Androjen eksikliğini tanımlamak için değişik terimler sunulmuştur. "Viril klimacterium" yada "Andropoz" gibi terimler, kadınlarda östrojen seviyelerindeki azalmayla meydana gelen menopozla bir analoji olarak kullanılmaktadır. Oysa andropozun "Erkek menopozu" olarak adlandırılmasının yanlış olduğu bilinmektedir.
Gerçekten de menopoz ve andropoz arasında ciddi farklar vardır. Menopoz 1-2 yıl içinde hızla başlarken, andropoz yıllar içinde yavaş yavaş ortaya çıkar. Menopozda östrojen hormonu tamamen kaybedilirken andropozda testosteron eksikliği sadece belli bir dereceye kadar olmaktadır. Menopoz tüm kadınları etkiler oysa andropoz erkeklerin yaklaşık %25-30'unda meydana gelir. Bu ve bunun gibi farklar andropozun kendi içinde bir tanımı olmaya zorlamıştır.
Şu anda "PADAM" (partial androgen deficit in aging men) - yaşlanan erkeklerde ortaya çıkan kısmi androjen eksikliği terimi oldukça ilgi görmektedir.
"Geç başlangıçlı hipogonadizm" de sık kullanılan terimlerden biridir.
Hormon seviyelerindeki değişiklikler çeşitli semptomlarla ortaya çıkar. Aslında bu şikayetler, ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan genel şikayetlere son derece benzer. Kemik ve kas kütlesinin kaybı, vücut kıllarında azalma, düşük hemoglobin seviyeleri, yağ kütlesinde artış, fiziksel, cinsel ve bilişsel fonksiyonlarda bozulmalar bu şikayetler arasındadır.
Son yıllarda androjen yerine koyma tedavisi konusunda çeşitli araştırmalar yoğun şekilde yapılmaya başlandı. Bu tedavilerde amaç hem kemik erimesi, kas atrofisi ve düşük hemoglobin seviyeleri gibi klinik belirtileri tedavi etmek, hem de aşırı terleme, cinsel istek kaybı, motivasyon kaybı, zihinsel ve bilişsel güçlerde azalma gibi hayat kalitesini düşüren belirtileri azaltmaktır.