• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 14 °C

112'ye 'yok artık' dedirten ihbarlar

112'ye 'yok artık' dedirten ihbarlar
Eskişehir 112 Acil Servis'ine gün içinde gelen yaklaşık 3 bin çağrıdan yüzde 80'i asılsız çağrılardan oluşuyor.

Kentte 7 gün 24 saat sürekli hizmet veren 112 Acil Servis ekipleri, bir yandan sağlık sorunları yaşayan vatandaşlara ya da adli vakalara yetişmeye çalışırken, bir yandan da asılsız çağrılarla mücadele ediyor. Eskişehir Sazova Mahallesi'nde bulunan İl Ambulans Komuta Kontrol Merkezi, aynı anda 9 operatörle çağrı karşılayarak vatandaşlarla iletişime geçiyor. Şehirde çeşitli yerlerde bulunan istasyonları yönlendirerek vakaya çıkan ekiplerin tamamı harita ekranlardan kontrol edilirken, merkeze ise günde ortalama 3 bin çağrı geliyor. Gece gündüz demeden büyük bir gayretle çalışan 112 personelleri, günlük merkeze gelen 3 bin çağrıdan bin 800'ünün asılsız olmasına rağmen, asılsız yapılan çağrıları nezaketle yanıtlıyor.

"BAZI ASILSIZ İHBARLAR BÜYÜK BİR PROFESYONELLİKLE YAPILABİLİYOR"

Operatörlerin, gelen asılsız çağrıları arayanın ses tonundan, vakayı tarifinden anlayabildiğini ifade eden Komuta Kontrol Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Seçil Kıran Biçer, bazı asılsız ihbarların ise büyük bir profesyonellikle yapılabildiğini söyledi. 'Burada trafik kazası oldu' ya da 'Annem rahatsızlandı, babam rahatsızlandı, evde yalnızım kardeşim rahatsızlandı' şeklinde verilebildiğini belirten Biçer, olaya yönlendirilen 112 ekiplerinin asılsız ihbara gittiğinde diğer vakalara yetişemediğini kaydetti. Ekiplerin asılsız vakalara yetişmeye çalışırken bazen kendi canlarını tehlikeye atabildiğini aktaran Biçer, "Ağlayarak, bağırarak, farklı taklitler yaparak arayabiliyorlar. Bu gibi vakalarla karşılaşabiliyoruz. İnsanlar bazen birbirlerine şaka yapmak için ambulans yollayabiliyorlar. En bariz örneklerimizden bir tanesi, geçen yıl ekibimizin başına gelen bir vaka. Ankesörlü telefondan arayan çocuk, annesinin rahatsızlandığını ve baygın olduğunu söyleyerek ambulans istemiş, biz de ekip yönlendirmiştik. Yönlendirilen ekip bu vakaya giderken trafik kazası geçirdi. Ambulansları çok ağır hasar gördü, arkadaşlarımız da hafif olmakla birlikte yaralandılar. Ancak vakanın asılsız olduğu sonrasında anlaşıldı. Oraya tekrar başka bir ambulans yönlendirmiş olduk. Arkadaşlarımız bu vaka yüzünden kendi canlarını tehlikeye atmış oldular" dedi.

"AMBULANSINIZ VAR MI? KAPIŞTIRABİLİR MİYİZ?"

Kişilerin sık sık dalga geçmek amaçlı 112'yi meşgul ettiğini de dile getiren Biçer, "Dalga geçmek için arayanlar var. Bir çocuğumuz var sürekli arayarak 'Ambulansınız var mı? Varsa kapıştırabilir miyiz?' diye bir telefon geliyor bize ve sürekli de arıyor. Telefonunu kontrol etmek için arayanlar var. Hatlarının açılıp açılmadığını denemek için arıyorlar. Telefon tamircileri hoparlör tamir etmek için 112'yi arayabiliyorlar. Teknoloji mağazalarının stantlarında bulunan deneme telefonlarından arayabiliyorlar. O stantlara dönüp baktığınızda telefonlardan 112'nin aranmış olduğu görebiliyorsunuz. Sık arayan müdavimlerimiz var. Arkadaşlarımız onların bir telefon sapığı olduğunu, sık aradığını sesinden tanıyabiliyorlar. Bunlar polisi de arayabiliyorlar" diye konuştu.

"BENİ NE KADAR ÜZDÜĞÜNÜ GÖSTERMEK İÇİN 112'Yİ ARADIM"

Uzakta olan yakını üzmek ya da meraklandırmak için 112'yi arayan, ekipler gittiğinde karşısındaki kişi tarafından ne kadar üzüldüğünü göstermek için aradığını iddia eden kişilerin de bulunduğunu anlatan Biçer, şöyle devam etti:

"Bunun dışında uzakta olan yakınını üzmek ya da meraklandırmak için 'Hastayım, intihar ettim, intihar edeceğim, ölüyorum' diye arayanlar var. Yakınları bize il dışından dönebiliyorlar ya da diğer illerin 112'leri bize dönebiliyorlar. Böylece iki 112'yi arayabiliyorlar. Ambulans gittiğinde şahsın gayet iyi olduğunu, sadece 'Karşımdakini üzmek için, beni ne kadar üzdüğünü göstermek için böyle bir şey yaptım, ben ambulans istememiştim' diye dönebiliyorlar."

"ŞAKA AMAÇLI YAPILAN ÇAĞRI BİR CANA MAL OLABİLİR"

Asılsız ihbarlar konusunda uyarılarda bulunan Biçer, şaka amaçlı yapılan bir çağrının bir cana mal olabileceğini vurgulayarak, "Hem asılsız çağrılar, hem de diğer telefon sapıklığı amaçlı telefonlarını kontrol etmek için yapılan çağrıların tamamı esasında bir ihtiyaç sahibine engel olmuş oluyor. Onlar bizim hattımızı meşgul ettiği sürece hatlarımıza başka çarpıların ulaşması engelleniyor. Aynı şekilde il içindeki ambulans sayımız belli olduğundan bu asılsız çağrılara giden ambulanslar ciddi vakalara ulaşamayabiliyorlar. Ciddi vakalara ambulans bulmakta sıkıntı çekebiliyoruz. Şaka amaçlı yapılan her şeyin bir cana mal olabileceğinin akılda tutulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

GÜLÇİN ÖZDEN - KADİR ÇETİN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4692 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim