Yüzen sperme milyonluk destek

ABD’de çalışmalarını sürdüren iki Türk biliminsanı, daha iyi yüzen ve daha sağlıklı spermlerin tespit edilebilmesine olanak sağladıkları çalışmayla, dünyada her yıl tüp bebek yöntemine başvuran 70 milyon çifte umut oldu.

Massachusetts eyaletindeki Worcester Politeknik Enstitüsü Fizik bölümünden Dr. Erkan Tüzel ve Harvard Tıp Fakültesi’nden Dr. Utkan Demirci’nin, sperm hareketlerini değişik koşullarda tahmin edebilmek için başlattıkları işbirliği başarılı sonuç verdi.

MİKRO ÇİP

Dr. Demirci ve ekibinin geliştirdiği yeni bir mikro akışkan çip teknolojisinin diğer tekniklere göre daha çok sayıda sperm seçilmesine olanak tanıdığı görüldü. Sperm hücrelerinin dar kanallarda nasıl hareket ettiğini ve birbirleriyle etkileşimini anlamak amacıyla çalışmanın sonuçları bilgisayar modelleri ile Dr. Tüzel ve ekibince simülasyona aktarıldı. En iyi yüzebilen spermlerin belirlenip ayrılması, tüp bebek yönteminde başarı şansını oldukça artırıyor.

VAKIF ÖDÜLÜ

İki genç Türk bilim insanının çalışması, ABD bilim dünyasında geniş yankı buldu. Tüzel ve Demirci, Ulusal Bilim Vakfı (NSF) tarafından 500 bin dolar (1 milyon TL) araştırma desteği ile ödüllendirildi. Sperm hücrelerinin detaylı hareketlerinden ziyade toplu olarak hareketlerini istatistiksel olarak modelleyen yaklaşım, spermin tükenme süresi konusunda bilgi veren ilk çalışma olarak da dikkat çekti. Araştırmaya göre fare spermi için yaşam süresi ortalama 30 dakika, insan spermi için ise 1 saatten biraz fazla.

Manşetler