01.01.2016 tarihi itibariyle yürürlükte olan SGK sözleşmesinin 3 aylık yürürlük tarihinin sona ermesi ve tarafların karşılıklı fesih bildirimi yok ise sözleşmenin yürürlüğünün devam etmesine dair bir hüküm de içermemesi sebebiyle 01.04.2016 tarihi itibariyle geçerli olacak yeni SGK sözleşmesi yayınlandı.
Bu kapsamda bazı maddelerde revizyona gidildi, bazı hükümler çıkarıldı ve yeni eklenenler oldu. Revize edilenler arasında önemli bir madde olan, tek kelimelik fark nedeniyle çok dikkat çekmese de 11.4.’deki değişiklikti.
Sözleşmeli Sağlık Hizmet Sunucusunu ve SGK'yı, Yönetimi Zor Bir Süreç Bekliyor.
Bilindiği üzere sözleşmede savunma ve itiraz aşamaları için belirlenen sürenin yönetimi için iki ayrı hüküm bulunuyor. İlki, SGK tarafından sağlık hizmet sunucusundan istenen bilgi talebine tebliğ tarihi itibari ile 10 iş günü içinde oluşturulması zorunlu savunma, ikincisi ise savunma aşamasından sonra cezai müeyyidenin tebliği durumunda 15 günlük cezaya itiraz süresi.
Eski (01.01.2016 yürürlüklü) sözleşmenin 10.4.“SHS’nin, sözleşmenin uygulanmasından kaynaklanan ceza koşulunun tahsilinde Kurumda hak edişinin bulunması halinde 15 günlük itiraz süresi beklenmeksizin hak edişe mahsuben kesinti yapılamaz.” maddesinde yer alan “yapılamaz” ifadesinin/kelimesinin yeni(01.04.2016 yürürlüklü) sözleşmenin 11.4.“SHS’nin, sözleşmenin uygulanmasından kaynaklanan ceza koşulunun tahsilinde Kurumda hak edişinin bulunması halinde 15 günlük itiraz süresi beklenmeksizin hak edişine mahsuben kesinti yapılır.” maddesinde “yapılır” olarak değişmesi yönetimi zor bir sürecin başlamasına sebep olacak.
Sektör şimdilik bu değişiklikten ne kadar haberdar tartışılır lakin iki madde arasındaki tek kelimelik fark, hükmün tamamıyla değişmesine ve sağlık hizmet sunucuları(SHS) için sıkıntılı bir sürecin oluşmasına yol açacak. Aynı sıkıntılı süreci SSGM'lerinin de yaşaması muhtemel, Kurum içinde kontrolü zor bir süreç oluşacak.
SGK, yeni sözleşmenin 11.4. maddesi ile SHS’nin Kurumda hak edilmiş bir alacağı var ise bu tutardan, ilgili müeyyide için henüz itiraz süresi ve aşamaları tamamlanmamış olsa da ceza tutarını mahsup edebilecek.
İtirazın Kabulü Halinde Cezanın Geri Ödemesi Nasıl Olacak?
İtiraz aşamaları tamamlandıktan sonra cezai müeyyidenin iptali durumunda ise daha önce kesilmiş/mahsup edilmiş olan tutarın iadesi SHS’ye nasıl yapılacak, şu an için bilemiyoruz. Örneğin SHS’ler de bu geri ödemede artı bir faiz ödeneği beklemeli mi? sorusu da sıkça sorulacak. Bazı İl Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezlerinde yaklaşık bir hatta bir buçuk yılı aşkın süreyi bulan komisyonlar nedeniyle gecikmiş tarihlerde mutabakatı sağlanan kesintilere ya da cezanın mahsubu için geçen sürelere (bu geçen sürelere SHS’nin olumlu olumsuz her hangi bir etkisi bulunmamaktayken) SGK faiz hesabı yaparken, 11.4. maddesinde değişen hüküm nedeniyle henüz itiraz aşamaları tamamlanmadan, Kurumca oluşturulan komisyon tarafından karara bağlanmadan, 15 günlük itiraz süresi dahi tamamlanmadan mahsup edilen cezaya yapılan itirazın ileriki tarihlerde kabulü halinde de ilgili tutarın faizi ile SHS’ye geri ödenmesi hakkaniyetli olacaktır düşüncesindeyim, şu an yaşanan örneği henüz olmadığı için bilemiyoruz ama Kurum da SHS için bir mağduriyet oluşmasını istemeyecektir.
Neden Değişikliğe Gidildi? Mevzuatta Çelişki Devam Ediyor.
Tüm bu anlattıklarımız ışığında “yapılamaz” ifadesi “yapılır” olarak neden değişti, bir hata mı söz konusu oldu diye konuyu SGK nezdinde araştırdık, böyle bir durumun söz konusu olmadığı görülmüştür.
Lakin yeni sözleşmenin 14.2. “Süresi içerisinde savunma verilmemesi veya verilen savunmanın değerlendirilmesi sonucunda ceza koşulu ve/veya fesih uygulanmasına karar verilmesini müteakip SHS’ye gerekli tebliğ yapılır. SHS, feshin tebliğ tarihinden itibaren 15 (onbeş) gün içinde Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğüne, ceza koşulunun tebliğ tarihinden itibaren aynı süre içerisinde sözleşmenin yürütümünü yapan Kurum ilgili birimine itiraz edebilir. İtirazlar feshin ve ceza koşulunun uygulanmasını durdurur. Bütün itirazlar, mücbir sebepler dışında 20 (yirmi) gün içinde Kurumca oluşturulacak komisyon marifetiyle karara bağlanır. Konu ile ilgili olarak mahkemeye başvurulmuş olması, ceza koşulunun takip ve tahsili ile feshin uygulanmasını durdurmaz.” maddesinde geçen “İtirazlar feshin ve ceza koşulunun uygulanmasını durdurur.” cümlesi, 11.4. madde de değişen hüküm ile tezat oluşturmaktadır.
14.2. maddeye göre yapılan itirazlar cezanın uygulanmasını durdurması gerekirken 11.4. maddeye göre ise itiraz süresi beklenmeden hak edilmiş alacaktan mahsup edilmesi gerektiği sonucu ortaya çıkıyor.
SGK'dan yapılan açıklamalara göre sözleşmenin uygulanmasında suistimallere karşı ilgili hükmün değiştirilmesi kararı etki etmiş görünüyor. Her ne kadar bu maddedeki değişiklik kararı SHS'leri sürecin yönetimi anlamında olumsuz etkileyecek olsa da SGK'nın, bir takım suistimalleri önleme amaçlı bu iradesi ve tedbirinin yerinde olduğuna dair önemli bir haklı kanaatte mevcuttur.
Eski Sözleşme Metninde Yer Aldığı Hali İle Düzenlenmesi Önerilebilir.
Bu değişiklik sözleşme kapsamındaki tüm sağlık hizmet sunucularının cezai müeyyidelerin zaman ve tahsilat yönetimini olumsuz etkileyecektir. Özellikle grup hastanelerinin her bir şubesi için ayrı sözleşmelerin imza altına alınmış olması, aynı şirket altında şubeleşmeleri sebebiyle birinin Kurumda oluşan hak edişinden bir diğerinin cezai koşulu mahsup edilebildiği için daha problemli bir süreç oluşacaktır.
Henüz itiraz aşamaları tamamlanmamış, Kurum komisyonlarınca karara bağlanmamış cezalar için uygulanacak mahsuba ilişkin bu hükümler bir önceki sözleşmede olduğu gibi tekrardan düzenlenmez ise sözleşmeli sağlık hizmet sunucularını, itiraz süreleri, tahsilat yönetimi hatta yeri geldiğinde yürütmeyi durdurma amaçlı mahkeme başvuruları açısından yönetimi zor bir süreç bekliyor.
Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com
YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.