kayıpları ile birlikte kozmetik bozukluklar, yani el-kol-parmak eğrilikleri ortaya çıkıyor. Kesin olarak kanıtlanmamakla birlikte hastalığın nedenleri arasında genetik faktörler ön planda yer alıyor. Ayrıca çevresel faktörlerden olan mikrobik hastalıklar da iltihaplı eklem romatizmasına neden oluyor.”
Belirtileri neler?
Uzunca hastalığın ilk evrelerinde eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık gibi bulgular ile sabah tutulmaları olduğunu belirterek; “Hastalar sabah yataktan kalktıklarında bir saati aşan süre eklemlerindeki tutukluğun geçmesini bekler. Halsizlik ve yorgunluk gibi şikâyetler de romatoit artritin belirtileri arasında yer alır. İltihaplı eklem romatizmasının ikinci evresinde ise parmakların dışa kayması, parmak kemiğinin yukarı çıkıntı yapması gibi kozmetik bozukluklar görülür. Bununla birlikte başta göz olmak üzere, akciğer, kalp gibi organlar da hastalığın ileri evresinde etkilenir” dedi.
Hastalığın evreleri
Hastalığını beyaz ırkta daha sık görülmekle birlikte tüm ırklarda yaygın olduğunu belirten Gaziosmanpaşa Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Doç. Dr. Kaan Uzunca, halk arasında yaygın olarak konuşulan iklim şartlarının hastalığın ataklarında etkili olmadığını söyledi. Uzunca şöyle devam etti; “Hastalık ilk evrelerde atak yapıp geçebilir. Genel olarak dalgalı bir seyir izler. Bazen şiddetli ağrılar, bazen sönme görülür. Romatoit artritin ileri dönemlerinde ağrı romatilmal iltihaptan çok, hastalığın kemiklerde yaptığı harabiyete bağlıdır. Son evrede hep ağrı vardır ve eklemlerde eğrilmeler, fonksiyon kayıpları ve kozmetik bozukluklar ortaya çıkar.”
Yüzme çok faydalı
Gelişmiş ülkelerde, yaşam standartları yüksek olan kişilerde daha yaygın görülen romatoid artritin ömür boyu devam eden bir hastalık olduğunu söyleyen Doç. Dr. Uzunca tedavi konusunda şunları söyledi; “ hastaların önce rahatlatılması sonra hastalığın ilerlemesini durdurup, iyileştirilmesi lazım. Hastanın ağrı, tutukluk, şişlik gibi yakınmalarının tedavisi için kortizon içeren ilaçlar da dâhil olmak üzere çeşitli anti romatizmal ilaçlar kullanılır. Ancak hastalığın eklemlerde yaptığı harabiyeti durdurmak için modifiye edici temel etkili ilaçlar uygulanır. Bu süreçte egzersiz ve spor ihmal edilmemelidir. Özellikle yüzme suyun kaldırma gücünden yararlanılması ve kasların kuvvetlendirilmesi açısından tercih edilmesi gereken spordur. Son 10 yılda ‘Biyolojik Ajan’ olarak adlandırılan, vücut salgılarını durduran, ancak pahalı olan ilaçların kullanımı başlamıştır. Bu ilaçlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan ilaçlar arasındadır.”
Kaplıca tedavisine dikkat!
Romatoid artritte erken teşhisin önemine işaret eden Uzunca, yanlış bilenen bazı noktaları şöyle aydınlattı; “ Hastalar şifa için kaplıcalara gitmektedir. Kontrol altına alınmamış eklem romatizmalarında kaplıca aksi tesir yapar. Başka bir söyleyişle hastalık sönmüşse kaplıca doktor tavsiyesi ile tercih edilir. Ağrıyla birlikte eklemde tutukluk ve şişlik varlığında sıcak uygulamalar yerine soğuk tatbiki tercih edilmelidir. Ayrıca gebeliğin bu tür hastaları olumsuz etkilediği bilgisi de doğru değildir. Aksine, gebelikte salgılanan bazı hormonlar, hastalığın bu süreçte görülmesini önlemektedir.
Sonuç olarak romatoid artrit tedavi edilmezse eklemlerde harabiyet oluşturarak özellikle el, ayak ve dizlerde deformitelere (çarpıklık, eğrilik ve şekil bozuklukları) yol açan, fonksiyonel kayıplara yol açabilen bir iltihaplı romatizmal hastalık olup, doktor takibinde düzenli tedaviyi gerektirir.
1,5 milyon kadın bu hastalığı çekiyor!
Gaziosmanpaşa Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Doç. Dr. Kaan Uzunca, romatoit artrit hastalığının kalıcı tedavisinin olmadığını, olguların çoğunda hastalığı,..
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 6877 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
"Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldıİstanbul'da, bu yıl dördüncüsü yapılan Mucize Organ Beyin Sempozyumu'nda inme ve beyin hasarında acil müdahale ile tedavilerde etkin yöntemler konuşuldu.
Medipol Sağlık Grubu'ndan "kütletme işlemleri felce yol açabilir" uyarısıMedipol Sağlık Grubu'ndan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak, kütletme adıyla bilinen ve kontrolsüz yapılan işlemlerin, omurga sağlığı için ciddi riskler barındırdığını bildirdi.
TOGÜ'de tazelenme yürüyüşü yapıldıTokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde (TOGÜ) tazelenme yürüyüşü gerçekleştirildi.
Sarkopeni hastalığı yaşlılarda hayati riske yol açabilirYeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehtap Kaçar, sarkopeni (yaşa bağlı kas kaybı) hastalığının 80 yaşın üzerindeki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 50'sini etkilediğini bildirdi.
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- 09:17 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/45
- 01:30 - TBMM kararı Resmi Gazete'de
- 19:43 - Bingöl Adaklı Devlet Hastanesinde hasta yatışı hizmeti verilmeye başlandı
- 19:18 - Manisa'da evinde yangın çıkan hemşire hayatını kaybetti
- 19:08 - TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK Meclis'te taleplerini dile getirdi
- 17:58 - Uzmanından ağız sağlığını korumak için öneriler
- 17:38 - Osmaniye Devlet Hastanesine "Anne Dostu Hastane" ödülü verildi
- 17:28 - İtalya'da sağlık çalışanları 24 saatlik greve gitti
- 17:13 - Siirt'te Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazze'deki çocuklar için sessiz yürüyüş yapıldı
- 16:38 - Karabük'te uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı
- 16:28 - Eskişehir'de aile diş hekimliği farkındalık eğitimi protokolü imzalandı
- 16:23 - Eskişehir'de "Lise Düzeyindeki Okullarda İlk Yardım Farkındalığının Artırılması İş Birliği Protokolü" imzalandı
- 16:18 - Bahçesaray'da rahatsızlanan kişi ambulans helikopterle Van'a nakledildi
- 15:58 - Mardin'de "İşitme Tarama Referans Merkezi" açıldı
- 15:53 - Sağlık Bakanlığı, 10 ayda özel sağlık tesislerine yönelik 55 bine yakın denetim gerçekleştirdi
- 15:28 - TİDER ve Cargill'den Orhangazi'ye Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi
- 15:03 - Trump'ın ABD federal sağlık hizmetlerine aday gösterdiği Mehmet Öz, bu göreve getirilecek ilk Türk olacak
- 15:03 - Saadet Partisi Grup Başkanvekili Şahin'den "yenidoğan çetesi" davasına ilişkin açıklama:
- 11:53 - Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim