Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünce tartışmaya açılan “Yataklı Sağlık Tesislerinde Erişkin, Çocuk ve Yenidoğan Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ” taslağı hakkındaki görüş ve önerilerim şöyledir:
Tebliğ’de yer alan yoğun bakım ünitelerinin standartları ile ilgili hususlar doğru ve gerekli olmakla birlikte, bu çalışmanın çok gecikmiş olması dolayısıyla mevcut yoğun bakım ünitelerinin bu standartlara uydurulması (iklimlendirme, gürültü kontrolü, afet durumlarında tahliye, vb) çoğu zaman mümkün olamayacaktır. Bu nedenle, mevcut ünitelerin bu tebliğ kapsamı dışında tutulması gerekmektedir. Bu standartların mevcut ünitelerde de hemen uygulanabilir olanları vardır. Ancak bunlar uygulamaya konulduğunda ülkemizde zaten ihtiyaçları karşılamada yetersiz olan yoğun bakım yatağı sayıları aniden çok azalacak ve ciddi sorunlar yaşanacaktır.
Koroner yoğun bakım ünitelerinin üçüncü derece olamayacağı hükmü kanaatimizce yanlıştır. Örneğin; hastanemizdeki koroner yoğun bakım ünitesinde solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği eklenmiş multi organ yetmezlikli hastalar izlenmektedir. Bu hastalara üçüncü derece yoğun bakım hizmeti verilmektedir.
5 nci madde 2 nci fıkranın, madde 6 (k) fıkrasında olduğu şekilde düzeltilmesi gerekir. Üçüncü seviye yoğun bakım ünitesi olan hastanelerde birinci ve ikinci seviye yoğun bakım ünitelerinin ayrıca konuşlandırılması gerekmeyip aynı ünitede hastanın klinik durumuna ve ihtiyaçlarına göre birinci, ikinci ve üçüncü derece yoğun bakım hizmeti verilebilmektedir. Aksi takdirde, eksikliği çekilen üçüncü derece yoğun bakım yatağı olarak kullanılabilecek alanların ve yatakların birinci ve ikinci derece yoğun bakım olarak ayrılması yanlış olacaktır. Zaten, birinci ve ikinci yoğun bakım hizmetleri daha fazla sayıda kurum tarafında üretilebilmektedir.
5 nci madde 11 nci fıkrada ilk cümle “Üniversite bulunan illerde ilgili anabilim dalı başkanlığından bir temsilci de bu komisyonlara dahil edilir” şeklinde değiştirilmelidir.
Madde 6 (e) fıkrasında “Yoğun bakım servislerinin hasta alanları içerisinde tuvalet bulunmaz” hükmü yer almaktadır. Oysa, yoğun bakım servislerinde özellikle tek odalı birimler halinde hizmet veren ünitelerde; izolasyon odası olarak kullanılan tek kişilik odalarda ve koroner yoğun bakım ünitelerinde tuvalet bulunması bir zarurettir.
Yukarıda belirtilen hususların söz konusu Tebliğ’in hazırlanmasında mutlaka değerlendirmeye almasının gerekli olacağına inanmaktayım.
Prof. Dr. Tevfik ÖZLÜ
KTÜ Farabi Hastanesi Başhekimi