Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nda Hekimlerin Dikkatine!

Türk Tabipleri Birliği, 30 Temmuz 2010 günü yürürlüğe girecek olan "Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası" hakkında hekimleri bilgilendirmek için açıklama yaptı.

Türk Tabipleri Birliği tarafından 30 Temmuz 2010 günü yürürlüğe girecek olan
"Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası" hakkında hekimleri bilgilendirmek için yapılan  açıklama şöyle;

"Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yaptırılmasına ilişkin 1219 sayılı Yasa hükmü 30 Temmuz 2010 günü yürürlüğe girecektir.

Zorunlu Sigortaya ilişkin usul ve esaslar 21 Temmuz 2010 tarihinde Resmi Gazete yayımlanmıştır.

Zorunlu Sigorta yapacak şirketlerin sattıkları poliçeleri 24 saat içinde Sigorta Bilgi Merkezine iletmeleri gerekmektedir. Bunun için gerekli bilişim alt yapısını kurmamış şirketlerin poliçe satması yasaktır.( Talimatın 7. maddesi)

Türk Tabipleri Birliği; zorunlu sigorta poliçesini satmaya yetkili sigorta şirketlerini belirleyip, hekimler lehine gerekli görüşmeleri yapmak üzere Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nden “gerekli alt yapısını oluşturmuş sigorta şirketlerinin” iletişim adreslerini yazılı ve sözlü olarak ivedilikle istemiştir. (Türk Tabipleri Birliği Yazısı)

Taleplerimize henüz yazılı olarak yanıt verilmemiştir. Ancak sözlü olarak yapılan görüşmelerde dün Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin TTB’nin talebini dikkate alarak yaptığı komite toplantısında, Sigorta Bilgi Merkezine alt yapı tamamlanmasıyla ilgili işlemler hakkında bazı hususların sorulmasına karar verildiği öğrenilmiştir. SBM de hangi bilgilerin istenmesi gerektiğiyle ilgili olarak Hazine Müsteşarlığının görüşünü sorma kararı almıştır. Bu işlemler tamamlanıncaya kadar poliçe imzalanamayacağı, 30 Temmuz gibi bu işlerin bitmiş olabileceği bilgisi edinilmiştir. Bütün bu nedenlerle;

1- Henüz zorunlu mali sorumluluk sigortalarının satılması ile ilgili alt yapı işlemleri tamamlanmadığından Resmi Gazete'de yayımlanan talimat uyarınca poliçeler satılamayacaktır. Bu nedenle Meslektaşlarımızdan bu konuda güvenilir açıklamayı Türk Tabipleri Birliği yapıncaya kadar zorunlu sigorta poliçesi satın almamalarını öneriyoruz. Gerekli gelişmeler anlık olarak takip edilip üyelerimiz bilgilendirilecektir.

2- Sağlık Bakanlığı 21 Temmuz günü yaptığı açıklamada hekimlerin zorunlu mali sorumluluk sigortasını 30 Temmuza kadar yaptırmak zorunda olduklarını, yaptırmaz iseler 5.000. TL idari para cezası verileceğini açıklamıştır.

Henüz hukuken gerekli alt yapı oluşmadığı için poliçe satılamaz. Üstelik poliçeler satılmaya başladıktan sonra hekimlerin vatandaş olarak en uygun sigorta şirketini ve poliçesini belirlemek üzere süreye ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu süre verilmeden hekimlere idari para cezası verilmesi; Anayasanın başta 2. maddesinde tanımlanan hukuk devleti, 5. maddesindeki devletin temel amaç ve görevleri içinde yer alan “kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak” ödevi ile bağdaşmaz. Bu nedenle 30 Temmuzda sigortasını yaptıramayıp da sonrasında makul bir süre içinde yaptıran hekimlere hukuken idari para cezası verilemeyeceği düşüncesindeyiz. Aksi hal açıkça hukuka aykırı olacaktır. Böyle bir durumla karşılaşan bütün üyelerimizin derhal Türk Tabipleri Birliğine başvurması halinde gerekli destek verilecektir

3- Sigorta poliçelerinin sahip olması gereken asgari koşullar, tebliğ, tarife ve talimatta belirlenmiştir. Bu şartlar, beş yıldır satılmakta olan ihtiyari sorumluluk sigortasından farklıdır. Bu şartları hekimler lehine geliştirmek mümkündür. Bunun için Türk Tabipleri Birliği bu alanda altı yıldır yürüttüğü faaliyet ve edindiği teknik birikim çerçevesinde Sigorta Şirketlerinden teklif almaktadır. Bu tekliflerden en uygun koşulları içeren poliçeleri hekimlere duyuracaktır. Bunun için meslektaşlarımızın kısa süre içinde yapacağımız duyuruyu beklemelerini öneriyoruz.

4- Kamu sağlık kuruluşlarında başhekimlikler tarafından hekimlere, sigortanın başhekimlikler tarafından yapılacağı, sigorta şirketlerini başhekimliklerin belirleyeceği yönünden yazılar gittiği bilinmektedir. Oysa bu yazılar Yasaya ve Tebliğe aykırıdır. Üniversiteler dahil kamu sağlık kuruluşlarında çalışan hekimler, sigortayı kendileri yaptıracak, sigorta şirketini hekim bizzat belirleyecektir. Sigortayı hekim yaptırdıktan sonra ödeme makbuzunu çalıştığı kuruma verecek ve sigorta bedelinin yarısını kurumundan 30 gün içinde alacaktır. İçeriğini bilmediğiniz, denetleyemediğiz poliçeleri satın almamanızı öneriyoruz.

5- Sigorta poliçelerinin içeriği ile ilgili önemli bilgileri içeren ikinci bir bilgilendirme yazımızı üyelerimize kısa sürede TTB İnternet Sayfasından, Tabip Odalarımızın İnternet sayfalarından ve Uzmanlık Derneklerimiz aracılığı ile duyuracağız. Bu bilgilere göre süreçte satın alacağınız poliçelerinizi kontrol etmenizi öneririz.

6- Aile Hekimlerimizin sigorta primlerinin bütünüyle kendileri tarafından ödenmesi kabul edilemez. Özel Sağlık kuruluşlarında çalışan üyelerimizin ve kamuda çalışan üyelerimizin primlerinin yarısı işveren tarafından ödenmektedir. Aile Hekimlerimizin de işvereni devlettir. Bu nedenle primlerinin yarısının işvereni tarafından ödenmesi gerekir. Bunun için çalışma yürütülmektedir.

7- Türk Tabipleri Birliği, kamu sağlık kuruluşlarında ortaya çıkan tıbbi zararların kamusal bir kurum aracılığı ile karşılanmasını ısrarla savunmaktadır, bu doğrultuda önümüzdeki dönemde çalışmalarını yoğunlaştıracaktır. "







TÜRKİYE SİGORTA VE REASÜRANS
ŞİRKETLERİ BİRLİĞİ
GENEL SEKRETERLİĞİ



1054/2010
22.07.2010

TÜRKİYE SİGORTA VE REASÜRANS ŞİRKETLERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ’NE, İSTANBUL

Konu: Sigorta şirketleri iletişim bilgileri hk.

21 Temmuz 2010 ÇARŞAMBA günlü resmi gazetede yayınlanan tebliğde;

“TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI

TARİFE VE TALİMATI

B. TALİMAT

7. Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasına dair sözleşmenin yapılması, sona ermesi, risk değişikliği gibi tüm bilgiler sözleşme bazında en geç yirmidört saat içinde Sigorta Bilgi Merkezine iletilir. İletilen bilgilerin formatı Sigorta Bilgi Merkezi tarafından belirlenir. Sigorta Bilgi Merkezi, kendisine iletilen sigortalı bazındaki sözleşme bilgileri ile Sağlık Bakanlığı nezdindeki ilgili listeleri karşılaştırır. Bu sigortayı yaptırmamış olanların listesini çıkararak Sağlık Bakanlığına ve Hazine Müsteşarlığına iletir. Gereken altyapıyı kurmamış olan sigorta şirketleri gerekli bilişim altyapısını oluşturana kadar bu sigortayı yapamaz.”

hükmü bulunmaktadır.

Birliğimiz adına yazışma yapılmasını teminen madde hükmünde tanımlanan “gerekli alt yapısını oluşturmuş olan sigorta şirketlerinin” iletişim adreslerinin ivedilikle Birliğimize gönderilmesi hususunda gereğini rica ederiz.

Saygılarımızla,

Prof. Dr. Feride Aksu Tanık
TTB Merkez Konseyi
Genel Sekreteri

Manşetler