Zatürrenin kalkanı aşı ve beslenme

Aşılar sayesinde zatürre daha kolay tedavi edilse de hala önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi, aşılanma, sağlıklı beslenme ve düzenli uykuya dikkat edilerek çocukları bu hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu anlattı.

Pnömoni, yani yaygın bilinen adıyla zatürre, virüs ya da bakteriler nedeniyle akciğerlerde meydana gelen bir enfeksiyon. Özellikle geçmişte bu enfeksiyonlar son derece tehlikeli boyutlarda olmasına rağmen, günümüzde gerek geliştirilen aşılar, gerekse tedavi yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde artık daha kolay tedavi edilebiliyor. Ancak 0-4 yaş arasındaki çocuklardaki ölümlerin ikinci nedeni olmaya devam ediyor. 

0-1 yaş en riskli grup

Hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış olan ve alerjik bir yapısı bulunan çocukların zatürre geçirme riski daha yüksek. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi, “Özellikle 0-1 yaş arası çocuklarda öksürük refleksleri çok zayıftır ve göğüs kafesini iyi kullanamadıkları için mikropları dışarı atamaz. Bu nedenle zatürre açısından en riskli grubu oluşturuyor” diyor. 

En önemli korunma

Aşılanma, sağlıklı beslenme, düzenli uyku gibi bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi son derece önem taşıyor diyen Cüneydi sözlerine şöyle devam ediyor:“Türkiye’de de yaklaşık 25 yıllık kullanılan karma aşısının içinde zatürre nedenlerden biri olan hemofilüs influenzaya karşı da aşılama yapılıyor. Çocukların rutin aşı takviminde de yer alan ve içinde bir tip zatürre mikrobuna karşı aşının da olduğu karma aşının 2.,4.,6. aylarda ve 18. ay mutlaka uygulanması gerekiyor.” Dr. Cüneydi, akciğer alt loblarında ortaya çıkan enfeksiyonlarda öksürük hiç görülmeyebilirken ateşle birlikte karın ağrısıyla kendini gösterebildiğini anlattı. Bu hastalık kalbi de yorduğu için kalp yetmezlikleri oluşturabiliyor. Bu nedenle özellikle çok fazla akciğer enfeksiyonu geçiren çocukların kalbinin de kontrol edilmesi gerekiyor.

Grip aşısını kasımdan sonraya bırakmayın

Grip salgınından korunabilmek, gribe bağlı hastalık ve komplikasyonları azaltabilmek için aşının en geç kasım ayı içinde yaptırılması gerekiyor. 65 yaş üzerindeki yaşlılar, 2 yaş altındaki bebekler ve diyabet, kalp, akciğer, kanser gibi kronik hastalığı bulunan riskli gruplar mutlaka aşı olmalı. Yüksek ateş, boğaz ağrısı, kuru öksürük ve baş, eklem, kas ağrısı ile kendini gösteren gribin ilerleyen aşamada tedbir alınmazsa zatürreye çevirme olasılığı yüksek.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ