• BIST 9724.4
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 14 °C

15 milyon iş yeri ve kişiyi ilgilendiren prim yapılandırması TBMM'de

15 milyon iş yeri ve kişiyi ilgilendiren prim yapılandırması TBMM'de
"Yaklaşık 15 milyon iş yeri ve kişiyi ilgilendiren 100 milyarlık bir prim yapılandırması şu anda TBMM'de"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye'de yüzde 52'lerde olan kayıt dışı istihdamı yüzde 33'lere çekmiş bulunuyoruz şu anda. Bu önemli bir gelişme ama yüzde 33'lük kayıt dışılığın takriben bize yıllık maliyeti 25-30 milyar civarında. Yani yaklaşık 25-30 milyarlık kayıt dışı istihdamın bize getirdiği bir dezavantajlı durum var. Dolayısıyla kayıt dışılıkla mücadeleyi topyekun yapmamız gerekiyor" dedi.

Bakan Çelik, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Gümüşhane'de, cuma namazını Kemaliye Camisi'nde kıldı. Daha sonra Gümüşhane'nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi'ni gezen Bakan Çelik, beraberindeki Vali Yücel Yavuz, Belediye Başkanı Ercan Çimen ve diğer ilgililerle Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğünü ziyaret etti.

Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun çok önemli bir kurum olduğunu belirterek, "Birçok kurum doğumdan ölüme kadar hizmette bulunur ama Sosyal Güvenlik Kurumu doğum ve ölüm ötesi hizmetleri sunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu yaklaşık 200 milyar liranın üzerinde bütçe kullanıyor. Bu imkanların, bu milletin imkanlarının en güzel mekanlarda, en rasyonel şekilde kullanılması için bize, başta Bakan olmak üzere en aşağıdaki müstahdem arkadaşımıza kadar çok önemli görevler düşüyor. 77 milyon vatandaşımıza hem sağlık hizmetlerinin hem sigorta hizmetlerinin hem emeklilik hizmetlerinin sağlıklı verilmesi önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.

Eskiden illerde hem SSK hem emekli sandığı hem BAĞKUR binaları ve merkezleri olduğunu anımsatan Bakan Çelik, şöyle devam etti:

"Derme çatma, gerçekten üç merkezli, üç müdürlü bir yönetim vardı. Bunun tek merkezde toplanması tabi ki hizmetin daha verimli olmasını sağladı. Türkiye genelinde şu anda 500 merkez müdürlüğümüzü inşa ettik. İlçelerin, yerleşim yerlerinin büyüklüğüne göre vatandaş en yakın yerden hizmet alsın istiyoruz. En yakın yerden bu hizmeti almasını sağlamak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. İl müdürlüklerimiz yenileniyor. Yeni bir konsept içerisinde girişte aslında tüm işlemlerin çözülmesi gerekiyor. Vatandaşların katlara gezdirilmemesi, aşağıda müracaat noktasında işlerin hangi saatte, hangi dakikada çözüleceğinin vatandaşa ifade edilmesi ve hızlı şekilde üst katlarda yapılacak çalışmalarla vatandaşın taleplerinin yerine gelmesi gibi bir fiziki mekan anlayışını geliştirdik. Şimdi ilçelerimizde yaygın hale geldi. Hedefimiz bin 700 merkezden sosyal güvenlik hizmetlerini vatandaşlarımıza sunmak. Türkiye'de 81 ilde bin 700 merkezden bu hizmetleri sunmak istiyoruz. Bu, bir anlamda vatandaşla kurumun iç içe olması demek. Bu gayretlerimiz devam ediyor."

- Türkiye'deki kayıt dışı istihdam

Bakan Çelik, kayıt dışılığın önüne geçilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Türkiye'de yüzde 52'lerde olan kayıt dışı istihdamı yüzde 33'lere çekmiş bulunuyoruz şu anda. Bu önemli bir gelişme ama yüzde 33'lük kayıt dışılığın takriben bize yıllık maliyeti 25-30 milyar civarında. Yani yaklaşık 25-30 milyarlık kayıt dışı istihdamın bize getirdiği bir dezavantajlı durum var. Dolayısıyla kayıt dışılıkla mücadeleyi topyekun yapmamız gerekiyor. Yalnız Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde değil, Valiliğimizin başkanlığında illerde. Zaten buralar teşvik bölgesi. Teşvik uygulamamızın sebebi ülke içindeki dengesizliği ortadan kaldırmak, her ili yaşanabilir il haline getirmek."

"Yalnız istihdam boyutunda değil, çok yönlü kayıt dışının önüne geçmemiz gerekiyor" diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü Türkiye, petrolü, doğalgazı olan bir ülke değil. Yer altı kaynakları çok zengin olup, bunu yer üstünde vatandaşlarına karşı kullanan değil, vatandaştan aldığımız vergilerle elde ettiğimiz imkanları vatandaşa döndüren bir ülkeyiz. İyi bir yönetim sergilerseniz, yatırım yaparsanız vatandaşın günlük hayatını kolaylaştırırsınız ama iyi bir yönetim sergileyemezseniz, kaynak vatandaş olduğu için, bu vatandaşın kaynağını da kötü kullanacağınızdan dolayı ülkenin geleceğini tehlikeye atarsınız. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun da bütçesi çok büyük olduğu için burada yapılacak en ufak bir yanlışlık katrilyonlara bedel."

Bazı bakanlıkların bütçesinin 500 milyar lira olduğunu kaydeden Bakan Çelik, şöyle konuştu:

"Sosyal güvenlikte ise sağlıkta bir kalemi yanlış oynatsanız 1 katrilyon lira kaybınız veya geliriniz olur. Bu kadar hassas. Onun için burası yanlış kabul etmeyecek, yanlışın hiç geçmeyeceği bir kurumdur. Çok hassas, çok dikkat edilmesi gereken bir kurumumuz. Rehberlik hizmetleri yani denetimler çok önemli. Bunların amacı vatandaşı hayatından bezdirmek değil. Çok tehlikeli iş yerlerinde ve tehlikeli işlerine hiç müsamaha gösterilmeyecek ama denetim yapacağız diye vatandaşın bir haftalık mühlet içerisinde çözebileceği bir işi de vatandaşı sıkboğaz yapıp, hayatını karatmak doğru olmaz. Rehberlik görevi onun için zaten. Rehberlik ve teftiş dememizin sebebi yol gösterici olmak ve yapıcı bir yaklaşım içerisinde olmak. Vatandaşın bağrında yaşamaktan zevk duyduğu bir devlet anlayışını bu yönlendirmelerle, bu rehberliklerle yapabiliriz ama özellikle söylüyorum, çok tehlikeli işlerde müsamaha olmaz. Çünkü orada insan canı tehlikeye giriyor. Oralarda çok daha hassas olunması gerekiyor."

Bakan Çelik, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 15 milyon iş yeri ve kişiyi ilgilendiren 100 milyarlık bir prim yapılandırması şu anda TBMM'de. Dolayısıyla bu yapılandırma çok önemli. Biraz gelirlerde çok az da olsa bir düşmenin büyük ölçüde TBMM'deki bu yapılandırmanın etkisiyle kaynaklandığı düşüncesindeyim. Yapılandırma yürürlüğe girer girmez tabi mevcut alacaklarımızın tahsili konusunda belki ilave bazı birimler oluşturarak çalışma yapmanız gerekebilir. Bu tahsilatları kapatmamız ve bundan sonra daha düzenli şekilde vatandaşın prim ödeyecek noktada olması konusunda gerekli kolaylıkları sağlamanız gerekiyor. İnşallah hızlı bir şekilde TBMM'den geçer ve böylece vatandaşlarımız bir haktan daha yararlanmış olur ve önlerindeki sıkıntıyı gidermiş olurlar."

Çelik, BAĞKUR'luların emekli aylıklarını, emekli memurların maaşlarını da bayramdan önceye çektiklerini ve ödenmeye başlandığını sözlerine ekledi.

Bakan Çelik, daha sonra Torul ilçesindeki Karaca Mağarası'nı gezdi.

Bu haber toplam 2448 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim