Yüksek topukla gelen tehlike

Daha şık duruyor, bacakları daha düzgün ve güzel gösteriyor. Bu nedenle tercih ediliyor ama ortopedistlere göre kadınların gözdesi yüksek topuklar, ayak kemiklerinde ciddi deformasyonlara yol açıyor.

Ayakkabıda topuk yüksekliğinin 5 santimi geçmemesi gerektiğini belirten ortopedistlere göre, yüksek topuklu ayakkabıların uzun süre giyilmesi ayakta ve bacaklarda ortopedik sorunlara zemin hazırlıyor. Başparmakta kemik çıkıntısı gelişmesi, tırnak batması, tırnakta şekil bozuklukları, Aşil tendonu kısalığı ve nasırlar bu sorunlardan bazıları.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Aktaş, özellikle topukları sivri ve ucu ince olan ayakkabılarda bu problemlerin yanı sıra denge sorununun da yaşandığını ve ayak bileği burkulmalarına da sık rastlandığını söyledi.

Prof. Aktaş, “Yüksek topuklu ayakkabılar başta halluks valgus ya da bunion dediğimiz başparmakta kemik çıkıntısı gelişmesine yol açar. Halluks valgus deformitesi bayanlarda ayak ağrısına neden olan en önemli sorunlardandır. Ayrıca halluks valgusta görülen şekil bozukluğu kozmetik görünümü de etkiler ve ayağın kötü görünmesine neden olur” diye konuştu.

HALLUKS VALGUS AMELİYATLA DÜZELTİLİYOR
Yüksek topuklu ve sivri uçlu ayakkabılardan kaynaklanan problemlerin cerrahi müdahale gerektirebileceğini söyleyen Prof. Aktaş, “Birinci önceliğimiz; bu gibi sorunların ortaya çıkmasından kaçınmaktır. Çünkü bu sorunlar ortaya çıktıktan sonra çoğunlukla cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur. Başparmakta oluşan kemik çıkıntıları ile diğer parmaklarda gelişen kemik bozuklukları ancak ameliyatla tedavi edilebilir. Cerrahi müdahale en çok halluks valgus deformitesinde uygulanır” dedi.

TOPUK YÜKSEKLİĞİ 5 SANTİMİ GEÇMEMELİ
Mantar topuklu ayakkabıların sivri topuklulara göre ayaklara daha az zarar verdiğini belirten Aktaş, ayak ve bacak sağlığı açısından ayakkabı seçerken hangi noktalara dikkat edilmesi gerektiğini ise şöyle özetledi:



“Ön tarafı sivrilen ve topuk yüksekliği 5 santimin üzerinde olan ayakkabılar tercih edilmemeli. Özellikle ayak parmaklarının rahat ettiği, ön tarafı daha yuvarlak ve topukları çok yüksek olmayan ayakkabılar tercih edilmeli. Çok düz ayakkabıları da önermiyoruz. Ortopedistler olarak bizim önerimiz; ön tarafta parmakları sıkıştırmayan ve topuk yüksekliği 2-5 santim arasında olan ayakkabılardır.”

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ