Aile hekimlerine uzmanlık hakkı için teşekkürler…

Dr.Recai Yahyaoğlu

2 Ekim 2013 tarihinde Aile Hekimleri için Ajanslara önemli bir haber düştü... Haberde aynen: ‘Aile hekimlerine de bir müjde veren Müezzinoğlu, düzenlenecek bir Kanun Hükmünde Kararname ile pratisyen aile hekimlerinin görevlerini yaparken uzaktan eğitim aracılığı ile ihtisaslarını alabileceklerini dile getirdi.’ Deniliyordu. Bu haberle birlikte pek çok Aile Hekiminin son zamanlarda iyice bozulmuş olan morallerinin düzeleceğini şimdiden öngörebiliyorum. Öncelikle bu karar için bir Aile Hekimi olarak kendi adıma teşekkür etmek isterim…

Bu durum Aile Hekimliği Uzaktan Eğitimleri başladığından beridir hekimler arasında konuşulan bir konuydu. Fakat ilk kez bu konu bir Sağlık Bakanı tarafından dillendirilerek herkese duyurulmuş oldu. Hakikaten son bir yıl içinde Aile Hekimleri olarak uzaktan eğitim alıyoruz ve her konunun sonunda bir sınava tabi tutuluyoruz. Bu sınavlarda o hafta internet vasıtasıyla aldığımız konular hakkında bize yöneltilmiş olan soruları cevaplayarak teorik bilgimizi yenileyerek geliştiriyoruz…

Öncelikle bu eğitimlerin çok yararlı olduğunu söylemeliyim. Ben mesleki yaşamının 24. yılında olan bir hekimim. Üç yıl sonra emekli olma hakkına sahip oluyorum. İnsan yıllar geçtikçe geçmişte öğrendiği bilgilerini elbette unutuyor. Bu eğitimler unuttuğumuz pek çok konuyu tekrar hatırlamamızı ve yeni bilgiler kazanmamızı sağladı. Çok geniş bir alanda verilen bu eğitimlerde bazen çok ayrıntıya girildiği de olmuyor değil. Tamamen uzmanlık alanlarıyla bağlantılı çok ayrıntı konulara kadar verilen bazı dersler için Aile Hekimleri önemli bir mesai harcıyor…

İnternet vasıtasıyla bu eğitimlerin verilmesini sağlayan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi bu işi çok başarılı götürüyor. Her biri kendi alanında uzman akademisyen hekim arkadaşlarımız tarafından bu eğitimler usturuplu bir şekilde veriliyor ve arkasından çok da zorlamayan bir sınavın yapılması sağlanıyor. Bazı nadir konularda sorulan sorular zor olsa da yeni ve genç hekim arkadaşlarımızın bunları cevaplandırırken çok zorlandıklarını düşünmüyorum… 

Genç hekim arkadaşlarımızdan uzmanlığı önemsemeyenler var. Nitekim gençliğimizde biz de aynı düşüncelere sahip olarak kendimize farklı bir yol seçtik ve özel muayenehane hekimliğine yöneldik. Bu tercihimden pişmanlık duymadım fakat uzman hekim olmanın eksikliği belli bir yaşa gelindiğinde ve ekonomik kaygılar aşıldığında belirgin oluyor. Bu belirginlik daha ziyade Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisinde açıkladığı gibi kendini gerçekleştirme zamanlarına denk gelen süreçte insan için manevi bir ihtiyaç haline dönüşüyor…

Aile Hekimliğinde çalışıyorken uzman olan hekimlerin emekliliklerinde bu uzmanlıkları vasıtasıyla Üniversitelerde Öğretim Üyesi olabilmelerinin önündeki engellerin kaldırılması fevkalade faydalı olacaktır. Bunu Sayın Bakanımızdan özellikle arz ediyoruz. Emekli olan hekimler emekliliklerinde hiç olmazsa zamanlarının bir kısmını Üniversitelerde Sağlık Meslek Yüksek Okullarında ya da daha başka bölümlerde Üniversite hocası olarak değerlendirme imkanı bulabilmelidirler. Hekimlerin emekli olanlarından da ülkemizin faydalanmaya devam etmesi için bu şekilde bir karar alınması çok faydalı olacaktır. Bilindiği üzere hekimlerin emeklisi olmaz ancak rahmetlisi olur… 

Dr. Recai Yahyaoğlu
https://twitter.com/dryahyaoglu