Yurt dışı kanser ilaçları kapsam dışında!

1 Temmuz'dan itibaren hastanelerin bu listede bulunan ilaçları yatarak ve günübirlik tedavi kapsamındaki hastaları için temin etme zorunluluğu bulunuyor. Ancak kemoterapi tedavisinde kullanılan yurtdışı kanser ilaçları bu kapsamda bulunmuyor.

Meltem ÖZGENÇ

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasındaki kanser ilaçları sorunu çözülemeyince konu yargıya taşındı. TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, konuyla ilgili şunları söyledi: "Danıştay'a dava açtık çünkü ayakta tedavide kullanılan ilaçlar sadece eczaneler tarafından satılabilir. Kemoterapi ilaçları da kanunda bu kapsamda bulunuyor. Şu anda bir hukuk ihlali yapılıyor. Ayrıca bu ilaçların denetimi ile ilgili bir değişim yok. İlaç Takip Sistemi'nin (İTS) burada kullanılacağı konusunda da bir sistem kurulduğunu duymadık. 1 Temmuz'da başlayacağı belirtilen uygulamadan vazgeçilmezse büyük sıkıntı yaşanır."

AMAÇ İSRAFI ÖNLEMEK

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri uygulamanın devlet kaynaklarının heba olmamasını sağlayacağını savunarak, "Hastanede yatan bir hastanın yakınlarının gidip eczane eczane ilaç araması mı daha uygun yoksa hemen orada ilacının kendisine uygulanması mı? Hastaneler 1 Temmuz'da İlaç Takip Sistemi'ne (İTS) geçiyor. İTS ile hastaneye alınan ilaçlar bire bir takip edilecek, hasta başına ne kadar ilaç kullanılırsa o kadar fatura edilecek. Artan ilaç zayi olmayacak. İlaçların çalınması da engellenmiş olacak" dediler.

ECZANELERİN ZARARI YILDA 120 MİLYON TL

TÜRKİYE Eczacılar Birliği'nin (TEB) verilerine göre kanser tedavisinde kullanılan antineoplasikler satılan ilaçların yüzde 10'unu oluşturuyor. 2014 yılında tüketim maliyeti 1.3 milyar TL'yi bulurken, eczaneler kanser ilaçlarından yılda 120 milyon TL kazanıyor. Yeni uygulamayla artık bu kaynak bakanlığa aktarılacak.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ