Özel hastane hekim bildirimlerinde yapılan değişiklik ve düzenlemeler

Yaşar Kaya
Öncesinde Hekim ve Uzman Hekimlerin Bildirimlerinde Sağlık Mensupları Fişi, Çalışma Belgesi, Mesul Müdür(Başhekim Dilekçesi), Doktorun Kendi Dilekçesi, İmza Sirküsü, Ek Sözleşme, Sözleşme, Diploma (Noter Onaylı), Uzmanlık (Noter Onaylı), Nüfus Hüviyet Cüzdanı, İkametgah İlmuhabiri, ve Tabip Odası Kayıt Belgesi istenmekte ve ÇKYS (Çekirdek Kaynak Yönetimi Sistemi) işlemi gerçekleştirilerek online bildirim de yapılarak tüm işlemler sonuçlandırılmaktaydı.
 

Yapılan yeni düzenleme ile; Özel Hastaneler Yönetmeliği, Ayakta Teşhis ve Tedavi Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği, Diyaliz Merkezi Hakkında Yönetmelik ve Evde Bakım Hizmetleri Hakkında Yönetmeliği kapsamında bürokrasinin azaltılması kırtasiyeciliğin önlenmesi amacı ile Hekim ve Uzman Hekimlerin çalışma müracaatlarında Nüfus Cüzdanı Örneği, İkametgah İlmuhabiri, Diploma, Uzmanlık Belgesi ve Tabip Odası Kayıt Belgesi istenmeyeceği belirtilmiştir.

Daha öncesinde çalışma müracaatında bulunmamış hekim ve uzman hekimler ile kişisel dosyaları Bakanlığa gönderilen ÜYTE, Genetik Hastalıklar Tanı Merkezleri, Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezlerinden yapılan çalışma müracaatlarında yukarıda belirttiğimiz belgeler Bakanlığa gönderilmek üzere verilmesi gerekmektedir.

Yapılan yeni düzenleme ile daha önceden çalışma müracaatında bulunmuş olan hekim ve uzman hekimler için, Çalışma müracaatında gönderilecek belgeler;

1-DİLEKÇE

2-EK SÖZLEŞME

3-İMZA SİRKÜSÜ

4-DOKTOR BİLGİ BANKASINDA KAYDI OLDUĞUNA DAİR BİLGİSAYAR ÇIKTISI

5-İKİ ADET FOTOĞRAF

6-SÖZLEŞME ASLI VE SERTEFİKA ÖRNEĞİ

7-PERSONEL ÇALIŞMA BELGESİ

Not: Tüm bu uygulamalar İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Uygulamalarıdır ve 39 ilçe kaymakamlığına dağıtılmıştır.

Duyurunun aslı ve ekler için tıklayın

Bu uygulama sayesinde;

Özel Hastaneler ve diğer kurumlar, hekim ve uzman hekim bildirimlerinde uygulamada ki süreçlerini hızlandıracaklarını, bürokrasinin azaltılması yönünde önemli bir adım atıldığını ve ilerleyen süreçte sadece online bildirimlerle bu süreçlerin devam edeceğini ve daha sağlıklı bir sürecin gerçekleşmesi anlamında önemli bir gelişme yaşandığını görmek için bu uygulama desteklenmeli ve süreçte titizlik gösterilmelidir.

Hekim ve Uzman Hekimlerin kurum değiştirmelerinde yaptıkları giderlerinin ve zaman kayıplarının önüne geçilmesi anlamında da büyük bir adım olarak kabul etmekteyiz. 

Tabip odası kayıtlarının alınmaması sadece üyelik numarasının belirtilerek evrak düzenlenmesi süreci çok hızlandıracağı düşünülmektedir. Burada tabip odası kayıt belgelerinin istenmemesi bakanlığın ve müdürlüğün online sistemlerinde ciddi kararlı düzenlemeler yapıldığını göstermektedir.

Noter onaylarının defalarca yapılarak gereksiz yere hekim ve uzman hekimlerin zaman, para ve kağıt sarfiyatını da bu uygulama ile engellenmiş olması önemli bir adım olarak görmekteyiz.

Nüfus Cüzdanı Örneği ve İkametgah İl muhabiri istenmemesi yine hekim ve uzman hekimler için çok önemli bir kolaylıktır.

İlerleyen süreçte Bakanlıktan ve Müdürlükten isteğimiz Doktor Bilgi Bankasında ve ÇKS Sistemlerinde kaydı bulunan hekim ve uzman hekimleri sadece online bildirimler yaparak çalışmalarını sağlamak olacaktır.

 

Bu uygulama için İl Sağlık Müdürlüğüne Teşekkür ederiz.