• BIST 9699.79
  • Altın 3066.957
  • Dolar 35.4825
  • Euro 36.6132
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 13 °C

TEİS: "Hatalı ilaç kullanma oranı, eczacıya danışarak düşer"

TEİS: "Hatalı ilaç kullanma oranı, eczacıya danışarak düşer"
Hatalı ilaç kullanım oranlarının düşük olması, ülkemizdeki eczane eczacıların ne kadar iyi eğitim aldıklarını, hastalarla iyi bir şekilde ilgilendiklerini göstermektedir. Ancak...

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanarak yaptığı açıklamaya göre dünya genelinde hatalı ilaç kullanım oranı yüzde 50 iken, ülkemizde ise hatalı ilaç kullanma miktarına bakıldığında bu oranın ülkemiz için yüzde 6 gibi çok düşük bir oranda kaldığı görülmektedir. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, hatalı ilaç kullanma oranının tamamen ortadan kaldırılması için ilaçların mutlaka eczacılara danışılarak alınması gerektiğini söyledi.

Ecz. Saydan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

''Hatalı ilaç kullanım oranlarının düşük olması, ülkemizdeki eczane eczacıların ne kadar iyi eğitim aldıklarını, hastalarla iyi bir şekilde ilgilendiklerini göstermektedir. Ancak dünyadaki gelişmiş ülkelerle kıyaslandığımızda görüyoruz ki eczane eczacılarının “meslek hakkı “bulunmaktadır. Yani gelişmiş ülkelerde eczacılar vatandaşlarına ilaçlarını nasıl kullanacakları hakkında bilgi verirken ilaç başına veya reçete başına “eczacı meslek hakkı “ bedeli almaktadır.

Eczane eczacıları olarak, biz bu görevimizi vatandaşların sağlığını önemsediğimiz için hiçbir ücret almadan yapmaktayız. Buna rağmen SGK verilerine göre yüzde 6 oranında hatalı ilaç kullanımı olmaktadır. Yani Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hatalı ilaç kullanımı %50 olduğuna göre, Türkiye’de hatalı ilaç kullanımı çok azdır. Eczacılar olarak, bu oranın tabii ki sıfır olmasını istiyoruz. Bunun için vatandaşlarımızın, eczanelerimize geldiğinde bizleri çok iyi dinlemeleri, anlamadıklarını sormaları ve bizlere danışmadan ilaç kullanmamaları gerekmektedir. Çünkü ilaç “zehirdir.” Bazı ilaçlar, bitkisel denilerek, masumlaştırılmaya çalışılsa bile bütün ilaçlar kimyasal maddelerdir. Rengarenk kutularına, renkli görüntülerine aldanmamak gerekir. Elbette ilaçlar sağlığımızı kaybettiğimizde veya yaşantımızı kaliteli geçirmemizi temin için olmazsa olmaz ürünlerdir. Ama unutulmaması gereken şey ilaçların sadece eczanelerimizden ve bizlerin danışmanlığı ile alınması gerektiğidir.

Hiç bir “ilaç prospektüsü” ECZACINIZIN YERİNİ ALAMAZ. 'İlaçlarımı alayım prospektüsünden okur kullanırım' diyenler, çok büyük hata yapmakta ve hatalı ilaç kullanmaktadır. Bu yüzde 6’lık hatalı ilaç kullanım oranı eczacılara danışmadan ilaç kullanan hastalardan oluşmaktadır. İlaç, uzmanlık ister ve eczacılarınız “ilaç uzmanları” olarak eğitim almışlardır.

- 2013 YILINDA ECZACI MESLEK HAKKIMIZI İSTİYORUZ

TEİS olarak, SGK'dan hastalarımıza verdiğimiz danışmanlığın bedeli olan “eczacı meslek hakkımızı “ istiyoruz. SGK'nın muayene ücretlerini çok cüzi miktarda (reçete başı 25 kş) bir ücretle karşılamaktayız. 25 kuruşluk bir ücret, muayene ücretini tahsil ederken harcadığımız mesai veya hastaya bilgi vermek amacıyla yazıcıdan çıkardığımız kâğıtların karşılığı olmaktan bile çok uzaktır. Her gün hastalarımıza muayene ücretlerini neden bizlerin tahsil ettiğini anlatmaktan yorulduk ve yıprandık.

Ayrıca; 18 Kasım 2011 tarihinde yükseltilen kamu kurum indirimlerinin zararı, genelgelere ve bakan sözlerine rağmen hala karşılanmamıştır. Üstelik, SGK 2012 yılında da yayınladığı 100'e yakın liste ile bu ıskontoları yükselten değişiklikler yapmıştır. Eczanelerimizde raflarda bulunan binlerce ilaçta eczacılar her liste yayınlandığında zarara uğramıştır. TEİS olarak, Kamu kurum indirimlerinde eczanelerimizin taşıyıcı konumundan çıkartılarak, ilaç firmalarının bu indirimleri toplu halde, doğrudan SGK'ya yapması gerektiğinin altını bir kez daha önemle çiziyoruz.

Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak; 2013 yılında eczanelerimizin muayene ücreti, Kamu Kurum İndirimi gibi yüklerden arındırılmasını ve hak ettiğimiz “eczacı meslek hakkımızın “ verilmesini istiyoruz.

TEİS BASIN BÜROSU

Bu haber toplam 4496 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim