Sağlık Bakanlığı ile 05.02.2009 tarihinde yapılan toplantı

Av.Bülent Özer

05.02.2009 tarihinde TUSİDER Yönetim Kurulu üyeleri Sağlık Bakanlığı ile görüşme yapmıştır. Toplantıya Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nihat Tosun, Müsteşar Yardımcısı Dr. Hakkı Yeşilyurt, Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yrd. Dr. Serdar Mercan, Tusider Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Aydın, Genel Sekreter Dr. Serdar Sargın, Dr. M. Kaan Patoğlu, Dr. Mete Aldan, Prof. Dr. Sedat Ünal, Dr. Alev Aydos, Dr. Serap Uluırmak katılmışlardır.




Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nihat Tosun , Bakanlık olarak ülkemizdeki sağlık sisteminin sürdürülebilirliği açısından azami gayret sarf ettiklerini , hem kamu sağlık kuruluşlarını hem de Özel Sağlık Kuruluşlarını düşünerek hareket ettiklerini, alınan kararların ve yürürlüğe konulan uygulamaların bu gözle bakılarak değerlenmesi gerektiğini, niyetlerinin kimseyi korumak, kollamak yada zora sokmak olmadığını ifade etmişlerdir.
 

Toplantıda gündeme gelen konular ve ayrıntılar aşağıda sıralanmıştır; 

1. Tusider Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Aydın tarafından Özel Sağlık Sektörünün tamamının çok zor durumda olduğu , hem Sağlık Bankalığı hem de Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamalarının sektörün işlemesine engel teşkil eder hale geldiği ifade edilmiştir.

2. Özellikle bu zor günlerde Özel Sağlık Sektörü’nde faaliyet gösteren kuruluşlara , Sağlık Bakanlığı olarak destek verilmesi gerektiği, diğer sektörlere ilgili bakanlıkların çalışmaları ile sağlanan ekonomik desteklerin Sağlık Bakanlığı’nın öncüğünde Özel Sağlık sektörüne de sağlanması gerektiği vurgulanmıştır. Bunun uygun kredi, vergi indirimi, SSK pirim indirimi şeklinde olabileceği ifade edilmiştir.

3. SGK tarafından istenen SSK pirim ve vergi borcu yoktur yazılarının kurumları zora soktuğu , ödem almalarına engel teşkil ettiği belirtilmiştir. Sayın Müsteşar konuyu özellikler not almış, bu zor günlerde böyle bir uygulamaya başlanmasına bir anlam veremediğini, SGK ile görüşeceğini ifade etmişlerdir.

4. Özel sağlık kuruluşlarında yapılan muayenelerden alınan 10 TL: katılım payı ile ilgili sıkıntılar anlatılmış, kuruluşların yaşadığı olumsuzluklar ve vatandaştan gelen tepkiler konusunda bilgi aktırılmıştır. Bu konudaki Danıştay’a açılan dava ile ilgili bilgi verilmiş, haksız olan bu uygulamanın sonlandırılması hususunda Sağlık Bakanlığı’nın da konuya müdahil olması gerektiği belirtilmiştir. 

5. SGK fatura inceleme birimleri tarafından yapılan kesintilerin artık tıbbi ve etik kuralları alt üst ettiği, her şeyin üstüne tuz biber olduğu iletilmiştir. Sayın Müsteşar konuyu bildiklerini, kamu sağlık kuruluşlarının da aynı durumda olduğunu, çözümü için kendilerinin de uğraştığını, komisyonlar için SGK tarafından talep edilen uzman hekim desteğinin verilmeye başlandığını ifade etmiştir.

6. Dr. Ramazan Aydın tarafından ödemeler dengesinin Özel Sağlık Kurumları açısından artık tamamen negatif konuma geçtiği, kurumların ayakta kalabilmek için bu ay sonu itibarı ile çok sayıda personel çıkarmak zorunda kalacakları, bu durumun aynı zamanda kaliteli ve sağlıklı sağlık hizmeti sunumunu da engellemeye başladığı belirtilmiştir. Bu ifade Sayın Müsteşar tarafından endişe ile karşılanmış, konunun değişik guruplarca da dile getirildiğini , çözüm yolu bulmak için çalışmalar yapıldığını ifade etmişlerdir.          

7. Sut fiyatlarının gerçekçi olmadığı, maliyetleri bile karşılamaz hale geldiği belirtilmiş, özel sağlık sektörünün bu konuda suiistimal edildiği ifade edilmiştir. Sayın Müsteşar bu konudan Kamu sağlık kuruluşlarının da muzdarip olduğunu, SGK ’ya fiyatların yükseltilmesi gerektiğini kendilerinin de bildirdiğini ifade etmiştir.

8. Aile Hekimliği ve sevk zinciri uygulamasının ülke gerçekleri ile bağdaşmadığı ifade edildiğinde , sevk zinciri uygulamasını devam ettirmek düşüncesinde olmadıklarını bunun için çalışma yaptıklarını ifade etmişlerdir. Aile hekimliği uygulamasının ise devam edeceği 2010 yılı sonuna kadar tüm ülkede geçilmesini planladıklarını belirtmişlerdir.

9. Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulacak olan Sağlık.Net uygulaması ile ilgili sıkıntılar dile getirilmiştir. Hastalar ile ilgili her türlü bilginin Medula üzerinden zaten SGK’ ya iletildiği, Sağlık.Net in bu durumda mükerrer uygulama olacağı , aynı zamanda Sağlık Kuruluşları için iş gücü ve para kaybına sebep olacağı yönünde görüş aktarılmıştır.

10. Sağlık bakanlığı tarafından Özel Hastaneler yönetmeliğinde değişiklik çalışmaları yapıldığı, bu değişiklikler ile sektöre yatırım ve sağlık personeli konusunda şimdilik bir rahatlama sağlamaya çalıştıklarını belirtmişlerdir. Özel hastanelerin Tıp Merkezleri ile birleşmeleri , mevcut doktor kadrolarını ortak kullanmaları ve konsültasyon hizmetleri ile ilgili düzenlemeler yapıldığı bildirilmiştir.

11. Bu çalışmadan sonra Ayaktan Teşhis Tedavi Hizmeti Veren Sağlık Kuruluşlar hakkında Yönetmelikte revizyon çalışmalarının olduğu ifade edilmiştir. Yine Tıp ve Dal Merkezleri’nin birleşmesi, ortak doktor kullanımı, acil üniteleri ve 24 saat çalışma ile ilgili konularda düzenlemeler yapılacağı söylenmiştir.

12. Tamgün yasası ile ilgili çalışmaların devam ettiği, kamuda zaten %80 oranında yasanın amacına ulaşıldığı bildirilmiştir. 
 


Türkiye Sağlık işletmeleri Derneği  Vekili
Av.Bülent Özer