Büyük proje: İstanbul’da aile hekimliği

Dr.Recai Yahyaoğlu

Aile Hekimliği İstanbul’da nihayet başladı. Tabi şehir çok büyük, hekim sayısı fazla, hasta sayısı çok… Haliyle bazı sıkıntıların olması son derece doğaldır. İlk birkaç gün özellikle hekimlerin hizmet vereceği kurumlarda meydana gelen değişimler dikkat çekiciydi… Her hekim ve yardımcı sağlık personeli hafta sonu iznini iş yerinde geçirerek odasını ve çalışma ortamını düzenledi.

Pek çok gereksiz büro malzemesinin var olduğu böylelikle ortaya çıktı. Şimdi atılan fazlalıklardan sonra kurumlar Aile Sağlığı Merkezi haline dönüştüler ve hizmet etmeye daha yoğun bir şekilde odaklanarak gerekli olan değişiklikleri yaptılar. Yapılanlar bir tür kabuk değiştirme yeni döneme hazırlanma gibiydi…

Geçmiş dönemde doldurulmuş olan protokol defterleri, evraklar, yapılan aylık çalışmalar ve daha pek çok evrak dosyalanarak çuvallara dolduruldu depolara kaldırıldı. Bu evraklarla birlikte kurumları hantallaştıran gereksiz tefrişat kaldırılarak ortam temizliği yapıldı. Meğerse ne çok gereksiz malzemelerle çevrelenmişiz…

Bu temizlik ve düzenlemeler hafta başındaki ilk üç gün devam etti. Özellikle pazartesi günü hastalarında kurumlara gelmesiyle ve hekimlerini aramaya başlamasıyla bir curcuna ortamı yaşandı. Hastalar, sağlık personeli hemen herkes hakikaten çok şaşkındı ve bu ilk gün ne yazık ki ciddi bir bunalım yaşandı…

1-2 Kasım günlerine göre 3 Kasım Çarşamba günü sistem oturmaya başladı. Aile Hekimliği sistemi web ortamında kullanılmaya başlanan programlarla disipline edildi. Fakat bu birkaç gün içinde protokol defterlerine kaydedilen yüzlerce hatta binlerce hastanın ayrıca internet ortamında bilgisayar programlarına kaydının yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu…

Zira hekimler şimdilik sitemi zar zor kullanmaya başladılar. Geçmiş günlerde muayene edilen hastaların tekrar kaydının yapılacak olması pek çok hekimin gözünü şimdiden korkutmaya başladı. Çünkü defterlere kaydı yapılmış hastaların birde bilgisayar programları vasıtasıyla kaydı oldukça zordu.

İstanbul’da bazı ilçelerde Aile Hekimi sayısında yetersizlik var. Özellikle Sultan Gazi, Arnavutköy gibi çevre ilçelerde bu ihtiyaç daha belirgin… Buralarda Aile Hekimi başına düşecek hasta sayıları normal standartlara göre fazla olacağa benziyor… Hekim başına düşen hasta sayısı alt limiti olan 3500-3700 rakamları buralarda 4500 kişiye kadar çıkabilir…

Şimdilik hekimler hasta ayrımında katı davranmıyorlar… Gelen her hastaya bakılıyor… Fakat daha sonrasında kendi hekiminin adı ve adresi vatandaşa verilerek hekimiyle tanışması tavsiye ediliyor. Bu uygulama ocak ayı sonuna kadar devam edecek. Daha sonra herkes kendi aile hekimine gidecek… İstemeyenlere ise hekim seçme hakkı her zaman var…

İnsana değer veren, insanı önemseyen, onun istek ve temennisini her şeyin önünde gören bir uygulama… Dolayısıyla insan memnuniyet odaklı… Şimdiye kadar kimsenin başaramadığını başarmaya çalışan bir uygulama… Günümüz çağdaş dünyasının hümanist uygulaması… Her türlü övgü ve takdire layık modern bir proje…

Aile Hekimliği Sistemi, teknolojik üstünlüğe sahip modern hastanelerin soğuk yüzüne göre insanlarla daha samimi ilişkileri ön plana çıkarıyor. Karşılıklı empati ve aile ilişkisi sistemin başarı şansını her koşulda arttırıyor. İnsani olan bu sistem hekimlere ön görülen dolgun maaş, hastalara tanınan imkanlar nedeniyle herkesin umut bağladığı bir sistem görünümünde…

Asıl umut siyasilerde… Onlarda 2011 yılının ilk yarısında yapılma kararı alınan seçimlerde bu vesileyle siyaseten geniş kitlelerin onayını alıp onların önemli bir ihtiyacını gidermenin mutluluğunu yaşamaya odaklanmış görünüyorlar…  Bu proje Cumhuriyet tarihinin en cesur ve güven verici projesi… İnşallah getirisi herkes için iyi olur… Kim ne derse desin gelecek hepimiz için çok parlak görünüyor…

Dr.Recai Yahyaoğlu
www.tamtip.com