Uzmanlık Eğitimi Ne Zaman
Aile Hekimleri Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’nun bir demecinde açıkladığı uzmanlık eğitimi konusunda belirsizliğin giderilmesini talep ediyorlar…
Birçok Aile Hekimi bu konuda nasıl bir plan uygulanacağını bilmediklerini ifade ederek bu durumdan rahatsızlıklarını dile getiriyorlar…
Uzmanlık eğitimi süreciyle ilgili:
-Aile Hekimleri nasıl bir eğitimden geçecekler?
-Eğitim ne kadar sürecek?
-Hastanelerde yarı zamanlı olduğu ifade edilen çalışmaları nasıl bir plan doğrultusunda gerçekleşecek?
-Hastane çalışmaları hangi branşlarda olacak? Acillerde düşünülen nöbetler uzmanlık eğitimi kapsamında mı olacak?
-Uzmanlık tezi hazırlayacaklar mı?
-Yabancı dil sınavında başarılı olma şartı getirilecek mi?
-Alınan uzmanlık ünvanı doktora yerine geçecek mi?
-Bu unvan ile emekli olan hekimler üniversitelerde ders verebilecekler mi?
-Akademik olarak daha ileri seviyelere giden çalışmalar yapmaları mümkün olabilecek mi?
-Aile Hekimliği alanında uzman olmak şu anda aldıkları maaşları etkileyecek mi?
-Bu durum emekli maaşlarına yansıyacak mı?
-Halen devam etmekte olan ve internet üzerinden görülen dersler ne zaman bitecek?
-Uzmanlık eğitimi kapsamında verilecek dersler ne zaman başlayacak? Gibi pek çok sorunun cevabını öğrenmek istiyorlar…
Uzmanlık hakkının verilmesine bazı uzman hekim arkadaşlarımız çok bozuldular. İnternet ortamında bu konuda pek çok sitemlerini okuma fırsatım oldu. Bakanlığa ve Aile hekimlerine haklı haksız birçok eleştirilerde bulundular.
Bu konuda kızılması gereken son kişiler aslında uzmanlık eğitimi almalarına karar verilen Aile Hekimleridir… Aile Hekimleri Bakanlıktan böyle bir karar alınmasını sağlayan kişiler değildir… Bu konu ‘kanun hükmünde kararname’ ile yapıldığına göre bir devlet projesidir… Bu projenin yapılmasına gerek duyulmuşsa eğer mutlaka bunun da geçerli, makul nedenleri vardır…
Böylesine bir konunun hekimlerin kendi aralarında polemiklere neden olması hekimlerin her zaman şikayet ettikleri fakat bir türlü başaramadıkları birlik ve beraberlik isteklerini, dayanışma anlayışlarını ne yazık ki havada bırakmıştır…
Daha Önce Kimse Kira İstemedi…
Bugünlerin en popüler konusu ise Aile Hekimlerinden istenilen kira paraları… Bu konuda Halk Sağlığı Müdürlüğü hekimlere çok büyük bir haksızlık yapmaktadır. Çünkü bu paraların ödenmesi gerektiği hakkında daha önceden Aile Hekimlerine bir bilgi notu ya da resmi bir yazı gönderilmemiştir.
Bu konuda İlçe Toplum Sağlığı Müdürlükleri bizlere şu kadar borcunuz bulunmaktadır ve bu borçları şu hesap numarasına yatırmanız gerekmektedir diyerek bir uyarıda bulunmamışlardır. Yoksa binlerce doktor var İstanbul’da bunların hiç birisinin bu borçlarını ödememiş olmaları başka nasıl izah edilebilir…
Doktorlar bu kiraların ödenmemesi konusunda topluca bir eylem kararı almış değillerdir. Burada bir eksiklik vardır ve bu durum kesinlikle Aile Hekimlerine ait bir eksiklik ya da hata olarak değerlendirilemez… Nitekim İstanbul Aile Hekimleri derneğinin web sitesinde Av. Gülümser Uğurlu konuyla ilgili gerekli hukuki açıklamayı yapmış ve hekimlere yol gösterir bu yazı yazmıştır… Bu yazının linki aşağıda verilmiştir.
Tüm hekim arkadaşlara gönderilen yazılarla birlikte toplam ödenecek miktarın gecikme faizleriyle birlikte istenilmesi ve gecikme faizlerinin beş yüz liraya yaklaşmış olması ciddi bir hayal kırıklığı ve tepkiye neden oldu… Hekimler sanki kaçak elektrik, ya da kaçak su kullanmış konumuna düşmekten ve gecikmenin bedelinin kendilerine fatura edilmeye kalkışılmasından ciddi şekilde rahatsız durumdalar…
Sorun para ödememiş olmak değil… Ödemek istememekte değil… Asıl olarak bu paraların daha önce istenmemiş olması ve şimdi bu şekilde isteniyor olması onur kırıcı oldu. Bu durumun resmi makamlarca bilinmesinde fayda görüyorum… Aile Hekimlerinin gündemi sürekli çok yoğun ve artan iş yükü maalesef bazılarının yıpranmalarına da neden oluyor…
Beden olarak yorulmak bir şey değil… Maalesef sürpriz kira ödemeleri gibi psikolojik yorgunluk nedenleri yıpranmayı ve hükümete olan tepkiyi ciddi şekilde arttırıyor…
http://www.istahed.org.tr/haber.php?id=356#.UoaWT0k5nIV
Dr. Recai Yahyaoğlu
http://dryahyaoglu.blogspot.com