'Yükseköğretim sisteminde yapısal bir değişim başlayacak'

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç: "Kalite Kurulu'nun, Türk yükseköğretim sistemimizde yapısal bir değişimi de başlatacağını söyleyebiliriz"

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Yükseköğretim Kalite Kurulu'nun, Türk yükseköğretim sistemimizde yapısal bir değişimi de başlatacağını söyledi.

64. Hükümet programında da yer alan Yükseköğretim Kalite Kurulu'nun ilk toplantısı YÖK'te yapıldı. Toplantının açılışında konuşan YÖK Başkanı Saraç, Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği'nin 23 Temmuz 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Prof. Dr. Saraç, yönetmeliğin, Türkiye'nin 2000'li yıllardan itibaren öncelikli gündemi olan ve önemli ölçüde de başarı elde edilen yükseköğretime erişim ve yükseköğretim alanındaki okullaşma oranının artırılması odaklı yatay ve sayısal büyüme stratejisinden nitelik ve kalite bakımından büyümeye geçişte önemli bir katkı sağlayacağını belirtti.

Kalite merkezli büyüme ve buna bağlı süreçlerin geliştirilmesinin öncelikli gündemleri olduğunu dile getiren Saraç, "Yakın zamanda akademi camiasının, hatta bütün kamuoyunun da takip ettiği birçok düzenleme, katılımcı bir yöntemle gerçekleştirilmiştir. Ancak bu düzenlemeler Yükseköğretim Kurulu'nun asli görevi olan girdi süreçlerimizdeki kalitenin arttırılması odaklı idi. Şimdi ise bu yönetmelikle çıktı kontrolü, Yükseköğretim Kurulu ile ilişkili fakat karar alma süreçlerinde bağımsız ve şeffaf bir yapıda olacak Kalite Kurulu tarafından gerçekleştirilecektir" diye konuştu.

"Yönetmelik kapsamında oluşturulan Kalite Kurulu, yasal zorunluluk gereği YÖK'ten bağımsız değil fakat ilişkili bir yapıdadır" diyen Saraç, "Kurulun oluşumu ve üye yapısı bakımından, karar alma süreçlerinde bağımsız olmasına özen gösterilmiş ve en önemlisi tespit ve önerilerini Yükseköğretim Kurulu'na sunarken eş zamanlı olarak kamuoyu ile paylaşma yöntemiyle olabildiğince bağımsız bir yapıda çalışması öngörülmüştür" ifadesini kullandı.

Saraç, şöyle konuştu:

"Yeni YÖK olarak, bu bağlamda olması gereken ve gönlümüzden geçen, aldığımız kararların sonuçlarının ve eğitim öğretime katkılarının değerlendirildiği, Yükseköğretim Kurulu'ndan tamamen bağımsız bir Kalite Güvencesi Sistemi'nin oluşturulmasıdır. Ancak mevcut şartlar dahilinde yapılması gerekenlerin, birtakım engelleri bahane ederek ertelenmemesi gerektiğini, her hal ve şartta yapılabilecek iyileştirme imkanının bulunduğunu düşünüyoruz. Yönetmelik zemininde başlatılan bu girişimin tedricilik kavramı çerçevesinde kanuni düzenlemeye evrilmesinin, yükseköğretimimizin yararına olduğunu bir kez daha ifade etmek isteriz. Kalite Kurulu'nun idari ve mali özerkliğe sahip olmasını sağlamak amacı ile yasal bir düzenleme teklifi hazırlayarak ilgili makama sunduk. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın da konuya verdikleri önem sonucunda teklifimiz 64. Hükümet Programı'nın öncelikli kısmında yer almıştır. Bu Kalite Kurulu'nun, hayata geçmesi ile Türk yükseköğretim sistemimizde yapısal bir değişimi de başlatacağını söyleyebiliriz."

Saraç'ın konuşmasının ardından kurul üyeleri, başkan ve başkan yardımcılığı seçimini gerçekleştirildi. Seçim sonucunun daha sonra kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi. Toplantıda ayrıca kurulun çalışma, usul ve esaslarının da belirleneceği kaydedildi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ