Kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, sodyum, kükürt, fosfor mineralleri ve A, C, B gurubu vitaminleri içererek besleyici etkide bulunur. Bu nedenle özellikle Ramazan ayında oruç tutanların tüketebileceği ilk besindir.
Sindirim problemleri, gaz, kabızlık durumunda tüketilebilir. Kabızlık için yanında ılık su içilmesini tavsiye ederim.
Hamile kadınların ihtiyacı olan folik asiti içerir, doğumu kolaylaştırır ve emziren annelerin sütünü artırır.
Bağırsakları çalıştırır ve temizler. Düzenli tüketildiğinde göz hastalıklarına faydalıdır.
Ödem attırır. Hücre sağlığını iyileştirir, yaşlanmayı geciktirir, cildi güzelleştirir.
Bol mineral içerir. Karbonhidrat, protein ve yağı bir arada içeren tek meyve olduğundan özellikle gelişme çağındaki çocukların, hamile-emziren kadınların, zayıflık şikayeti olanların tüketimine uygundur.
Enerji verir. Kalorisi ve besin değeri yüksek olan bir meyve oluşu ile kilo almak isteyenlere destek olur. Bu durumda kuru yemişlerle beraber tüketilmesini öneririm.
Kolesterol seviyelerini dengeler, kalp damar hastalıklarından korur.
Toksinlerin vücuttan atımına yardımcı olur. Kanser oluşumunu önler. Tansiyonu dengeler.
Soğuk algınlığı, öksürük, boğaz şikayetlerine iyi gelir.
B gurubu vitaminlerini ve magnezyum mineralini içermesi ile depresyon ve sinir sistemi hastalıklarından korunmaya yardımcıdır.
Şekerli bir meyvedir, tatlı ihtiyacını karşılar. Şeker hastaları veya kan şekeri dengesizliği yaşayanların hurmayı süt veya yoğurt ile beraber tüketmesini öneririm.
Yanında sade Türk kahvesi ile sağlıklı bir ara öğün seçeneğidir.
Peygamber Efendimizin de (sallallahüaleyhi ve sellem) dediği gibi hurma bereketlidir. Az miktarda ama düzenli tüketimi ile faydaları vücuda alınmış olur. 3 küçük hurma 1 porsiyon taze meyve olarak düşünülebilir.
Sıcak suda bekletilip yumuşadığında mutfak robotunda püre haline gelir. Bu şekilde birçok tatlıya, kurabiyeye, milkshake, smoothie gibi içeceklere eklenebilir, şeker yerine kullanılabilir.
Diyetisyen Fazile Yılmaz
www.dytfazileyilmaz.com