BU ÜRÜNLER MUCİZE YARATMIYOR
ZAYIFLIK toplumda neredeyse hepimize empoze edilen çok önemli bir olgu haline gelmiş durumda. Zayıf olmak ve ince görünmek uğruna yapmayacağımız şey yok. İstiyoruz ki her şey çok çabuk değişsin ve zayıf olma hevesi gerçeğe dönüşsün. Oysa Obeziteyle Mücadele Derneği’nin yaptığı araştırma, zayıflattığı iddiasındaki ürünlerin mucize yaratmadığını gösteriyor. Üstelik içlerinde etkili kimyasal veya bitkisel destekleri barındıran bu ürünlerin doğru bir zayıflama programı içinde kullanılması halinde bile zayıflamadaki başarı oranının oldukça düşük olduğu görülüyor.
Eda Arduman’Klinik Psikolog
‘ZAYIFLAMADA HIZ VE SONUÇ ODAKLIYIZ
DAVRANIŞ Bilimleri Enstitüsü’nden Klinik Psikolog Eda Arduman, “İnsanlar her şeyin kolaylaştığı bu dönemde sorunlarını hızlı bir şekilde sonuçlandırmayı tercih ediyorlar” diyor. Hız ve sonuç odaklı olma modern dünyanın bir gerçeği haline gelmiş durumda. Arzulanan bir durumu uğraşarak ve sabrederek gerçekleştirme düşüncesi giderek terk ediliyor. Sabretme yetisi azaldıkça, insan emek vererek kalıcı kilo verme yerine vücuttan su attıran bir ilaçla geçici zayıflamayı tercih eder hale geliyor. Oysa vücuttan atılan su geri alınıyor ve kişinin eski kilosuna dönmesi ile hayal kırıklığı yaşaması kesinleşiyor. Bu durum hem kişinin özgüvenini yıkıyor hem de kişiyi çaresizlik ve yalnızlık duygusu içinde gittikçe artan bir mucize bekleyişine itiyor
ŞİŞMANLIK ÖZGÜVENİ SARSIYOR
Eda Arduman’a göre obezitenin gerisinde psiko-biyolojik nedenler yatıyor. Bazı insanlar yemek yemeyi doyma değil bir yatışma aracı olarak görüyor. Bu kişiler için yemek, açlık hissini gideren bir eylem olmasının yanında sinir sistemi için de bir düzenleyici olarak algılanıyor. Bu nedenle zayıflama mücadelesinde doktorun yanında, diyetisyen ve bazen de psikoterapist bulunması gerekiyor.
Prof. Dr. Ziya Mocan
‘KİŞİ SORUNLARINI BÖYLE AŞIYOR’
Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Başkanı Zayıflama ürünlerinin içinde bulunan maddeler kişide doğrudan madde bağımlılığına yol açmaz. Örneğin kafein gibi maddelerin neden olduğu bağımlılık organik değil, psikolojiktir. Dolayısıyla, “Zayıflama ürünlerinin içinde bulunan kafein kişide organik bir bağımlılığa yol açar” düşüncesi yanlıştır. Ancak sorunları çözmede ilaca başvurma söz konusu olduğunda aspirin ve zayıflama ilacının birbirinden çok farkı olduğu söylenemez. Bu yolda kullanılan her ilaç, kişide psikolojik bağımlılığa yol açabilir. Bu bağımlılık kişinin karşılaştığı zorlukları çözmesinde maddelerden yararlanma eğilimini artırarak, kişide madde bağımlılığı konusunda yatkınlığa yol açabilir.
Prof. Dr. Serap Semiz Pamukkale Üniversitesi Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı
ÇOCUKLARDA ZORUNLU HALLERDE KULLANILMALI
ÇOCUKLUK çağında görülen obezite vakalarında temel tedavi, yaşamtarzı değişikliği olup, ilaç tedavisi tartışmalı bir konudur. Erişkin yaşta obezite tedavisinde kullanılan ilaçların, çocukluk yaş grubunda güvenilirliği ile ilgili uzun süreli takip çalışmaları yoktur. Ancak ergenlik döneminde ve sonrasında; yaşamtarzı değişikliğine rağmen kilo verilemiyor ve obeziteye bağlı ciddi tehlikeler oluşuyorsa bazı ilaçların uzman doktor kontrolü altında kullanılması gerekebiliyor.
ENSÜLİN DİRENCİ VARSA İLAÇ TEDAVİSİ
Çocuklarda ensülin direncinin, diyet ve egzersiz ile kontrol altına alınamadığı durumlarda ensülin duyarlılığını artıran ilaçların kullanılması gerekebiliyor. Ancak çocuğun obezite tedavisinin başarılı sonuçlar verebilmesi için beslenme şeklini ve fiziksel aktiviteyi bir davranış biçimi haline getirmesi gerekiyor.
CEYDA ERENOĞLU