• BIST 9765.12
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 15 °C

''1. Ulusal Palyatif Bakım Sempozyumu'' düzenlendi

''1. Ulusal Palyatif Bakım Sempozyumu'' düzenlendi
Palyatif Bakım Hizmetleri Derneği ile Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonunca ''1. Ulusal Palyatif Bakım Sempozyumu'' düzenlendi

Palyatif Bakım Hizmetleri Derneği ile Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonunca ''1. Ulusal Palyatif Bakım Sempozyumu'' düzenlendi.

Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş, palyatif bakım hizmetlerinin sürdürülmesinde kurumlar arası işbirliğinin önemli olduğunu belirtti.

Alataş, bu hizmetin sadece kanser hastalığı için konuşulduğunu ancak konuyla ilgili çıkan yönergeyle bu hizmetin ciddi sosyal boyutunun olduğunun da görüldüğünü ifade etti.

Palyatif bakım hizmetinin bakanlık bünyesindeki kurumlarda kalan kimsesiz ve yaşlı kişilere verilebilecek bir model olduğunu belirten Alataş, sempozyumun bu hizmetin gerektirdiği sosyal boyuta ışık tutacağını söyledi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanı Murat Gültekin, Türkiye'nin 2015'te kanser yönetiminde palyatif bakım hizmetiyle yeni bir uygulamaya kavuşacağını vurguladı.

Bu hizmetin uygulandığı ülke sayısının sınırlı olduğunu belirten Gültekin, evde bakım hizmetlerini uygulayan Türkiye'nin bu yeni uygulamaya geçişte avantajları bulunduğuna işaret etti.

Gültekin, bu hizmetin Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, belediyeler gibi birçok kurumu ilgilendirdiğini belirterek, sivil toplum örgütleri ile hasta ve hasta yakınlarını "sürecin olmazsa olmazı" olarak tanımladı.

-"Farkındalığın arttırılması gerekli"

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Orhan Koç, sağlık ve sosyal hizmetlerin birlikte yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Palyatif bakımın, Türkiye'de yeni bir konu olduğunu belirten Koç, bu hizmetin çıkartılan yönergeyle resmiyet kazandığını kaydetti.

Palyatif Sağlık Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Göksel de sağlık politikalarının belirlenmesinde, icrasında sivil toplum kuruluşlarının etkin olmasının önemli olduğunu belirtti.

Toplumun ve özellikle sağlık ekibinin, palyatif bakım hizmetiyle ilgili farkındalığının artırılması gerektiğini ifade eden Göksel, bu hizmeti veren merkez sayısını çoğaltmayı hedeflediklerini dile getirdi.

-Palyatif bakım

Palyatif bakım hizmeti; yaşamı tehdit eden hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede, ağrının ve diğer problemlerin, erken tanılama ve kusursuz bir değerlendirme ile fiziksel, psikolojik, sosyal ve manevi gereksinimlerin karşılanması yoluyla acı çekmenin önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaları içeriyor. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5053 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim