Yüzde 1'lik baraj sendikalara rahat nefes aldırdı

TBMM'de görüşmeleri devam eden "Torba Yasa"da iş kolu barajının yüzde 1 olarak sabitlenmesini içeren düzenleme, 2016 yılında yüzde 2'lik baraja takılma ihtimali olan 16 sendikayı rahatlattı.

ÖZCAN YILDIRIM - TBMM'de görüşmeleri devam eden "Torba Yasa"da iş kolu barajının yüzde 1 olarak sabitlenmesini içeren düzenleme, 2016 yılında yüzde 2'lik baraja takılma ihtimali olan 16 sendikayı rahatlattı.

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre, Ekonomik ve Sosyal Konsey'e üye konfederasyonlara bağlı işçi sendikaları için 2016'ya kadar yüzde 1, 2016'dan 2018'e kadar yüzde 2, 2018'den sonra ise yüzde 3 olarak belirlenen iş kolu barajı, TBMM'de görüşmeleri devam eden "Torba Yasa"yla yeniden düzenlendi.

Yeni düzenlemede, aşamalı olarak yükseltilecek iş kolu barajının yüzde 1'de sabitlenmesi, iş kolu barajı yüzde 1,99 olan Lastik-İş, 1,94 olan Öz İplik-İş, 1,08 olan Tekstil İşçileri Sendikası, 1,28 olan Ağaç-İş, 1,52 olan Selüloz-İş, 1,96 olan Basın-İş, 1,09 olan Türkiye Gazeteciler Sendikası, 1,34 olan Medya-İş, 1,41 olan Koop-İş, 1,97 olan Tez Koop-İş, 1,84 olan Birleşik Metal-İş, 1,05 olan TÜMTİS, 1,19 olan Öz Taşıma-İş, 1,95 olan Türkiye Dok Gemi-İş, 1,02 olan Öz Sağlık-İş ve 1,01 olan OLEYİS'e rahat nefes aldırdı.

Mevcut üye sayılarıyla yüzde 1 ile yüzde 2 arasında kalan bu sendikalar, yeni düzenlemeyle baraj stresi yaşamadan toplu sözleşme kapsamında kalmaya devam edebilecekler.

Diğer yandan, iş kolu barajının yüzde 1 ile sabitlenmesi, yüzde 1'lik barajın altında az farkla kalan Turkon-İş, Enerji-Sen ve Nakliyat-İş gibi sendikalar için de barajı geçmeleri adına umut oldu.

-"Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı"

Türk-İş Uzmanı Enis Bağdadioğlu, iş kolu barajının geçmişten buna yana tartışma konusu olduğunu belirterek, Türkiye'nin şartları, örgütlenme yapısı ve geçmiş deneyimleri gözönünde bulundurulduğunda sendikal barajın makul ölçüde olmasının taraflar arasında kabul gördüğünü söyledi.

Sendikal barajın, Türkiye'nin çalışma hayatında eskiden beri olduğunu ama 12 Eylül Darbesi döneminde daha yüksek ve katı olarak uygulandığını anımsatan Bağdadioğlu, baraj olarak belirlenen yüzde 3 oranının çalışma hayatının gerçekleriyle uyuşmadığını savundu.

Torba Yasayla sendikal barajın yüzde 1'de sabitlenmesinin toplu iş sözleşmesi yapma kapsamı dışında kalacak işçiler ve sendikalar açısından olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Bağdadioğlu, "Asıl yapılması gereken, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin tamamiyle ortadan kaldırılmasıdır. İLO'nun 87 ve 98 sayılı sözleşmeleri kapsamında düzenlemelerin ve uygulamaların geçerli kılınmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ