ATT ve Özel Hastaneler Yönetmeliğindeki değişiklikler beyni zorluyor!

Av.Bülent Özer

15.02.2008 tarihindeki ATT ve Özel Hastaneler Yönetmelikleri ve ardından gelen onlarca değişiklik artık normal bir insanın zekâsını zorlar hale gelmiştir! 

Bu konudaki üstün çalışmalarından ve en son 11 Temmuz 2013 tarihli ATT ve Özel Hastaneler Yönetmeliği değişikliğini hazırlayan Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşavirleri ve tüm hukuk servisi çalışanlarını canı yürekten tebrik ediyorum. İnanın bu şekilde bir yönetmeliğin hazırlanması normal bir insanın yapabileceği bir iş değildir!

Yani normal zekaya sahip bir insanın okuduğu bir yönetmeliğin! bu kadar karmakarışık bir hale ve hiçbir şekilde anlaşılamayacağı bir şekle getirilip, ve bu haliyle bütün özel sağlık kurumlarının ve hukukçuların dahi anlayamayacağı veya bir çok görüş ayrılığında bulunabileceği bir yönetmeliğin hazırlanması inanın üstün zeka gerektirir!

(Bu tamamen şahsi görüşümdür ve içtenlikle söylüyorum)

Buna hayranlık duymanın dışında yapabilecek hiçbir şey yoktur!

Gerek ATT ve gerekse Özel Hastaneler Yönetmeliğini hazırlayan tüm ekibi içtenlikle tebrik ediyorum!

Anladığım kadarıyla! birkaç çelişkiyi ortaya koyma gereği hasıl olmuştur; 

1-) Yapılan değişikliğe göre Özel Tıp / Dal merkezleri sınıflandırılmıştır!

(Ki dal merkezi tanımı 15.02.2008 ATT Yönetmeliğinde Kaldırıldığı halde halen yönetmelikte geçmektedir! )

“(1) Bu Yönetmelik, ayakta teşhis ve tedavi hizmeti sunulan ve özel sağlık kuruluşu olarak tanımlanan A Tipi, B Tipi ve C Tipi tıp merkezlerini, A ve B tipi poliklinikleri, laboratuvar, müessese ve muayenehaneler ile bu kuruluşların işletenlerini kapsar.”

(Görüldüğü üzere Tıp merkezleri A Tipi B Tipi ve C Tipi olarak sınıflandırılmış bulunmaktadır. (Poliklinikler konusuna bilahare değinilecektir!)

Gelelim Çelişkilere!

“Tıp merkezi kadroları

MADDE 6 – (1) Tıp merkezi kadroları, Bakanlıkça belirlenen sağlık hizmet bölgelendirmesine göre planlanan tabip/uzman sayısı ve hizmet ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenir ve yatırım listesinde ilan edilir.

(15.02.2008 TARİHİNDEN BU GÜNE BAKANLIK HENÜZ BİR PLANLAMA YAPMAMIŞTIR VEYA YAPILDIYSA BİLE BU PLANLAMA HİÇ BİR YERDE YAYINLANMAMIŞTIR, BU PLANLAMA NE ZAMAN YAPILACAKTIR? VE NE ZAMAN DUYURULACAKTIR? )

(2) A ve B tipi tıp merkezleri Bakanlıkça belirlenen kadrolarında en az dört klinisyen uzmanla açılır ve faaliyete geçtikleri tarihten itibaren iki yıl içinde kadrolarını tamamlayabilirler.

(YANİ ŞİMDİ BU NE ANLAMA GELMEKTEDİR? ZATEN A VE B TİPİ TIP MERKEZİNİN AÇILMASI İÇİN BAKANLIKÇA BELİRLENEN KADROLARDAN EN AZ DÖRT KİLİNİSYEN HEKİM ZORUNLU DEĞİL MİDİR? FAALİYETE GEÇTİKTEN SONRA İKİ YIL İÇİNDE KADROLARINI TAMAMLAYABİLİRLER NE DEMEKTİR?

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) A tipi poliklinik, en az iki tabip tarafından müştereken açılabilen ve işletilebilen, hizmet birimleri doğrudan birbiriyle bağlantılı olacak şekilde oluşturulan ve bu Yönetmelik ile belirlenen asgari şartları taşıyan; B tipi poliklinik ise en az iki tabip tarafından müştereken işletilebilen sağlık kuruluşudur.”

(GÜZELLİK MERKEZLERİNDEN POLİKLİNİĞE DÖNEN MERKEZLERİN AKİBETİ NEDİR?
BU POLİKLİNİKLER HANGİ STATÜDEDİR?
TEK HEKİMLE POLİKLİNİK OLARAK HALEN FAALİYET GÖSTERMEKTE OLAN GÜZELLİK MERKEZLERİ İÇİN BU DURUMUN NETLİĞE KAVUŞTURULMASI ACİL GEREKLİDİR! )

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) A ve B tipi tıp merkezleri, mesleğini serbest icra etmek hak ve yetkisi olan tabip veya birden fazla tabip ve diş tabibi ortaklığı veya en az % 51 hissesi tabip ve diş tabibi ortaklığı bulunan tüzel kişiler tarafından açılabilir. C tipi tıp merkezleri ise mesleğini serbest icra etmek hak ve yetkisi olan tabip veya birden fazla tabip ve diş tabibi ortaklığı tarafından işletilir.”

(Buradan % 49 hissesi özel sektöre ait olan ticari işletmelerin Özel Tıp merkezi ortağı olabileceği sonucu çıkmakla birlikte yine muallak ifadeler kullanılmıştır! )

BU MADDEYE DİKKAT!

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrası ve dördüncü fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) A tipi tıp merkezi müstakil binalarda kurulur. Ancak B tipi tıp merkezleri binanın girişinden itibaren tüm bölümleri asansör ve merdiven kullanımı dahil bütünlük ve müstakiliyet arz eden kısmında da kurulabilir. Bu durumda, yangın kaçış merdivenlerine ulaşıma dair uygunluk aranır. Cerrahi uygulama yapacak tıp merkezlerinin A ve B tipi olması zorunludur.”

(C TİPİ TIP MERKEZLERİNDEN HİÇ BİR ŞEKİLDE BAHSEDİLMEMİŞTİR! BU MADDE ÇOK ÖNEMLİDİR ŞÖYLE Kİ!)

MADDE 26 – Aynı Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, 9/3/2000 tarihli ve 23988 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğe göre açılarak faaliyet gösteren tıp/dal merkezleri, C tipi tıp merkezi; poliklinikler B tipi poliklinik olarak kabul edilir. Bu madde yürürlüğe girmeden önce tıp/dal merkezleri ile poliklinikler için Müdürlükçe düzenlenmiş uygunluk belgeleri C tipi tıp merkezi ve B tipi poliklinik ruhsatnamesi ve faaliyet izin belgesi olarak kabul edilir.

Görüldüğü üzere sayın Sağlık Bakanlığı yine bildiğini okumuş ve 15.02.2008 ATT Yönetmeliğinden önce açılmış bulunan Özel Tıp / Dal Merkezlerini saf dışı bırakmayı başarmıştır. Diğer maddelerdeki çelişkili ve aleyhe olan tüm düşünceleriniz için lütfen e-posta adresime görüşlerinizi bildiriniz! tüm ilgililere duyurulur, saygılarımla.

Av.Bülent Özer
avbulentozer@hotmail.com

Adres : Toros Sokak No : 7 / 5 Sıhhiye / Ankara
Tel : 0312 229 20 76 – Faks : 0 312 229 20 96
Cep : 0 535 260 61 97
E-Posta : avbulentozer@hotmail.com