İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın TÜRELİ, 10 yıllık fiili hizmet süresini dolduranların emekliliği ile ilgi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sorduğu soruya Bakanlık'tan cevap geldi.
Bakanlık'tan gelen cevap yazısında;
"Anayasa Mahkemesi'nin 18 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, 50 ve daha yukarı yaşta olup da 10 yıllık fiili hizmet süresini dolduranların emekli olabilmeleri için "8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlamış olma" koşulu kaldırılmış olup, kararın bir yıl sonra, yani 18 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmiştir." denildi.
Bu cevab göre, 50 ev daha yukarı yaşta olup da, 10 yıllık hizmetini dolduranlar, 18 Ocak 2015'e kadar yeni bir düzenleme yapılmaması durumunda, emekli olabilecekler.
İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın TÜRELİ aşağıdaki soruları sormuştu
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
7/47261 sayılı yazılı soru önergesine süresi içinde cevap verilmediği için önergemi yeniliyorum.
Anayasa Mahkemesinin, 50 ve daha yukarı yaşta olup da 10 yıllık fiili hizmet süresini dolduranların emekli olabilmeleri için "8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlamış olma" koşulunu iptal eden kararı 18 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Karar, bu tarihten bir yıl sonra yürürlüğe girecektir. TBMM, 18 Ocak 2015 tarihine kadar bu konuda yeni bir düzenleme yapmadığı takdirde, 50 yaşını dolduran ve 10 yıllık fiili hizmet süresi bulunanlar, "8 Eylül 1999 tarihinde Sandık iştirakçisi" olup olmadıklarına bakılmaksızın emekliye ayrılabilecek ve aylık alabileceklerdir.
Diğer yandan, emeklilikte yaşını dolduran ancak prim gün sayısı eksik olduğu için emekli olamayanların, hizmet borçlanması olanağı tanınması yönünde talepleri bulunmaktadır.
Bu bilgiler ışığında;
1- 50 ve daha yukarı yaşta olup 10 yıllık fiili hizmet süresini doldurduğu halde, "8 Eylül 1999 tarihinde Sandık iştirakçisi" olmadığı için emekli olamayanların sayısı kaçtır?
2- Anayasa Mahkemesinin kararı doğrultusunda, 50 ve daha yukarı yaşta olup 10 yıllık fiili hizmet süresini dolduran yurttaşların emeklilik koşullarıyla ilgili Bakanlığınızca yürütülmekte olan bir çalışma var mıdır?
3- Varsa, nasıl bir düzenleme öngörülmektedir?
4- Emeklilik yaşım dolduran ancak prim gün sayısı eksik olduğu için emekli olamayanların sayısı kaçtır?
5- Emeklilik yaşını doldurduğu halde prim gün sayısı eksik olduğundan dolayı emekli olamayanlar için hizmet borçlanması olanağı tanınacak mıdır? Nasıl bir çözüm öngörülmektedir?