• BIST 9724.5
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

'Vurur yüze ifadesi, antibiyotik içme diyorsam var bildiğim bir tanesi'

'Vurur yüze ifadesi, antibiyotik içme diyorsam var bildiğim bir tanesi'
KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Ergönül , "Hem ülkede hem de dünyada ciddi bir felaketle karşı karşıyayız. Antibiyotiklere karşı direnç var. Artık basit bir enfeksiyondan bile hasta kaybedilebiliyor" dedi.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği  (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, dünyanın "antibiyotiklere karşı direnç felaketi" ile karşı karşıya olduğunu belirterek, antibiyotikleri kontrollü kullanmak gerektiğini kaydetti.

KLİMİK tarafından 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü ve bu yıl ilan edilen 16-22 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası dolayısıyla açıklama yapıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ergönül, kullanımın fazla olmasının bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesine neden olduğunu belirterek, direnç gelişmesi sonucunda kullanılabilir etkili antibiyotik sayısının yıllar içinde azaldığını aktardı.

"Hem ülke olarak hem de dünyada ciddi bir felaketle karşı karşıyayız. Çünkü antibiyotiklere karşı direnç var. O nedenle antibiyotikleri çok kontrollü kullanmak gerekiyor" ifadelerini kullanan Ergönül, Sağlık Bakanlığı'nca yapılan düzenlemeyle antibiyotiklerin reçetesiz verilmemesinin çok önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Ergönül, dernek olarak bu kararı desteklediklerini kaydetti.

Yaklaşık 6 ay önce yürürlüğe giren bu uygulamanın sürdürülmesini istediklerini belirten Ergönül, şöyle devam etti "Artık basit bir enfeksiyondan bile hastalar kaybedilebiliyor. Bunlar en fazla ağır hastalığı ve antibiyotiğe ihtiyacı olan yoğun bakımdaki hastaları etkiliyor. Yani çok basit bir idrar yolu enfeksiyonundan rahatlıkla hasta kaybedebilir noktasına geldik" dedi.

10 yeni antibiyotik geliştirilecek

Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Çağrı Büke de Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası'nın sloganın "Antibiyotikleri dikkatli kullanın, antibiyotikleri dikkatle koruyun" olduğunu söyledi.

Antibiyotiklerin saatinde ve uygun dozda alınmaması gibi yanlış kullanımların da bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmelerine olanak sağladığını vurgulayan Büke, Türkiye'de her üç reçeteden birinde antibiyotiklerin yer aldığını kaydetti.

Büke, ABD'de her yıl en az 2 milyon kişide çoklu dirençli enfeksiyon hastalıklarının geliştiği ve bunların en az 23 bininin kaybedildiğini belirterek, "ABD İnfeksiyon Hastalıkları Derneği 2010 yılında 10x20 inisiyatifini başlatmış ve ABD Kongresi'nin de bu konuda desteğini almıştır. Bu inisiyatifin amacı; 2020 yılına kadar dirençli bakterilere etkili 10 yeni antibiyotiğin geliştirilmesidir" diye konuştu.

Hekimlerden mesajlar

Prof. Çağrı Büke, enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının antibiyotikle ilgili farkındalık oluşturmak için;

"Soğuk algınlığı ve gripte antibiyotik kullanma, antibiyotik direncini artırma",

"Vurur yüze ifadesi, antibiyotik içme diyorsam var bildiğim bir tanesi",

"Gereksiz antibiyotik isteme benden, buz gibi soğurum senden" ,

"Şimdi o elindeki o gereksiz antibiyotiği yavaşça yere bırak", 

"Kullanma antibiyotiğin hasını, tutma hastanın yasını"

şeklinde sloganlar hazırlayarak, gereksiz antibiyotik kullanılmaması için çağrıda bulunduklarını kaydetti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6098 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim