9. Ayaktan Tanı ve Tedavi Kuruluşlarına Yaklaşım Nasıl Olmalıdır ?
Şu anda ülkemizde, genel anlamda hastanecilik sistemi destekleniyor. SGK, çoğunlukla hastanelerle sözleşme yapıyor. Poliklinikler, muayenehaneler, laboratuvarlar ve görüntüleme merkezleriyle sözleşme yapılmıyor. Bu kuruluşlar, adeta sağlık sistemi tarafından tanınmamakta ve dışlanmış bulunmaktadırlar.
Bu yaklaşım akılcı değildir. Çünkü, bir hastanın maliyeti ayaktan tanı ve tedavi kuruluşlarında, hastanelere göre daha ekonomiktir. Bu nedenle de tüm dünyada ülkeler, olabildiğince hastaların sorunlarını ayaktan tanı ve tedavi kuruluşlarında çözmek ve hastaları hastanelere göndermemeye çalışmaktadırlar.
Akılcı olan, SGK’ nın standarda uyan tüm sağlık kuruluşlarıyla sözleşme yapmasıdır. Buna poliklinikler, laboratuvarlar ve muayenehaneler de dahildir. SGK’ nın ödeyeceği miktar sabit ve belirlidir. Bu miktarı kabul eden tüm kuruluşlarla sözleşme yapılmalıdır. Bununla birlikte, fark alabilmek de serbest bırakılmalıdır. Hastalar, özgür iradeleriyle istedikleri hekimi, gönüllü olarak fark ödemeyi kabul ederlerse seçebilmelidirler. Her türlü zorlama ve kısıtlama kaldırılmalıdır. Gönüllü ve özgür bir sistem kurulmalıdır.
06.10.2011
Doç. Dr. Paşa Göktaş
e-mail: tiplab@tiplab.org