Hidrosel denildiğinde, fıtık kesesinin içinin sıvı dolu olması ve aynı zamanda karın tarafındaki ucun da kapanması anlaşılmalıdır. Hidrosel torbada bulunur ve testisin çevresini sarar.Kasık kanalı boyunca oluşmuş kistik(içi sıvı dolu) oluşumlara ise kordon kisti ya da kord hidroseli denir. Kızlarda da benzer oluşumlar olabilir. Fıtık kesesi açıklığı çok küçük ise ancak sıvı girip çıkabilir ki buna da bağlantılı hidrosel ya da halk arasındaki tanımıyla su fıtığı denir. Bu hastaların sabah küçük olup akşama doğru büyüyen şişlik öyküleri tipiktir.
Hidrosel sıklıkla doğumda bulunur. Doğuştan olan bu tip hidroselden başka; çoğunlukla bir üst solunum yolu ya da benzer bir enfeksiyonunu takiben gelişen türüne de akut hidrosel adı verilir. Akut hidrosel 2-3 hafta içinde kendiliğinden kaybolabilir. Kaybolmaması halinde operasyona gerek olabilir.
Hidrosel en sık ilk aylarda fıtıkla karışır. Boğulmuş fıtık aynen bir hidrosel gibi görülebilir ve mutlaka ayırt edilmelidir. Öncelikle ultrasonografi, mümkün olmaz ise karın filmi yardımcı olabilir.
Tedavi : Hidrosel genel olarak ilk 4 aydan sonra küçülmeye başlar ve 6-12 aylar arası kaybolur. Bu tarzda seyreden hidrosel ameliyata gerek olmadan iyileşebilir. Ancak eğer 12 aylığa kadar kaybolmamışsa ya da kaybolma eğilimi göstermiyorsa ameliyat edilmelidir.
Operasyon kasık fıtığındaki gibidir, hidrosel kesesinin açılarak boşaltılması yanında bu hastalara da fıtık ameliyatındaki işlemler uygulanır.