• BIST 9739.72
  • Altın 3053.524
  • Dolar 35.4627
  • Euro 36.6492
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 12 °C

1 günde prostat kanseri tedavisi

1 günde prostat kanseri tedavisi
Amerika’daki son araştırmalara göre, prostat kanserinde HİFU tedavisinin etkili sonuçlar verdiğini belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, doğru hasta seçiminin yöntemin başarısını önemli ölçüde etkilediğini söyledi.

Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Hattat’a göre dünyada 119 merkezde uygulanan bu tedavi, lokalize prostat kanseri hastalarına özellikle de erken (evre T1-T2) devrede bulunan, yaşları, genel durumları ve başka rahatsızlıkları nedeniyle prostatektomi için uygun olmayan hastalara veya cerrahi girişime alternatif arayan hastalara öneriliyor. Yöntem, radyoterapi sonrası kanseri tekrar eden hastalarda da etkin olarak kullanılıyor.

Tedavinin bilgisayar kontrollü ve yüksek yoğunluklu ultrason enerjisinin (HIFU) prostat dokusu üzerine odaklanması esasına dayandığını belirten Prof. Hattat yöntem hakkında şu bilgileri verdi:

“Bu odaklanma işlemi sadece odak noktasında ısı artışına sebep olarak çevre doku ve organlara zarar vermeden, yalnızca hedef bölgedeki dokuda tahribat oluşturuyor. Tedavi toplam 1 ile 3 saat sürüyor ve spinal anestezi altında yapılıyor. Son olarak 2004-2010 yılları arasında HİFU uygulanmış hastaların takip sonuçlarını açıklayan araştırmalar, bu tedavinin hasta açısından komplikasyonlarının son derece düşük ve doğru hasta seçiminde etkin sonuçları olduğunu gösteriyor. En önemli avantajları ise etraftaki organlara hasar vermeden kanser dokusuna müdahale edilebilmesi, radyasyonun zararlı etkilerine maruz kalmama, hastanede kalma süresinin kısa olması, tedavinin spinal anestezi altında bir oturumda sonuçlandırılması ve gerektiğinde tekrar edilebilmesi. Eksternal radyoterapi sonrası lokal nükslerin tedavisine olanak tanıması, ayrıca tedavinin herhangi bir nedenle tamamlanamadığı hallerde diğer alternatif tedavi yöntemlerine geçişe olanak sağlaması da diğer avantajları.”

HASTALIĞIN PSİKOLOJİK VE SOSYAL ETKİLERİ DE ÖNEMLİ

Prof. Hattat’ın verdiği bilgilere göre prostat hastalıkları, orta yaş ve üzeri erkeklerin en sık karşılaştığı sağlık problemlerinden biri. İyi huylu prostat büyümesi, prostat kanseri ya da prostat iltihaplanmaları; idrar problemlerine yol açarak sadece fiziksel yakınmalara neden olmuyor, erkekleri psikolojik ve sosyal yönden de etkiliyor. Prostat kanseri ise dünyada akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türü.

Prostat kanserinde, prostat dokuları anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyüyor. Bu kanser, özellikle erken dönemlerinde çok sinsi bir hastalık, kişide kanserle birlikte prostat büyümesi ve buna bağlı şikâyetler yoksa kanserin kendisine özgü hiç bir belirtisi bulunmayabiliyor. Bu nedenle tedavi başarısı için, erken teşhis ile birlikte doğru tedavi seçimi de büyük önem taşıyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5598 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim