Devlet, özel sağlık kuruluşlarına hasta akınını kesmek için 1 Ekim'den itibaren buraya gidenlerden 10 YTL katılım payı alıyor. Yakında sevk almadan özel hastanelere gitmek de yasaklanacak. Hasta sayısı azalan özel sağlık kuruluşları böyle giderse çalışanlarının yüzde 30'unu işten çıkarmak zorunda kalacaklarını belirtiyor.
Türkiye'de sağlık harcamaları son yıllarda önemli ölçüde arttı. 2002 yılında 7 milyar YTL olan sağlık harcaması 2007'de 20 milyara çıktı. 2008 sonunda ise 26 milyar YTL'yi bulması bekleniyor.
Artışta özel hastanelerin payı dikkat çekici. Devlet, özel sağlık kuruluşlarına hasta akınını kesmek için 1 Ekim'den itibaren buraya gidenlerden 10 YTL katılım payı alıyor. Yakında sevk almadan özel hastanelere gitmek de yasaklanacak. Hasta sayısı azalan özel sağlık kuruluşları böyle giderse çalışanlarının yüzde 30'unu işten çıkarmak zorunda kalacaklarını belirtiyor. Vatandaş ise özel hastane için fiyat farkının dışında ayrıca 10 yeni lira ödemekten rahatsız. Sağlıkta tasarruf tedbirleri uyarınca daha önce 2 YTL olan muayene katılım payı, devlet hastanelerinde 3, eğitim araştırma hastanelerinde 4, üniversite hastanelerinde 6, özel hastanelerde de 10 liraya çıkarıldı. Böylece hem Sosyal Güvenlik Kurumu'nun gelir elde etmesi hem de vatandaşın özel hastanelerden devlet hastanelerine yönlendirilmesi hedefleniyor. Bu yolla kamunun sağlık harcamalarının da düşürülmesi amaçlanıyor. Öte yandan yılbaşından itibaren aile hekimliğinin uygulandığı 23 ilde sevk zorunluluğu başlatılacak. Uygulama 2010'a kadar tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılacak. Sevk zinciri ile hasta ilk olarak aile hekimine ya da sağlık ocağına gidecek. Eğer gerekiyorsa buradan hastanelere sevk edilecek. Sevk almadan doğrudan hastaneye giden, parasını cebinden ödeyecek. Sevk zincirinin devreye sokulması ile Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e göre sağlık harcamalarında 3,3 milyar YTL'lik tasarruf sağlanacak.
Sağlık harcamalarını azaltmak için başvurulan bir başka yol ise hastanın aynı şikâyet nedeniyle birden çok özel hastaneye gitmesinin engellenmesi. Buna göre acil haller dışında aynı hastalık sebebiyle 10 gün içinde tekrar başvuru olursa muayene ücreti ödenmeyecek. Aynı sağlık kurumuna gün içinde birden fazla dalda yapılacak başvurularda yalnız muayene ücreti ödenecek. Bunların yanı sıra tomografi, MR, röntgen gibi 222 tetkik ve tahlilde çeşitli kısıtlamalar getirildi. Belli süreler içinde bu tetkikler birden fazla yapılamayacak. Devlete güvenerek yatırım yaptıklarını söyleyen özel hastaneler ise bu uygulamalara tepkili. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı (OHSAD) Reşat Bahat, hastanelerin büyük borç yükü altında olduğunu, böyle giderse çalışanlarının yüzde 30'unun işsiz kalacağını söylüyor.
Önce yüzde 30'luk sınırlama, ardından 10 YTL katkı payı ve daha sonra da sevk zincirinin uygulamaya konulduğunu dile getiren Bahat, hastanelerin milyonlarca dolar borcu olduğunu, katkı payı yüzünden fakir hastaların da özel hastanelere gitmekten vazgeçeceğini belirtiyor. Bahat, "Bu gemi bu borçla batıyor." diyor. Şu ana sektörde kadar yüzde 5 civarında işçi çıkarma yaşandığını kaydederken, bu oranın 3 ay içinde yüzde 30'lara varacağını öne sürüyor.
Zaman