• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

14. Uluslararası İstanbul Sigortacılık Konferansı başladı

14. Uluslararası İstanbul Sigortacılık Konferansı başladı
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, "Sigortacılık sektörüne ilişkin Yeşil Dönüşüm Strateji Planı'nı hazırlıyoruz ve yakında kamuoyu ile paylaşacağız." dedi.

SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu: "Sigortacılık sektörüne ilişkin Yeşil Dönüşüm Strateji Planı'nı hazırlıyoruz ve yakında kamuoyu ile paylaşacağız"

TSB Başkanı Atilla Benli: "Ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde doğal afetlerin yarattığı risklerin en iyi şekilde yönetilmesi için penetrasyon oranının artırılması gerekiyor"

IUC Group tarafından Sigorta Tatbikatçıları Derneği (STD) ev sahipliğinde düzenlenen ve "Küresel Değişiklikler ve Sigorta Piyasası ile Tedarik Zinciri Üzerine Etkileri" ana temasıyla gerçekleştirilen 14. Uluslararası İstanbul Sigortacılık Konferansı başladı.

Çevrim içi düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan SEDDK Başkanı Eroğlu, şu anda sektörde aktif olarak faaliyet gösteren 45'i hayat dışı, 21'i hayat ve emeklilik, 4'ü reasürans şirketi olmak üzere 70 firmanın bulunduğunu bildirdi.

Yabancı sermayeli sigorta şirketlerinin toplam sermaye içindeki payının yüzde 58 olduğunu belirten Eroğlu, "Dolayısıyla piyasamızın yabancı yatırımcıların ilgisini çektiğini ve ilginin devam ettiğini söyleyebiliriz." dedi.

Eroğlu, Temmuz 2022 itibarıyla sigorta piyasasında brüt yazılan prim tutarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 91 artarak 107,2 milyar liraya ulaştığını aktararak, bu rakamlarla ilgili detaylar verdi.

Sigorta sektörünün Türkiye ekonomisine katkısına değinen Eroğlu, sektörün son 10 senedeki ortalama büyüme oranının yıllık yüzde 20 olduğunu, sektörde doğrudan veya dolaylı olarak 200 binden fazla kişinin istihdam edildiğini bildirdi.

- "Giderek artan bir şekilde siber riskle karşı karşıyayız"

Mehmet Akif Eroğlu, son dönemde artan ekonomik ve jeopolitik risklerin, iklim değişikliği ve buna bağlı doğal afetler gibi çevresel risklerin, demografik değişim ve salgın gibi sosyal risklerin dünya gündeminde ön sıralarda yer aldığını belirterek, dijitalleşmenin tüm sektörlerin, şirketlerin ve devletlerin gündeminde olduğunu ifade etti.

Dijitalleşmenin aynı zamanda güvensiz bir ortama da neden olduğunu dile getiren Eroğlu, "Giderek artan bir şekilde siber riskle karşı karşıyayız. Tüm bu riskler artık sadece kişi ve kurumları değil, devletleri de tehdit ediyor. Elbette artan bu riskler sigortanın önemini de artırıyor. Dolayısıyla hem sektör hem de düzenleyici kurum olarak bu riskleri nasıl ele alacağımızı ve sektörümüz açısından bunu nasıl fırsata çevirebileceğimizi öğrenmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Eroğlu, iklim değişikliği konusunda sigorta ve emeklilik şirketlerinin yeşil finansman ürünlerine yatırım yapılmasının desteklenmesi noktasındaki faaliyetlere değinerek, bu noktada yatırımları artırmak için yapılanları anlattı.

Yeşil finansman, sürdürülebilirlik, çevre dostu araçlara prim teşviki, yeşil sigorta ürünlerinde çeşitlilik gibi faaliyetler yürüttüklerini aktaran Eroğlu, şunları kaydetti:

"Tüm bunlara ek olarak, iklim değişikliğinin üreticilerimiz üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için devlet destekli tarım sigortalarının kapsamı genişletilmiştir. Yine tarım sektöründe iklim değişikliğinden kaynaklanan risk ve belirsizliği azaltmak amacıyla üreticiyi fiyat dalgalanmaları ve verim düşüşlerinden kaynaklanan kayıplara karşı koruyan devlet destekli gelir koruma sigortası pilot uygulama olarak başlatılmıştır. Ayrıca, tüm bu çalışmaları içeren sigortacılık sektörüne ilişkin Yeşil Dönüşüm Strateji Planı'nı hazırlıyoruz ve yakında kamuoyu ile paylaşacağız."

- "Temel sigorta ürünlerinde maliyet artışlarını hesaplayacak yeni endeksler oluşturulabilir"

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli de küresel ekonomilerde yaşanan olumsuzluklar, enflasyon problemi, artan enerji ve gıda fiyatları, jeopolitik gerginlikler, yükselen borçlanma maliyetleri ve artan finansal stresten bahsetti.

Sigorta sektöründe son yıllarda yaşanan gelişmelere değinen ve farklı alanlarda başlayan sigortacılık hizmetleri ile ilgi bilgi veren Benli, sektörün yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Benli, artan yedek parça maliyetleri, tıbbi malzeme fiyatlarındaki yükseliş gibi gelişmelerin sektörün karlılığı üzerinde baskı yarattığını vurgulayarak, "Oto ve sağlık branşlarında artan döviz kuru ve enflasyon önemli maliyet etkilerini beraberinde getirdi." dedi.

Benli, "Sektörümüzün yaşanan gelişmeler neticesinde ortaya çıkan maliyet artışlarının daha öngörülebilir olması için enflasyon hesaplamaları haricinde yeni endeksler hesaplanması değerlendirmeye alınabilecektir. Oto ve sağlık sigortaları başta olmak üzere temel sigorta ürünlerinde maliyet artışlarını daha doğru hesaplayacak endekslerin oluşturulması, poliçe fiyatlarının hesaplanmasında sigorta şirketlerine yol gösterici olacaktır." diye konuştu.

Doğal afetler, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın sigorta sektörüne etkilerine değinen Benli, "Ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde doğal afetlerin yarattığı risklerin en iyi şekilde yönetilmesi için penetrasyon oranının artırılması gerekiyor. Bu durumun ne kadar önemli olduğu; geçen yıl hem ülkemizde hem de dünyanın birçok yerinde yaşanan yangın, sel ve şiddetli fırtına gibi doğal afetlerde bir kez daha ortaya çıktı." dedi.

- Sigorta sektörüne ilişkin tüm konular ele alınıyor

STD Başkanı Fahri Altıngöz ise bu yıl sempozyumun 2 gün süreceğini belirterek, ilk gün "iklim değişikliği, reasürörler ve sigortacıların karşı karşıya kaldıkları riskler, doğal afetler, teminat içerikleri, sonuçları ve modellemesi" ile "güncel sosyal ve ekonomik gelişmelerin piyasalara etkisi, enflasyon riski, sürdürülebilirlik, eksik sigorta ve tedarik zinciri riski" temalı oturumların gerçekleştirileceğini söyledi.

Yarın "rezerv uygulamaları, sermaye yeterliliğine etkisi, fiyatlandırma, modelleme, hasar yönetimi, yedek parça ve asistans hizmetleri" gibi tüm konuların detaylı olarak tartışılacağını aktaran Altıngöz, sempozyumun denetim otoritelerini, sigortacıları, reasürörleri ve brokerleri bir araya getirdiğini bildirdi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1158 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim