Demirhindi şerbeti ve faydaları

Diyet Köşesi

Çok susama, aşırı yorgunluk şikayeti olanlara demir eksikliğine bağlı kansızlık yaşayanlara önerebileceğim seçeneklerden biri demirhindi şerbeti. Özellikle Ramazan ayında ferahlatıcı etkisi ile tüketilebilir.

Demirhindi Nasıl Tüketilir?

Hint hurması da denilen demirhindi, keçiboynuzu tarzında bir meyvedir. Meyve şeklinde yenebileceği gibi baharat şeklinde yemek, salata ve çorbalarda kullanılabilir. Sıcak yaz günlerinde tüketilebilecek en güzel hali şerbet şeklidir. Osmanlı zamanında susuzluk giderici ve özellikle ateş düşürüp rahatlatıcı özelliğinden ötürü tüketilmiştir.

Demirhindi Şerbeti Nasıl Yapılır?

2,5 litre suya 250 gram demirhindi eklenip yaklaşık 20 dakika kaynatılır. 2-3 adet çubuk tarçın ve 1 tutam karanfil ekleyebilirsiniz. Süzüp cam sürahiye alın ve ılıyınca 2 kaşık doğal bal ekleyip iyice karıştırarak tatlandırın. Buzdolabında dinlendirip soğuk tüketin.

Demirhindinin faydaları

  • A, C, B grubu vitaminlerinden; potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, selenyum, demir, bakır mineralleri ve antioksidan içerir.
  • Sindirim sistemini rahatlatır. Gaz, ülser ve kabızlığı rahatlatır.
  • Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Kolesterolü düşürür. Tansiyona karşı olumlu etkileri vardır. Safra kesesi şikayetlerinde tüketimi önerilir.
  • Ateş düşürücüdür. Boğaz ağrılarında gargarası önerilir.
  • Cilt lekelerini açıcıdır.
  • Gut ve eklem iltihaplanmasında rahatlama sağlar.

**Aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Diyetisyen Fazile Yılmaz
www.dytfazileyilmaz.com