• BIST 9441.29
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

1-5 yaş arası çocuklarda zatürre riski 2 kat fazla

1-5 yaş arası çocuklarda zatürre riski 2 kat fazla
Uzmanlar, akciğer hastalığı zatürrenin nedenleri arasında grip hastalığını da gösteriyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan K. Usalan, 1 yaşından küçük ve 5 yaşından büyük her bin çocuktan 15'inde zatürre görüldüğünü, 1-5 yaş grubunda ise ikiye katlandığını söyledi.

Zatürreye, genellikle mikroorganizmaların yol açtığını belirten Dr. Usalan, diğer yandan solunum yollarına kaçırılan kimyasal maddeler veya mide içeriği, çocuğun kullandığı ilaçlar ve romatizmal veya otoimmun hastalığın da neden olduğunu kaydetti. Dr. Usalan, "Çocukluk çağı zatürrelerine en sık neden olan mikroorganizmalar bakteriler ve virüslerdir. Bulaşma genellikle hasta kişiyle yakın temas, mikroorganizmalarla yüklü olan damlacıkların solunması ve ya bu damlacıkların temas ettiği eşya yüzeylerine dokunulması ile olur" dedi. Dr. Adnan K. Usalan, zatürrenin belirtilerini ise 'ateş, öksürük, halsizlik, karın ağrısı, göğüs ağrısı, hızlı nefes alıp verme, kaburga aralarında veya altlarında çekilmeler' olarak sıraladı.

HASTANEYE YATMAK GEREKEBİLİR

Bu hastalıkta tanının, hekim muayenesi ve gerekli görülürse kan tetkikleri ve akciğer filmiyle konulduğunu ifade eden Dr. Usalan, tedavi için şöyle konuştu:

"Hastalık hafif düzeydeyse dinlenme, ateşin düşürülmesi, beslenmeye özen gösterilmesi ve eğer hekim tarafından gerekli görülürse antibiyotik kullanılması ile hasta hastaneye yatırılmadan tedavi edilir. Ancak eğer zatürre çocuğun damardan antibiyotik ve sıvı almasını, oksijen tedavisi görmesini gerektiren ağırlıktaysa veya çocuğun yaşı 3 aylıktan daha küçükse hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekir."

GRİPLE BAŞLAYABİLİYOR

Medical Park Tarsus Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Adnan K. Usalan, grip ve zatürre arasındaki ilişkiyi ise şöyle açıkladı: "Grip virüsünün kendisi zatürre hastalığına yol açabildiği gibi, diğer mikroorganizmalara bağlı zatürre türlerinin ortaya çıkmasını da kolaylaştırabiliyor. Gribin ağır seyrettiği ve ölümcül olduğu olgular, çoğunlukla zatürrenin gribe eşlik ettiği durumlardır. Bu nedenle zatürrenin ve buna bağlı ölümlerin azaltılması için grip salgınlarının da önlenmesi gerekiyor."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5509 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim